Суд знову не побачив озера. Прокуратура програла апеляцію щодо ділянки «Едем Резорту»

1543 0
Йдеться про ділянку площею 15 га з озером біля села Стрілки на Львівщині. Ще з червня 2020 року обласна прокуратура намагається повернути її державі.
Фото: Едем Резорт

Фото: Едем Резорт

Київська міська прокуратура програла апеляцію у справі про повернення державі ділянки відпочинкового комплексу «Едем Резорт» Ігоря Кривецького. Судді вкотре не побачили тут озера, хоча воно займає 9,2 га, тобто більшу частину земельної ділянки. Про цей йдеться в постанові, опублікованій 27 січня 2022 року, – передають Наші гроші. Львів.

Мова про ділянку площею 15 га з озером біля села Стрілки на Львівщині. Ще з червня 2020 року Львівська обласна прокуратура намагається повернути її державі. Основна претензія полягає в тому, що ділянку віддали у приватну власність ТОВ «Узлісся», хоча не мали б цього робити, оскільки тут розташоване озеро та прибережна смуга, які, «відповідно до чинного законодавства, не підлягають відчуженню з державної власності».

Читайте також: Прокуратура не змогла повернути ділянку під будинком Димінського на озері

Тодішня головна прокурорка Ірина Діденко навіть підписала повідомлення про підозру ексочільнику ЛОДА Маркіяну Мальському. Його звинувачували в службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки на 7,2 млн грн збитків. Однак пізніше підозру скасували.

У липні 2021 року Львівська обласна прокуратура програла першу інстанцію у справі з поверненням ділянки державі. Усе через брак доказів − суддя Господарського суду міста Києва Інга Усатенко не побачила озера на ділянці. І відповідно не побачила підстав визнати угоду про продаж ділянки озером недійсною. Суддя не отримала підтвердження, що на цій ділянці є землі водного фонду чи водойма, яка, відповідно до чинного законодавства, обліковується у Державному водному кадастрі. А експерти встановили, що на земельній ділянці «відсутній природний елемент довкілля загальнодержавного значення, в якому зосереджуються води».

Не погоджуючись із таким рішенням, Київська міська прокуратура звернулась до Північного апеляційного господарського суду. Прокурори просили скасувати рішення першої інстанції, оскільки воно, на їхню думку, є незаконним та необґрунтованим. Але судді апеляційного суду також не побачили озера на ділянці та підтримали суддю першої інстанції. Як зазначено у постанові, під час дослідження використали геопортал «Водні ресурси України» Водного кадастру України та за його даними встановили, що у межах досліджуваної ділянки природні водні об’єкти відсутні.

Північний апеляційний господарський суд також послався на дослідження експертів про відсутність «природного елементу довкілля». У цьому дослідження озеро назвали спорудою, штучним елементом довкілля, в якому зосереджуються води і який не зв’язаний з будь-якими природніми і штучними водними об’єктами.

Читайте також: Прокуратура Львівщини зареєструвала кримінальну справу через будівництво біля водоспаду Кам'янка

«Через відсутність на досліджуваній ділянці природнього (поверхневого) водного об’єкту встановлювати прибережно-захисні смуги і здійснювати будівництво обхідного колектору не потрібно. Досліджуваний об’єкт − це спортивна споруда, призначена для відпочинку та занять спортом на відкритому повітрі, в тому числі водними видами спорту», − йдеться у постанові.

Нагадаємо, компанія «Узлісся» Ігоря Кривецького придбала земельну ділянку в селі Стрілки у вересні 2019 року. Тут розташований відпочинковий комплекс «Edem Resort Medical & SPA», доступ до води дозволений тільки відвідувачам. У 2020 році, після оголошення підозри ексочільникові ЛОДА Маркіяну Мальському, фірма пообіцяла повернути озеро в державну власність, однак з того часу нічого не змінилося.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!