Судний день: в Україні прийняли Закон про Антикорупційний суд. Що це означає

2596 0
Верховна Рада України вчора, 7 червня, ухвалила Закон про Антикорупційний суд. Він набуває чинності на наступний день після його офіційної публікації. Tvoemisto.tv пояснює, як новий закон вплине на боротьбу з корупцією в Україні.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Що таке Антикорупційний суд?

Головна ідея запровадження Антикорупційного суду – це забезпечення незалежності та доброчесності суддів. Створення Антикорупційного суду – це вимога міжнародних фінансових організацій, ЄС та США. Це останній і ключовий елемент разом з Національним антикорупційним бюро (НАБУ) та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) для створення замкненої антикорупційної вертикалі в Україні.

Антикорупційний суд має здійснювати правосуддя як суд першої інстанції та розглядати справи про корупційні і пов’язані з корупцією злочини. Його запровадження Україні рекомендувала Організація Економічного Співробітництва і Розвитку (ОЕСР). Крім того, антикорупційний суд – це одна з вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) до України для отримання чергового траншу фінансової допомоги.

Що з ним не так або чому довкола нього стільки обговорень?

У листопаді 2017 року в Раду подали два законопроекти по Антикорупційному суду. Один був від влади, а інший – від опозиції. Венеціанська комісія оцінила обидва законопроекти. Проте на розгляді парламенту не можуть перебувати одночасно два подібних законопроекти, тож вирішили залишити президентський документ. Утім правозахисники, МВФ, ЄС та США порадили його допрацювати.                                                                             

Читайте також: 8 думок про те, хто і як може подолати корупцію в Україні

Однією з головних умов, щоб Антикорупційний суд працював ефективно та дійсно боровся з корупцією, є прозорий конкурс на посаду судді. Натомість у «президентському законопроекті» вказано, що претендентів на мантію має обирати Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС). Окрім того, ще має бути створена рада міжнародних експертів, як допоміжний орган для ВККС. Якщо ці два відомства між собою не погодять кандидатуру, то 11 членів комісії можуть проігнорувати позицію міжнародної ради. Виходить, що у ВККС досить багато повноважень. Іноземним експертам здалося, що їх навіть забагато, тож протягом тривалого часу це було темою для суперечок між владою та Заходом.

Також у президентській версії законопроекту вказувалося, що Антикорупційний суд можуть створювати протягом року. Це також сумнівне положення, оскільки дозволить відтягувати створення суду зацікавленим особам. Тож міжнародні донори порадили скоротити цей термін.

Що змінилося і чи стало краще?

7 червня 2018 року Верховна рада таки підтримала законопроект №7440 про створення в Україні Вищого антикорупційного суду. Окрім того, усі зауваження, що висунили Венеціанська комісія, Міжнародний валютний фонд та Світовий банк у листопаді минулого року врахували. Перед ухваленням остаточного варіанту в парламенті розглянули 1 927 поправок до закону. За даними Transparency International, позитивними зрушеннями є такі:

  • юрисдикція суду звужена виключно до топ-корупційних справ, які підслідні Національному антикорупційному бюро України;
  • нереалістичні вимоги до кандидатів на посади суддів були виключені з фінального тексту Закону, а самим суддям нададуть гарантії фінансової незалежності та особистої безпеки;
  • встановлено мінімальну кількість суддів Вищого антикорупційного суду – 35, із яких 10 будуть суддями апеляційної палати;
  • забезпечено інституційну та функціональну незалежність Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Читайте також: Як українцям змінити цінності та подолати корупцію? Три тези від несторівської групи

Що стало стало із сумнівними повноваженнями ВККС? Згідно з пояснювальною запискою до закону, членів Ради міжнародних екпертів таки призначатиме ВККС, проте на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими співпрацює Україна. Тобто якщо у попередньому вартанті законопроекту міжнародні організації були лише допоміжним елементом, а вся сила суддівської мантії була у руках ВККС, то вже ухвалений закон передбачає, що міжнародні експерти матимуть вирішальну роль у призначенні суддів Антикорупційного суду. Тож при Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) створять Громадську раду міжнародних експертів (ГРМЕ), до якої ввійдуть 6 осіб. Міжнародна рада експертів спільно із ВККС матиме право накладати вето на сумнівних кандидатів у судді.

Чому ухвалення Закону про антикорупційний суд є важливим та що буде далі?

Якби Рада провалила створення Антикорупційного суду, то Україні було б дуже важко продовжувати шлях євроінтеграції. Так, відразу після ухвалення Закону про Антикорупційний суд Венеціанська комісія привітала Україну, зауваживши, що це зелене світло для продовження реформ. Також це рішення позитивно вплине на економічне становище держави, адже розблокує співпрацю українського уряду з МВФ.

Читайте також: Хабарівський край. Ірина Бекешкіна про корупційні традиції Західної України

Проте не варто втрачати пильність. Центр протидії корупції зазначає, що ухвалений закон фактично лише описує Вищий антикорупційний суд, але не створює його. Для остаточного створення Антикорупційного суду Президент має подати, а Верховна рада ухвалити ще один законопроект, який має містити лише одну норму — передбачити створення Вищого антикорупційного суду із місцезнаходженням у Києві.

Окрім того, відповідно  до Конституції України, ще один законопроект про створення суду, який повинен подати Президент, має пройти попередні консультації із Вищою радою правосуддя.

Ганна Аргірова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!