Супермаркети в Україні зроблять зручними для людей з інвалідністю

1358 0
Нововведення стосується сходів, цінників та полиць.
Зображення: .protothema.gr

Зображення: .protothema.gr

Супермаркети в Україні планують зробити зручними для маломобільних груп населення, в тому числі для людей з інвалідністю. Відповідні зміни до Державних будівельних норм «Вулиці і дороги населених пунктів» мають прийняти найближчим часом, пише на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

Читайте також: На в’їздах у міста пропонують будувати перехоплювальні паркінги

Серед найпоширеніших проблем – сходи без пандусів, високі полиці з продуктами та нерозбірливі цінники. Для збільшення інклюзивності супермаркетів новими нормами містобудування передбачено:

  • обов’язкове облаштування доступного простору, як всередині, так і ззовні. Це зручні пандуси або підходи до будівель, відсутність порогів та інших перешкод всередині, необхідна ширина дверей;
  • зручні полиці у торговельних залах та універсальні каси, які враховують потреби всіх людей, у тому числі, які пересуваються на візках;
  • доступна візуальна інформація щодо асортименту товарів та цінників.

Читайте також: У великих містах України створюватимуть великі транспортно-пересадочні вузли 

Також для збільшення безбар’єрності підприємств торгівлі скасовують обов’язкове проектування порогу або сходів при вході до будівель, вводиться обов’язкове облаштування не менше 10% машиномісць для людей з інвалідністю на парковках біля цих закладів та передбачається обов’язкове проектування туалетів для відвідувачів у великих супермаркетах із як мінімум однією універсальною кабіною.

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!