Чи здатні суворі карантинні заходи стримати коронавірус? Досвід інших країн

3917 0
Дані з кількох вражених вірусом країн, які демонструють Україні переваги самоізоляції.
Фото: Факти

Фото: Факти

Щоб допомогти нам зрозуміти глобальну загрозу COVID-19/коронавірусу і запобігти катастрофі в Україні, Tvoemisto.tv ділиться даними Lviv Lab for Journalism and Democracy – команди, що вивчає зараз глобальні тенденції розповсюдження вірусу. 

Насамеред, це дуже тривожні дані для України, зважаючи на темпи зростання кількості випадків коронавірусу в інших країнах, але, аналізуючи стратегії стримування у них, бачимо, що наша країна може запобігти поширенню вірусу за допомогою суворих карантинних заходів.

Перший графік говорить про те, що Україна зараз знаходиться на тій же траєкторії зростання кількості, що Італія, Іспанія та США.

Проте ми повинні врахувати, що перші підтверджені випадки коронавірусу у країнах з'являються тоді, коли розпочинається тестування. Тож давайте подивимося, що станеться, коли країна досягне критичної кількості випадків. Скажімо, межу у 100 хворих, яку Україна перетнула уже цього тижня. Якщо ми подивимось на зростання кількості випадків у цьому випадку, то в більшості країн траєкторія зростання однакова, за винятком США, де їх кількість зросла вибухоподібно. Будемо стежити, як розвиватиметься ситуація в Україні.

Також важливо пам’ятати про щоденні темпи приросту, щоб ми могли бачити, прискорюється чи сповільнюється поширення вірусу. Бачимо, що темпи зростання кількості хворих з позитивним результатом на вірус у більшості країн ЄС знижуються. Не виключено, що це є результатом суворих карантинних заходів. (Попри усі розмови про карантин в Італії, він став надзвичайно суворим лише минулого тижня.) Графік нижче демонструє, що соціальне дистанціювання та карантин, якщо їх  запровадять по всій країні, будуть ефективними.


Якщо ми подивимось на темпи зростання кількості хворих на COVID-19 з 13 березня, коли у більшості країн почали діяти карантинні заходи у різних формах, то бачимо постійне зниження темпів зростання у країнах ЄС, за винятком США, де ситуація, схоже, не є під контролем.

США

У США деякі штати встановили суворі правила самоізоляції, інші просто закрили більшість підприємств і закладів, дозволяючи людям вільно подорожувати, а ще інші – залишаються відносно вільними від обмежень. Цей неповноцінний карантин, швидше за все, не сприяє сповільненню поширення вірусу  – після падіння темпів зростання хворих їх кількість знову зростає.

Італія

Італійці запровадили карантин кілька тижнів тому, але лише минулого тижня вони прийняли рішення про справжню обов'язкову самоізоляцію: були зачинені ринки та зупинені будівельні роботи.

Німеччина

Нам потрібно також зрозуміти, наскільки смертельним є цей вірус. Це дослідження ще триває.

Уже зараз зрозуміло, що для стримування вірусу та запобігання його поширенню в Україні необхідний суворий карантин. Італія, Іспанія та США переживають зараз найгірші наслідки пандемії COVID-19/коронавірусу.

В Україні не було й 20 підтверджених випадків коронавірусу, коли влада вирішила на випередження закрити кордони та заохотити громадян до соціального дистанціювання.

Припускаємо, що подальший розвиток ситуації значною мірою залежить від дій кожного з нас та влади зокрема.

Любомир Брегман, Анастасія Лівочка, Андрій Дмитрук

Lviv Lab for Media and Democracy

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!