«Світ карпатських розет». На Львівщині реалізовують міжнародний проєкт зі збереження Карпат

1077 0
У ньому беруть участь Підкарпатське воєводство у партнерстві з 10 організаціями: дві з Польщі та вісім з України.
Етнографічно-дослідницька експедиція (Горгани). Фото: Моніка Масланка-Пренета/Monika Maślanka-Preneta

Етнографічно-дослідницька експедиція (Горгани). Фото: Моніка Масланка-Пренета/Monika Maślanka-Preneta

У Львівській області реалізується міжнародний проєкт «Світ карпатських розет – заходи щодо збереження культурної неповторності Карпат». Він спрямований на збереження культурної та історичної спадщини Карпат – традицій, ремесел, звичаїв, музики та архітектури.

Проєкт реалізовуються у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 років. У ньому беруть участь Підкарпатське воєводство у партнерстві з 10 організаціями (дві з Польщі та вісім з України). В Україні, окрім Львівщини задіяні також: Закарпатська та Івано-Франківська області.

Загальний бюджет проєкту: 1 543 329,05 євро, з них співфінансування – 1 376 340,85 євро. Провідним партнером є Асоціація розвитку та просування Підкарпаття «Про Карпатiя».

Оскільки головною метою проєкту є збереження культурної та історичної спадщини Карпат, тож були проведені низка заходів, зокрема:

  • дослідження культурної самобутності мешканців;
  • організовувалися етнографічні та дослідницькі експедиції;
  • розроблено архітектурні проекти;
  • організовано серію тематичних майстерень (іконописні, музичні, сирні, кулінарні, трав’яні, керамічні).

А також видано циклічний «Карпатський соціокультурний огляд» та створено чотири польсько-українські центри культурної спадщини Карпат «Розета», які розташовані у: Бистре (Польща) та Урич, Колочава, Косів (Україна).

Ефекти керамічних майстерень. Фото: Кароліна Мігурська/Karolina Migurska

Усе це проводилося для популяризації історико-культурної спадщини Карпат на регіональному та місцевому рівнях, та відпрацювання спільної політики у сфері управління спадщиною.

Партнери також запрошують переглянути промо-фільм про спадщину Карпат.

Більше інформації тут.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!