«Світ кави»: своїх гостей знаємо в обличчя

7605 1
Понад два місяці на сайті Tvoemisto.tv тривало голосування за кав’ярню із найкращим сервісом у Львові. В основі підбірки – кав’ярні, які брали участь в останньому святі «На каву до Львова», а також декілька популярних львівських закладів, без яких, на нашу думку, не зміг би обійтися жодний рейтинг. Одним з лідерів голосування стала кав’ярня «Світ кави». Тож, як і обіцяли, розкажемо про неї трішки більше. Для цього ми зустрілись і поговорили із власником кав’ярні Маркіяном Бедрієм.

Про створення закладу

Він розповів, що заклад створювався з ідеї зробити європейський coffeshop у рідному місті. «Я мав багато поїздок закордон і вони мене надихнули. Пам’ятаю, як у різних європейських країнах у магазинах продавали свіжозмелену каву прямо з мішка. Аромат тієї кави стояв далеко на вулиці. У Німеччині там постійно стоїть черга», - пригадав власник закладу.

А загалом кав’ярня розпочалась з ідеї – мати щось своє. На той момент (15 років тому) у Львові не було багато кав’ярень, а відтак напрям був доволі перспективним. А з того моменту, як скуштував свіжозмелену каву та відчув різницю між нею та кавою з пакету, всі сумніви одразу відпали. «Кава для мене була ідеєю з дитинства. Такою собі мрією. Тому я не думав довго над тим, що створювати», - пояснив Маркіян Бедрій.

На початках Маркіян співпрацював із декількома виробниками кави. Закупляв зерна у них. У магазині лише молов та продавав. «Кавовий автомат у нас тоді був лише для дегустації кави. Згодом, більше і більше людей стало приходити, аби попити каву, а не купити її», - розповів чоловік. Відтоді поставили у магазині більше столиків. А дружина Маркіяна почала вдома пекти тістечка до кави. «Це були такі круглі французькі тістечка, перемащені повидлом. Хто з гостей пам’ятає, каже, що це найкращі тістечка в історії нашої кав’ярні», - пригадав він.

Про меню

У свої рецептах та традиціях «Світ кави» намагався відтворити досвід найкращих кавових крамничок Європи. «Ми багато їздили по світу. Якщо була можливість, то спілкувались із власниками, розпитували їх про деякі нюанси роботи та рецептів», - зауважив власник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три унікальні заклади Львова з різдвяною атмосферою

Багато рецептів у цьому закладі вже не змінюються десятиліття. До новинок тут ставляться з обачністю. Вважають, що традиційні, перевірені рецепти – це одна із їхніх фішок. «Рецепти кави ми складали роками. Часто рецепти своїх кав або їх ідеї ми запозичували закордоном. Як правило, запозичували в кращих coffeshop Європи», - пояснив власник закладу.

У «Світі кави» гостям зараз подають подвійне еспрессо. Тобто варять каву із 17 грам кави – подвійної закладки. Така тенденція, пояснює власник, зараз у більшості пристойних закладів Європи. Крім того, тут можна обрати з якого кавового зерна хочете пити каву. За день тут варять по три-чотири різних види кавових зерен. Впродовж місяця використовують близько двадцяти різних сортів. Колись варили щодня із майже двадцяти різних видів кавових зерен за бажанням гостя. Однак зараз скоротили число до декількох. «Це просто погіршує якість кави. До кожного зерна потрібно підбирати помол. Постійно переналаштовувати млинок, кавамашину. До того ж, у різної кави різна температура варіння. Коли постійно змушений все це змінювати, переробляти, то відбувається великий перерозхід кави», - пояснив Маркіян Бедрій. Відтак вирішили зупинитись на декількох видах кавового зерна за один день. Однак змінюють асортимент кожних три-чотири дні.

Про атмосферу

«Концепція нашого закладу, мабуть, у тому, що ми виробники та представляємо свою продукцію із перших рук.  Наша ідея – продавати якісну свіжу каву. Якщо у мене є вибір – купити зелене зерно за чотири чи за шість євро, я завжди куплю за шість. Я стараюсь продавати хороші продукти», -  пояснив пан Маркіян. Каву,до речі, тут виготовляють не лише для власних потреб, а ще й продають різним кав’ярням та ресторанам країни.

Розповів власник, що бійок чи буйних клієнтів не було: «У нас така атмосфера закладу, що доволі різні прошарки населення ведуть себе адекватно». Крім того, багато відвідувачів займають ключові та керівні посади у місті. Однак, особливого ставлення до них немає. «Депутати у нас тут стоять в черзі, так само як і туристи. А мер наш, коли приходить на каву і немає вільного столика, проситься до когось підсісти випити кави. На мою думку, це цілком нормально і по-європейськи», - зауважив Маркіян Бедрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Меделін»: Ми не сприймаємо людей, як ходячу банкноту 

Серед клієнтів – багато постійних. Орієнтуються у «Світі кави» саме на постійних клієнтів, а не на туристів. Своїх давніх гостей впізнають по обличчях та замовленнях. Жартома, навіть, дають деяким прізвиська, на кшталт «капучиньчик» або «американо із сирником».  Власник кав’ярні розповідає, що з багатьма із клієнтів знайомий особисто. За 15 років роботи закладу встигли потоваришувати. «Коли я стояв за барною стійкою, то звичайно знав більше гостей. Зараз із багатьма давніми клієнтами підтримуємо дружні стосунки, ходимо один до одного в гості», - пригадав він.

Про персонал.

«Я вважаю, що хорошому закладові не потрібна реклама. Задоволені клієнти – найкраща реклама. Мені дуже подобається один ресторан в Москві, де гостей заборонено називати клієнтами. Всі, хто до нас приходить, - це, в першу чергу, наші гості», - пояснив власник закладу.

Також розповів, що коли бере працівників на роботу, то, в першу чергу, намагається звернути увагу, чи людина є гостинна, чи любить гостей, відвідувачів. Якщо дівчатка люблять людей, гостей, тоді з ними працюють. Адже навчити варити каву можна будь-кого, а от любити людей – ні.

Розмовляла Ірина Скіць.


Читайте також:
6 Січня, 2015 15:12
Xi А на титульному колажі фото з меделінівського підвалу) Файно є! Так тримати!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!