Світло є, чи нема. У Києві суд покарав винних у ДТП при вимкнених світлофорах

970 0
Вимкнений світлофор не знімає відповідальності з водія за порушення правил дорожнього руху.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Суди досліджують обставини ДТП і виносять вироки незалежно від того, чи працюють світлофори. Про це пише Судово-Юридична газета.

Унаслідок періодичних ракетних обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури, у Києві, як і в інших містах часто не працюють світлофори, навіть на великих перехрестях та багатосмугових дорогах. Через це, а також через відсутність належного освітлення та регулювання доріг та перехресть, нерідкими стали дорожньо-транспортні пригоди.

Читайте також: Як у Львові контролюють роботу світлофорів та хто за це відповідає

Відповідні справи, коли водії прямо зазначають, що ДТП сталася в тому числі і через відключення світлофорів, вже розглядаються столичними судами. Так, 13 грудня 2022 року Дарницький районний суд Києва розглянув матеріали справи по ст. 124 (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів) КУпАП.

Як зазначено у матеріалах справи, 16 листопада на столичному Харківському масиві трапилася ДТП за участю автомобілів Volkswagen  та Kia. Згідно з протоколом поліції, водій автомобіля Volkswagen невдало намагалася здійснити розворот на перехресті і зіткнулася з автомобілем Kia, який рухався прямо в зустрічному напрямку.

Водій Volkswagen в судовому засіданні свою вину не визнала, хоча і зазначила, що порушила правила дорожнього руху. Вона розповіла, що в момент ДТП світлофор на перехресті не працював, а відтак, водій Kia мала можливість дати їй завершити маневр та уникнути ДТП. Своєю чергою, водійка Kia зазначила, що рухалась прямо і не очікувала раптового маневру з боку водія Volkswagen. Дослідивши обставини ДТП, суд дійшов висновку, що у дорожньо-транспортній пригоді повністю винна водій Volkswagen, яка порушила вимоги п. 16.13 ПДР (проїзд перехресть).

Обставини ж наведені водієм Volkswagen на своє виправдання, суд сприйняв як «намагання уникнути відповідальності за скоєну ДТП».

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!