Свято Покрови. Історія монастирської церкви у Львові, яка колись була гарнізонним храмом

2350 0
Збудований храм був спершу костелом, потім – гарнізонним храмом, а у повоєнний час слугував книгосховищем.
Фото: Духовна велич Львова

Фото: Духовна велич Львова

Сьогодні, 14 жовтня, християни східного обряду відзначають одне з найбільших свят у церковному календарі – Свято Покрову Пресвятої Богородиці. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Традиційно вважають, що на Покрову у 1942 році утворили Українську повстанську армію, тому 14 жовтня святкують день УПА. А з 2015 року указом президента України на свято Покрови призначили День захисника України.

Читайте також: Як відзначатимуть День захисників і захисниць у Львові. Програма заходів

В історичній місцевості Львові розташований храм, який у свято Покрови Пресвятої Богородиці відзначає свій парафіяльний празник – це церква на вулиці Личаківській, 175. Святиня збудована на початку 30-х років минулого століття, й до 1946 року була Костелом Матері Божої Остробрамської, оскільки звели будівлю на виконання обітниці – на вдячність за перемогу поляків в боях з кінармією Будьонного у 1920 році. Правда, лише у 1931 році розпочалась його будова.

20-х – 30-х роки минулого століття був періодом розквіту стилю конструктивізму, тому споруда збудована саме за його ознаками. Зокрема, храм збудований у формі старохристиянської базиліки першого тисячоліття, зведений на природному підвищенні ландшафту. Інтер’єр лаконічний і простий. Вікна засклені «кафедральним склом» пастельних кольорів. У святині може одночасно перебувати до 2200 чоловік.

Посвячена церква була 7 жовтня 1934 року, й відразу стала домінантою східної вежі Львова. Храм виділявся в силуеті міста своїм незвичним виглядом, адже з його північної сторони височіла вежа (висотою до 60 метрів) – унікальна у Львові, збудована на зразок флорентійських дзвіниць, яка до сьогодні прикрашає церковний комплекс. У 1936 році для дзвіниці відлили два дзвони, менший з яких важив 1900 кг, а більший – 3100 кг. (при діаметрі 160 см). Дзвони ці не збереглися, так само як і внутрішнє оздоблення храму.

Спочатку новий храм був гарнізонним – обслуговував розташовану поблизу військову частину, але згодом він був переданий Салезіянському Згромадженню. Отці Салезіяни дбали, щоб при цьому храмі був молодіжний осередок, де б можна було навчати хлопців катехизму, а також ремесла. Відтак, у 1938 році почалося будівництво монастирського будинку із бурсою та ремісничою школою для сиріт і дітей із неблагополучних сімей. Але ці плани перекреслив початок війни.

Читайте також: На Львівщині створять 3D-модель церкви XVII століття – Покрови Пресвятої Богородиці

У повоєнний час, до 1989 року у будівлі церкви розміщувався книжковий склад, а перед храмом поставили пам’ятник – бойовий танк, що стояв на п’єдесталі. Релігійний комплекс отців Салезіян використовували як господарські приміщення.

У 1989 році розпочався процес легалізації УГКЦ, і храми було передано релігійним громадам. За часів незалежності, українські салезіяни, що навчалися в Італії ще перед війною, прибули до Львова і очолили реконструкцію храму. З 1991 року храм отримав статус парафії, а у липні 1994-го відбулася канонічна інавгурація. Того ж року у жовтні (через 60 років від побудови храму) на свято храмового празника Покрови Пресвятої Богородиці відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив єпископ-помічник львівський Юліан (Ґбур). Він освятив храм Покрову Пресвятої Богородиці – центр українських салезіян східного обряду.

У листопаді 1994 року Блаженніший Кардинал Мирослав Іван Любачівський, Глава УГКЦ, офіційно передав церкву Покрови Пресвятої Богородиці у власність Салезіянського Згромадження, й вона має статус монастирської церкви.

Юлія Осим

За матеріалами інтерактивної карти УГКЦ

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!