Святослав Вакарчук пропонує запровадити подвійне громадянство в Україні

4619 1
Лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук вважає, що запровадження подвійного громадянства вирішить питання з фахівцями-іноземцями, які хочуть працювати в Україні.
фото: rivnist.in.ua

фото: rivnist.in.ua

Своїми думками фронтмен гурту «Океан Ельзи» поділився у колонці для видання "Новое время".

За словами Святослава Вакарчука, задуматись над цим питанням його змусили декілька гучних історій останніх місяців. Йдеться про реформаторів-іноземців, які не можуть працювати в українському уряді. Зокрема, він згадує насамперед про екс-міністра фінансів Словаччини Івана Міклоша та футболістів-легіонерів, які не мають можливості виступати за українську збірну.

Тому, як альтернативу Святослав Вакарчук пропонує запровадити подвійне громадянство з певними країнами.

«Механізм простий: ухвалюється закон, що дозволяє в межах двосторонньої угоди з іншими державами отримати їхнє громадянство. Якщо відповідного договору немає, то й друге громадянство заборонене. При цьому виключити подібні угоди з тими, з ким у нас є територіальні суперечки або політико-правові конфлікти»,- пише музикант

«Талановиті люди з інших країн, зокрема й вихідці з України, які бажають працювати на батьківщині, могли б приїжджати сюди і працювати, не змінюючи паспорта. Адже просто смішно, коли хтось, обіймаючи державну посаду, нібито отримує українське громадянство. Подвійна гра», - вважає Святослав Вакарчук.

В той ж час він вважає, що з країнами, з якими не буде відповідних домовленостей, варто посилити відповідальність за отримання їхнього громадянства. Зокрема, запровадити адміністративне покарання й штраф для пересічних громадян, та кримінальну відповідальність для чиновників.

«Своєю чергою спеціальні договори дозволять таким людям, як Іван Міклош, повноцінно й офіційно працювати на користь України. І це стосується мільйонів охочих жити саме тут. Я знаю багатьох, хто не проти отримати український паспорт, залишаючись при цьому громадянами Великої Британії, Ірландії чи Канади», - пише музикант

На його думку, нам не варто боятися, що отримавши подвійне громадянство, українці масово емігрують. Адже зробити це вони зможуть і без подвійних паспортів, використовуючи при цьому і нелегальні способи.

Натомість, подвійне громадянство допоможе розв'язати питання з фахівцями з інших країн, які зможуть працювати в Україні.

«Нам потрібно припинити думати про національність як про кровну категорію. Це конституційна категорія: будь-хто, незалежно від місця народження, походження, якщо він хоче жити тут і працювати на користь країни, має отримати доступ до громадянства, не відмовляючись при цьому від свого коріння», - вважає автор колонки.

«Те саме стосується й інтелектуальної міграції. Уявіть: український програміст вирушає до США шукати кращої долі, бо тут у нього немає можливості проявити себе. І ось що може статися далі: за 5-10 років він отримає американське громадянство і буде змушений відмовитися від українського. А ще за 10 років у нього з'являться амбіції допомогти своїй країні. І цей розумний, освічений чоловік 40-50 років, який бажає продовжити кар'єру на батьківщині, не зможе там очолити міністерство або державну компанію, хоча міг би, враховуючи таланти, досвід і любов до країни, де він народився і виріс.

Наостанок підкреслю: звісно, питання про подвійне громадянство слід ставити лише в тому разі, якщо з країною, про яку йдеться, демарковано всі кордони та немає політичних ризиків, пов'язаних з таким рішенням. Особливо це стосується сусідів», - резюмує Святослав Вакарчук.

Нагадаємо, 19 травня 2016 року, відбувся цифровий реліз дев'ятого студійного альбому ОЕ "Без меж". До нього увійшли 11 композицій, чотири з яких уже виходили синглами впродовж року.

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
22 Травня, 2016 08:57
Олексій Це просто геніальна думка. Слава Україні!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!