Сильна демократична Україна. З чим ідуть на вибори Оксана Юринець та Іван Матковський

2015 1
Яким курсом має рухатися Україна та скільки часу депутат має проводити на окрузі.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Медіа-хаб «Твоє місто» в межах інформаційно-просвітницького проекту «Свідомі вибори» продовжує цикл відеодебатів, присвячених висвітленню парламентських виборів 2019 року. Участь у дебатах беруть як представники списків партій, так і кандидати-мажоритарники, а також експерти проекту. Зокрема, про свої плани в парламенті розповіли конкуренти в 117 окрузі народна депутатка, голова української делегації в Парламентській асамблеї НАТО Оксана Юринець та дослідник біографії блаженного Климентія Шептицького, доктор філософії Іван Матковський. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

Курс на Європу та економічний добробут

Оксана Юринець має намір продовжити працювати на євроатлантичний курс, як голова української делегації в НАТО. На її думку, економічний добробут в Україні можливий лише в співпраці з країнами Європи. Також вона не підпише коаліційної угоди, якщо в ній не буде пункту про децентралізацію. Одним з пріоритетних напрямків своєї роботи Оксана Юринець називає збереження та розвиток українських культури і мови, а також відстоювання «правдивої історії України».

«Щаслива родина — це сильна Україна. Україна і Львів — понад усе. Це мої пріоритети. Єдиний шлях розвитку України — продовження реформ, якими б важкими вони не були», — каже вона.

Читайте також: Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується в Галицькому і Франківському районах Львова

За її словами, Україна мала досягнення як на міжнародній арені, так і всередині країни тоді, коли уряд, парламент і президент працювали спільно.

На європейській, сильній Україні робить акцент у своїй програмі й Іван Матковський. Першочергово він планує займатися питаннями безпеки, економічного добробуту та соціального захисту українців. Також Іван Матковський каже, що відстоюватиме християнсько-демократичні цінності.

За його словами, він вирішив балотуватися до парламенту після того, як побачив списки партії «Слуга народу», які, на його думку, наполовину складаються з «вати» і «хохлів, які живуть з комплексом меншовартості». У майбутньому парламенті він наразі не бачить жодної політичної сили, з якою «можна будувати майбутнє України». Незалежно від результатів виборів, Іван Матковський планує створити власну партію, що базуватиметься на демократичних засадах.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

Експертка проєкту «Свідомі вибори», політологиня Соломія Кривенко звернула увагу на те, що передвиборче гасло Івана Матковського «Разом відродимо велич Львова» перегукується з передвиборчим гаслом сучасного президента Америки. За словами кандидата, Львів нині став осередком гастрономічного туризму, хоча є «перлиною не лише України, а й Європи».

«Сучасні українці — спадкоємці величної культури. Та, на жаль, ми не завжди маємо підтвердження цьому. Якщо зараз на місці синагог будують офіси, то де гарантія, що завтра на місці церков не збудують борделів?» — каже він.

Між округом і Верховною Радою

Оксана Юринець каже, що, будучи народною депутаткою, турбувалася і про округ, і про міжнародні інтереси України. За її словами, для ефективнішого виконання своїх обов’язків частину її роботи у Києві після обрання нардепкою здійснюватиме Ганна Гопко, яка не мала можливості взяти участь у цих виборах.

«На цих виборах часто будуть перемагати команди небайдужих людей, які дбають про інтереси країни, міста і кожного українця, але дуже важливо, щоб вони мали необхідні знання та навики. Я сподіваюсь, що та команда, яка вже формується, буде чітко розуміти, що має зробити та яким має бути політичний устрій держави», — каже вона.

Читайте також: Депутати, вартовий, орлиця. Хто балотується у Залізничному та Шевченківському районах Львова

У свою чергу Іван Матковський вважає, що будь-який депутат, незалежно від округу, має дбати про добробут усіх українців та створити законодавство і рівні для всіх умови.

«Народний депутат — суб’єкт законодавчої ініціативи, а не керівник ЖЕКу. Ті, хто говорить про будівництво країни на окрузі, зазвичай будують Україну на своєму подвір'ї. Є регламент діяльності народного депутата — коли він працює у стінах парламенту, а коли зобов'язаний працювати на окрузі», — говорить він.

Роман Симович

Парламентські дебати у студії медіа-хабу «Твоє місто відбуваються в межах проєкту «Свідомі вибори» за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government


Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
16 Липня, 2019 16:53
666 ... пливе гів.но (до "влади") ... пливе і не тоне ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!