Син проросійського Портнова виїхав як волонтер через кордон на Львівщині та досі не повернувся

1266 0
Ігор Портнов разом з двоюрідним братом виїхали з України ще у березні.
Фото: Facebook

Фото: Facebook

Син проросійського політика Андрія Портнова, 29-річний Ігор Портнов, у березні отримав тимчасовий дозвіл на виїзд з України як волонтер, який прямує по гуманітарну допомогу. Зареєструвавшись у системі «Шлях», він виїхав у напрямку Польщі через пункт пропуску «Краківець», після чого досі не повернувся. Про це повідомляють у проєкті «Радіо Свобода» «Схеми».

За інформацією журналістів, отриманою з кількох джерел, 22 березня 2022 року Львівська військова адміністрація внесла Ігоря Портнова у систему «Шлях» як особу призовного віку, якій дозволено тимчасовий виїзд з країни за гуманітарною допомогою, терміном на місяць.

Читайте також: «Маємо заявок на тисячу осіб щодня». Чому чоловікам стало важче перетнути кордон

Як зазначено у системі «Шлях», таке рішення щодо Ігоря Портнова Львівська військова адміністрація винесла на підставі відповідного звернення від ГО «Народна самооборона». Вже наступного дня, 23 березня 2022 року, Портнов-молодший перетнув українсько-польський кордон в пункті пропуску «Краківець». Станом на 6 вересня 2022 року Ігор Портнов в Україну не повернувся.

Також зазначається, що разом з ним кордон перетнув 23-річний Іван Поддубнов. Він – племінник Андрія Портнова, син його сестри Юлії Поддубнової, і саме на його автівці чоловіки виїхали з України. Іван Поддубнов також не повернувся в Україну станом на 6 вересня.

На запити про коментар журналістів «Схем» пояснити ситуацію сам Андрій Портнов не відповів.

Відповідно до даних аналітичної системи YouControl в Україні є лише одна установа саме з такою точною назвою – Громадська організація «Народна самооборона». Її зареєстрували у 2014 році в Сумах. Засновниками ГО «Народна самооборона» є Юрій Ходзюк та Віктор Пентак. Журналістам вдалося поспілкуватися із співзасновником ГО «Народна Самооборона» Віктором Пентаком. Він зазначив, що з 2015 року «має стосунок до організації лише на папері» і не звертався від імені громадської організації до ЛОДА щодо виїзду за кордон Ігоря Портнова. За словами Віктора Пентака, інший співзасновник «Народної самооборони» Юрій Ходзюк близько двох останніх років перебуває за кордоном.

За словами міського голови Сум Олександра Лисенка, йому не відомо, щоб останнім часом ця ГО проявляла публічну активність, пов’язану з завезенням гуманітарної допомоги з-за кордону.

Читайте також: Двоє навіть поплили через річку. Як на кордоні ловлять ухилянтів та що на них чекає

Окрім того, керівник ГО «Народна самооборона Львівщини» Артем Хмиз повідомив журналістам «Схем», що його організація не зверталась до Львівської обласної військової адміністрації з проханням надати право виїзду з України Ігорю Портнову. Зазначається, що «Схеми» попросили ЛОДА надати копію звернення від громадської організації, на підставі якого Портнов-молодший був внесений у систему «Шлях, але на момент публікації її не отримали.

Водночас у Львівській обласній військовій адміністрації у коментарі Tvoemisto.tv пояснюють таку ситуацію значною кількістю запитів на дозвіл виїзду, які отримують щодня, однак перевірити усіх осіб насправді дуже складно.

«До нас звертаються різні громадські організації, де в переліку є десятки осіб. Наприклад, є прізвище Портнов, але чи знаєте ви, що це саме син цього діяча. З іншого боку, у нас немає функції, щоб це відслідковувати. Якщо йдеться про кримінальну справу, заборону виїзду певним особам, то це інше питання. Однак у нас щодня 200-300 запитів, і в кожному по 10 листів», – каже заступник голови ЛОВА Юрій Бучко.

Також він зауважив, що у той час, коли син Портнова отримав дозвіл на виїзд через систему «Шлях», рішення щодо погодження приймала Державна прикордонна служба України, а Львівська обласна військова адміністрація лише скеровувала лист з переліком осіб. Натомість з 16 червня поточного року дозволи погоджує ЛОВА. 

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!