Там, де живуть качки. У Львові почали відновлювати озеро на Панча

3561 0
Загальна вартість проєкту – 21 мільйон гривень.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

На вулиці Панча розпочали відновлювати озера. Цей проєкт переміг на Громадському бюджеті Львова і отримав 3 мільйони гривень фінансування. Цього року підрядник планує спустити озеро, почистити дно, розпочати демонтаж містка, зробити опори під новий міст і почати облаштування підпірних стінок. Про це йшлося під час стріму Тvoemisto.tv

На цьому озері мешкають качки та водиться риба. Качки перебувають тут тільки у денний період, на вечір відлітають, як кажуть мешканці, на очисні споруди.

За проєктом, озеро матиме притаманну йому перемичку. Водойма буде двокаскадною.

Директор підприємства «Захід нео буд» Ярослав Шостак розповів, що вода в озері наповнюватиметься зі свердловини.

«Для підпитки озера влаштуємо свердловину і вода фільтруватиметься, потраплятиме у технічне приміщення і наповнюватиметься зі свердловини. Рівень води контролюватиметься переливами. Лишня відкачуватимуться у каналізацію, а при недостачі буде додаватися зі свердловини», – розповів Ярослав Шостак.

Цього року почнуть влаштовувати підпірні стінки, щоб озеро набуло більш правильної форми. Самі стінки будуть бетонними, але бетон, як запевнив підрядник, буде захований під насадженнями та декоративним камінням.

На час реконструкції, яка триватиме до кінця 2022 року, озеро буде закрите для мешканців. Тут уже облаштовують тимчасову огорожу.

Місток, що веде через озеро, демонтують і облаштовують новий. Під ним буде перелив. Також тут відновлять газони, облаштують дитячий майданчик.

Дерева, які потраплять у запроєктовану межу озера, змушені будуть зрізати, каже Ярослав Шостак. Тож підрядна організація звертатиметься за відповідним дозволом.

Цей проєкт чотири рази подавали на громадський бюджет і нарешті він переміг, хоча роботи довший час не починалися через експертизу та тендерну процедуру.

Керівник управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради, яке відповідає за реалізацію проєктів Громадського бюджету, Юрій Лукашевський запевнив, що у міському бюджеті мають знайти всю необхідну суму для відновлення озера. Йдеться про 21 мільйон гривень.

«Громадський бюджет покриває лише одну сьому тих робіт, що тут заплановані. Люди дали поштовх, щоб облаштувати благоустрій всієї території. Потрібно близько 21 мільйона гривень. Зараз проведемо підготовчі роботи, а основні роботи уже наступного року. Впевнений, що вдасться знайти необхідне фінансування на ці роботи із бюджету розвитку, бо проєкти Громадського бюджету є у пріоритеті», – розповів Юрій Лукашевський.

Нагадаємо, вартість проєкту, який розробляло ЛКП «Інститут просторового розвитку», 650 тис. грн. Облаштовувати громадський простір та впорядкують водойму на вул. Панча, 8-10 у Львові вирішили торік восени. Мешканці району підтримали цей проєкт на Громадському бюджеті.

Довідка

Озеро на вул. Панча є штучною водоймою, що виникла у 50−80-х роках минулого століття, як результат меліоративної водовідвідної системи, що була першим кроком для підготовки території під забудову житлового масиву.

Озеро живиться від ґрунтових та дощових вод та позбавлене природного стоку з водозбірного басейну через каналізування Клепарівського потоку у 50−80-х роках. Забудова району призвела до обміління озера.

Фото та відео Тараса Бабенчука



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!