Там мешкав органіст монастиря. Де у Львові збережений найдавніший житловий будинок

4460 0
Йдеться про будівлю ліворуч від храму Матері Божої Неустанної Помочі УГКЦ (тоді Марії Сніжної).
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

На сьогодні у центральній частині Львова можна побачити найдавніший зі збережених житлових будинків. Йдеться про будівлю ліворуч від храму Матері Божої Неустанної Помочі УГКЦ (тоді Марії Сніжної). Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомив львовознавець та екскурсовод Петро Радковець. 

Читайте також: «Як Фенікс». У Львові відкрили один з найстаріших храмів. Репортаж

Він розташований на площі Звенигородській, 8, що була забудована кам’яницями кінця ХІХ і початку XX ст. Кажуть, що в цьому будинку мешкав органіст монастиря бенедиктинок, який поруч. Ще кілька років тому будівля перебувала у поганому стані, а зараз має трохи «осучаснений» вигляд, вона зберегла старовинні форми. Будинок внесений до Реєстру пам'яток архітектури місцевого значення під охоронним №106-м.

Окрім «Дому органіста», серед напримітніших споруд також церква Марії Сніжної. 1763 року Львів із передмістями був поділений на шість парафій і храм став центром однієї з них. До парафії віднесли північну частину Краківського передмістя, а також села Клепарів, Голоско і Брюховичі. У XVIII столітті до північної стіни нави прибудували одноповерховий будинок органіста.

Сам храм, що був колись костелом Марії Сніжної, також належить до числа найдавніших храмів Львова та заснований за доби пізнього середньовіччя. Він розміщений на пагорбі на куті вул. Гонти та пл. Ярослава Осмомисла. 

Читайте також: Історія вулиці, яка з'явилася раніше, ніж Львів. Екскурсія з Радковцем

Щодо колишнього монастиря бенедиктинок, то його будівля розташована неподалік від храму Матері Божої Неустанної Помочі УГКЦ та найдавнішого будинку, що на вул. Сніжній. Монастир спорудили тут за фундації Станіслава Сапоровського у 1597-1616 роках. Тепер храм і основна будівля належать до Свято-Покровського монастиря Сестер Студійського уставу УГКЦ.

Більше про те, з чого починався Львів, де був середньовічний центр Львова і хто посадив картоплю на Старому Ринку, коли та як варто відзначати день народження міста Лева, читайте у матеріалі.

Антоніна Костик

Фото Івана Станіславського/Твоє місто


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!