Політична реклама

Танго – це танець для двох, – Герич про хабарі в медицині

2271 0
Щоб викорінити хабарництво в медицині, потрібно здійснити два простих кроки: підняти заробітну плату лікарям та перестати провокувати їх, даючи хабарі. Про це в ефірі tvoemisto.tv розповів доктор медичних наук, завідувач кафедри хірургії №1 ЛНМУ ім. Данила Галицького, колишній головний лікар Львівщини Ігор Герич.

"Я завжди люблю повторювати стосовно хабара таку загальну фразу: танго – танець для двох. І тут є дві різні проблеми. По-перше, лікарі на сьогоднішній день, починаючи від найвищих – Академія медичних наук і завершуючи банальним сімейним лікарем – це люди, які приречені працювати в режимі хабарництва і дивитися, хто їм дасть чи подякує копійкою, бо інакше вони просто не проживуть", – пояснює Ігор Герич.

Якщо сформувати портрет середньостатистичного лікаря, то це особа у віці 35 років, яка є одружена і яка має дитину до 6-річного віку, тобто дружина перебуває в декреті.

"Це люди, які змушені жити на зарплату 1400 гривень. Вони змушені заплатити за квартиру, одягнутися, що-небудь з'їсти. Я вже не кажу про поїздки, книжки і про те, що лікарю потрібно публікувати якісь статті – одна сторінка статті, яку лікар зобов'язаний опублікувати для підвищення кваліфікації, коштує від 30 до 100 гривень. Таким чином, створені умови, які штовхають лікарів до хабарництва. По суті, наша держава провокує весь склад медиків нерівною зарплатою", – пояснив Ігор Герич.

Він навів приклад законодавства в Словаччині, де за провокацію злочину теж слідує покарання.

"Тому однією з умов, якщо хтось хоче, щоб в Україні була краща держава, очевидно, треба чинити з політичної точи зору так, як на нинішній день роблять з армією: їм підняли звання, учасникам бойових дій забезпечили певні соціальні пільги, їм пробачили кредити. Тож перший крок боротьби з хабарництвом має бути підняття зарплат: ось ми вам даємо, але ви перестаєте брати і ми жорстоко караємо за це", – каже Ігор Герич.

З іншої сторони, на його думку, хабарництво має бути морально засуджене. І тут велику роль відіграє громада. "Ми самі даємо, самі провокуємо, беремо в цьому участь, але іноді на кухнях або в телеефірі пробуємо це обговорювати. Сильна громада може це (хабарництво в медицині) витіснити. Є не так багато людей, а я достатньо знаю медичне середовище, які жорстко викручують руки пацієнтам, намагаючись отримати гроші. Основна маса відбувається цілком спокійно за згодою сторін", – каже Ігор Герич.

Повна розмова з Ігорем Геричем в ефірі tvoemisto.tv:


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!