Танула на очах. Львівські медики врятували 12-річну дівчину з нервовою анорексією

13643 0
У свої 12 років Вероніка схудла до 16,5 кілограм.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Львівські медики врятували 12-річну Вероніку з Яворівщини, яка у свої роки стала відмовлятися від їжі і дуже схудла – до 16,5 кг. Проте, навіть тоді, коли організм уже був достатньо виснажений, вона намагалась схуднути ще. Про це повідомляє Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

«Вероніка просто танула на очах, а я не знала, що робити», – каже мама 12-річної Вероніки з Яворівщини.

Читайте також: До Львова з Бахмута доправили 15-річну дівчинку, яка керувала авто з простреленими колінами

Проблему мама зауважила влітку минулого року після повернення дитини з табору: дівчинка майже повністю відмовилась від їжі. Сама ж Вероніка каже, що вирішила схуднути ще узимку минулого року. Вона почувалась некомфортно, бо важила на 2 кг більше, ніж її 13-річний брат. До того ж одна із подруг якось у розмові зауважила, що Вероніка начебто погладшала.

Відмова від їжі і різке схуднення спровокувало сильну депресію у підлітка. Дівчинка часто плакала, нервувала, почувалась пригніченою. Шкіра у Вероніки стала дуже тоненькою і часто тріскала, волосся випадало, а ще з’явилась сильна слабкість. До усіх проблем додався ще й коронавірус, який загострив психологічні проблеми.

У лікарню дівчину доправили вже каретою швидкої допомоги. Мама пригадує, що у той день Вероніка несподівано заснула і довго не прокидалась. Її організм не реагував на жодні подразники.

Як зазначає педіатр ЗУСДМЦ Мар'яна Стегніцька, Вероніка потрапила у лікарню у стані гіпоглікемічної коми. У провела чотири дні, а згодом ще понад два місяці у педіатричному відділенні лікарні, де отримувала спеціалізовану допомогу цілої команди фахівців – реаніматолога, дієтолога, кардіолога, психіатра і психолога.

Читайте також: До Львова прибув медичний дрон, здатний перевозити ліки та кров у важкодоступні зони

Саме у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі Вероніці встановили діагноз – нервова анорексія. Це хвороба, яку часто не сприймають всерйоз, адже дівчатка нерідко сидять на різних дієтах. Насправді анорексія дуже небезпечна і потребує довготривалої терапії.

Зараз організм дівчинки майже повністю відновився, вона навіть стала волонтерити у своєму селі на Яворівщині, зокрема, випікає солодощі для українських військових.

Анорексія – поширена проблема серед підлітків 11-14 років, і не лише у дівчат, але й хлопців. Кількість звернень щодо розладів харчової поведінки щороку зростає. Загалом від початку 2022 року у ЗУСДМЦ виявили майже 30 нових випадків нервової анорексії. Близько половини з них потребують стаціонарного лікування – від двох тижнів до двох місяців. Ускладненнями хвороби можуть бути остеопороз, безпліддя, депресивний синдром, серцева недостатність, проблеми у ШКТ тощо.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!