«Тато подзвонив з окопа». Львівські медики виправили вроджену ваду обличчя сину захисника з Харкова

14075 0
Батько хлопчика, який зараз на фронті захищає Україну, подзвонив до лікарів та попросив про допомогу.
Фото: ОХМАТДИТ

Фото: ОХМАТДИТ

Лікарі львівського ОХМАТДИТу виправили вроджену ваду обличчя майже трирічного Максимка з Харкова. Батько хлопчика зараз воює під Бахмутом, проте подзвонив прямо з фронту та попросив лікарів допомогти сину. Про це повідомили у Міжрегіональному центрі дитячої щелепно-лицевої хірургії на базі ОХМАТДИТу.

«Батько подзвонив нам з фронту, просто з окопа і сказав, що має єдину вільну хвилинку, щоб попросити нас допомогти його синові. Звісно, ми відразу погодилися і попросили тата надіслати медичну документацію дитини і запросили родину до Львова на консультацію», – каже хірургиня Міжрегіонального центру дитячої щелепно-лицевої хірургії ОХМАТДИТу Христина Погранична.

Читайте також: Львівські лікарі врятували семирічну дівчинку, яка проковтнула магніти 

Поки тато захищає Україну, мама з сином приїхали до Львова, щоб виправити вроджену ваду губи. Максимкові 2,8 рочки, батьки кажуть, він вже ходить у садок, але інші діти дражнять його, і через це хлопчик в собі замикається і важко переживає насмішки однолітків.

Після народження харківські лікарі спробували йому допомогти та зробили дві реконструктивні операції, однак вада залишалася і заважала хлопчику.

«У нашого синочка не було повністю губки, як у всіх здорових людей, тобто губка була по боках, а посередині - ні. Навіть після двох попередніх операцій у нас у Харкові це не вдалося виправити. Ми наважилися на операцію, яку нам запропонували львівські лікарі і нарешті ваду вдалося виправити», – каже тато хлопчика Євген.

Вада Максимка – вроджене двобічне незрощення (або розщілина) верхньої губи. Такі вади оперують у перший рік життя дитини: на губі – у 3-6 місяців, м’яке піднебіння – 8-10 місяців, тверде піднебіння – 18-24 місяців.

«У центральній частині губи у Максимка не був зшитий коловий м'яз рота, тож  губа не дуже функціонувала і косметичний ефект був незадовільний. Дитині було незручно їсти, пити. Це помічали діти в садочку, хлопчик зазнавав цькування від однолітків», – пояснює керівник Центру, хірург Роман Огоновський.

Читайте також: Львівські нейрохірурги врятували 11-річного хлопця з Сєверодонецька, в якого раптово відмовили ноги

Лікарі зауважують, що вроджені незрощення верхньої губи та піднебіння – це такі вроджені дефекти середньої зони обличчя, коли м’які і кісткові тканини в цій ділянці просто відсутні. Усунути всі вроджені дефекти верхньої губи та піднебіння необхідно до 1-го року життя дитини. Частину цього завдання харківським лікарям вдалося, але ще треба було відновити цілісність колового м’яза для кращої функціональності і естетики. Саме це і виконала операційна команда Центру.

Мама Максимка з синочком прибули з Дніпра, де вони живуть останні півроку, втікаючи від війни, татко хлопчика відпросився у свого військового командира, щоб допомогти синові одужувати. Хірурги Центру прийняли рішення виправити ваду за 1 етап. Усе задумане в операційній вдалося – коловий м'яз відновлений, він добре функціонує, губка Максимка повернулася у фізіологічне положення, косметичного дефекту немає. Далі хлопчика чекає реабілітація і допомога психолога, щоб допомогти йому краще адаптуватися у садочку.

«Тепер я можу спокійно повернутися до своїх побратимів у Бахмут і спокійно робити свою роботу, захищаючи нашу країну від загарбників. Я тепер знаю, що наш Максимко може рости здоровим, зможе ходити в садочок і діти його не будуть дражнити. Залишається ще позбутися ворога з нашої землі, але тепер я маю більше мотивації воювати», – додав батько хлопчика. 

Максимкові уже зняли шви і виписали додому, він впевнено одужує і чекає тата з перемогою удома.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!