Театр, музика та виставки. Куди піти на вихідних у Львові

2813 0
Медіа-хаб «Твоє місто» рекомендує подбати заздалегідь про те, що робити цими зимовими вихідними.
Фото: Марія Стахів

Фото: Марія Стахів

Театр

9 грудня у театрі імені Марії Заньковецької (проспект Свободи, 26) о 18:00 ставитимуть виставу «Марія Заньковецька».

У творчості Олексія Ріпка, заслуженого діяча мистецтв України, багаторічного режисера театру, була низка знакових вистав для театру імені Марії Заньковецької.

Це «Марія Заньковецька» Івана Рябокляча, «Сестри Річинські» Ірини Вільде, «Суєта» І. Карпенка-Карого.

Вистава «Марія Заньковецька» стала своєрідною творчою візитівкою заньківчан на багато років. Здавалося з примітивно біографічної п’єси неможливо зробити цікаву виставу. Виявилось можна! У сценографії Мирона Кипріяна оживала атмосфера тих часів… Здається, що й досі звучить голос Марії – Лариси Кадирової.

Вистава стала справді доленосною і для театру, і для виконавців головних ролей, і для глядачів, які з цією виставою ще більше полюбили свій театр. Цю виставу можна було дивитись безліч разів…

Дума на 2 частини.

Тривалість: 3 години.

Вартість квитків: 40-200 грн.

 

А 10 грудня у театрі імені Марії Заньковецької (проспект Свободи, 26) о 18:00 ставитимуть виставу «Украдене щастя».

Кожне покоління знаходить у цій виставі щось своє. Коли я свого часу втілював образ Михайла, то відчував по-одному. А зараз відкрив у цій темі боротьби за щастя інші пласти, збагнув, що ця річ також про те, як не можна руйнувати гармонію стосунків між людьми. Адже тільки-но з’являється якась руйнація, якийсь Яго, (чи коли говоримо про українську класику − Дем’ян у «Безталанній», Хома в «Ой не ходи, Грицю» чи інші схожі персонажі), то страждають не тільки ці люди, яких щастя зруйноване, а весь соціум довкола. І що більше будемо руйнувати своє кохання, любов не тільки один до одного, а й до Вітчизни, землі, своїх батьків, своєї історії, то все це руйнуватиме нас із середини. Бо скільки б ми не говорили мудрих слів, животворною є не ненависть, а тільки любов.

Драма у двох частинах.

Тривалість: 3 години.

Вартість квитків: 40-200 грн.

 

Львівський театр ляльок (пл. Данила Галицького, 1) 9 грудня, на 12:00 та 14:00 запрошує наймолодших глядачів на виставу «Коза-Дереза».

Якось одна дуже хитра Коза потрапила в одну дуже добру сім’ю, де її страшенно всі любили. Але найбільше дбав про неї господар. І все було би добре, якби Коза не була така Дереза! Попри любов сім’ї, Коза хитрувала, обманювала і поводилась дуже підло зі своїми господарями. Знаєте, що трапляється з нечесними Козами? Ось ця казочка і розкаже вам про це.

Для дітей віком від 3 років.

Вартість квитків: 30 грн.

 

А вже у неділю, 10 грудня о 12:00, 14:00 та 16:00 Львівський театр ляльок (пл. Данила Галицького, 1) кличе подивитися виставу «Кіт в чоботях».

Коли у спадок тобі залишають лише кота у мішку — в буквальному розумінні — то шансів казково розбагатіти в одну мить не залишається. Але не в нашій історії! Винахідливий і на диво розумний Кіт у чоботях став найкращим подарунком для наймолодшого сина мельника і допоміг досягнути йому всього, про що можна мріяти — пригод, кохання і безтурботного життя!

Вартість квитків: 30 грн.

 

Театр Лесі (вул. Городоцька, 36) у суботу, о 19:00 ставитиме трагікомедію «Слава героям?».

ХХІ століття. Україна. Госпіталь для ветеранів. Майже 70 років по Другій Світовій війні. В одній палаті двоє літніх хворих чоловіків – ветеран радянської армії та ветеран УПА.  Чому українці не вчаться на власних помилках і чи здатні вони робити висновки з уроків власної історії? Про все це, крізь сміх та сльози, у виставі «Слава героям?».

Тривалість вистави: 2 години без антракту

Для повнолітніх глядачів

Вартість квитків: 50-90 грн.

Музика

Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) 9 грудня, у суботу, на 16:00 запрошує на екскурсію з концертом «Музика дзеркальної зали».

У Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької продовжує свою роботу дзеркальний зал, зокрема вечори камерної музики в ньому.

Вартість квитків: 100 грн.

 

А на 18:00 у суботу Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) кличе на Музичний салон дзеркальної зали.
Концерт із циклу «Вокальна музика українських композиторів» до 135-річчя від дня народження Якова Степового «В квітках була душа моя». Із вокальних творів Миколи Лисенка за участі провідних солістів Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Вартість квитків: 100 грн.

 

Ganok (вул. Заводська, 31) у суботу, 9 грудня, з 20:00 гостинно запрошує на довгу ніч німецької та української мови: поезія та вечірка.

Німецькі автори бестселерів Мераль Аль-Мер та Нора Гантенбрінк читатимуть уривки зі своїх дебютних творів (з перекладом). Відомий український письменник Юрій Андрухович та молодий поет і режисер Олександр Фразе-Фразенко також презентуватимуть свої твори.

Опісля діджеї даруватимуть настрій публіці аж до ночі, крутячи сучасну німецьку та українську музику.

Вхід: 50 грн

Всі зібрані гроші будуть передані на доброчинність.

 

Львівська обласна філармонія (вул Чайковського, 7) у неділю, 10 грудня, о 13:00 дня запрошує на «Симфонічний ранок».

Програма концерту з циклу «Симфонічні ранки» з учнями Львівської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені Соломії Крушельницької у супроводі у супроводі Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії.

Е. Гріг. Концерт для фортепіано

виконує уч. 7 кл. Богдан Терлецький (фортепіано)

клас професора Рапіти О. М.

П. Сарасате. Фантазія на теми з опери Ж.Бізе «Кармен»

виконує уч. 9 кл. Дана Біліченко (скрипка)

клас викладача Комонька М. Д.

Ф. Пуленк. Соната

виконує уч. 11 кл. Дарина Бачинська (флейта)

клас викладача Соловій Л. П.

Концерт веде Ольга Лозинська

Вартість квитків: 50 грн.

 

9-10 грудня у Львівській обласній філармонії (вул. Чайковського, 7) у Львові завершуватиметься одна із найбільших музичних подій України і Польщі – XVII міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez»!

У програмі:

Субота:

19:00

Zamiratchi (Польща)

 

Elek Istvan Quartet feat. Kriszta Pocsai (Угорщина)

Вартість квитків: 80-1000 грн.

Неділя:

19:00

Mateusz Smoczyński Quintet (Польща)

The Necks (Австралія)

Вартість квитків: 100-1000 грн.

 

На сольний органний концерт Олени Мацелюх у суботу, 18:00 кличе слухачів Львівський органний зал (вул. Степана Бандери, 8).

В програмі Й. С. Бах, , К. Сен-Санс, Р. Ваґнер, Ф. Ліст, Т. Дюбуа

Вартість квитків: від 50 грн.

Виставки

Напередодні новорічних свят львівський клуб лялькарів LADin Club запрошує у кав'ярню-галерею «Штука» (вул. Котлярська, 8) на нову виставку «Лялькові сузір'я». Експозицію можна буде оглянути щодня з 10:00 до 22:00 до 31 грудня.

Очікування найсприятливіших зіркових прогнозів на прийдешній рік, правдива і дещо іронічна характеристика знаків зодіаку втілена в тринадцяти лялькових композиціях. У більшості випадків лялькарі обирали власний знак зодіаку, отже роботи можна вважати автопортретами. На афіші виставки найзагадковіший тринадцятий знак зодіаку - змієносець.

Серед авторів-лялькарів: Оксана Весна, Олена Цілуйко, Катерина Кирилова, Олександра Лозинська-Ярошевич, Наталія Чубина, Ольга Черних, Мілена Коломієць, Лідія Гринько, Ольга Ткач, Ольга Будіщева, Катерина Акімова, Юлія Герасимато, Олена Леманн та Анастасія Копил

Читайте також: Львівська сецесія. Екскурсія під’їздами, де збереглись унікальні розписи

 

Музей ідей (вул. Валова, 18а) до 21 грудня запрошує на виставку Наді Зоре «Розфарбовані думки».

Розфарбовані думки – виставка , яку хорватська художниця Надя Зоре представила публіці вперше в місті Новаля, що на острові Паг. ЇЇ особистість на перший огляд, здається, наділена запальним далматинським темпераментом, але коли ми знайомимось з нею ближче – бачимо, що Надя по своїй природі інтроверт, тому свій талант і свої творчі роботи скромно і навіть егоїстично приховувала від широкої публіки, насолоджуючись своїм натхненням і творчістю на самоті.

 

До 10 грудня варто побачити виставку живопису Юрія Коваля «Окреслена територія», що експонується у культурно-мистецькому центрі «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35).

За словами автора, цей проект – це роздуми щодо проблем територіальної приналежності, закодовані у музиці та феномені танцю. «Ти маєш відчувати зал, адже музика диктує свої умови, окреслюючи певні кордони. Чим впевненіше ти себе почуваєш, тим відвертіше, пластичніше і цілісніше виходить результат. Розмірковуючи над цим, я звертаю увагу на відчуття власного тіла під час танцю».

Вхід вільний.

 

Мистецька галерея «Зелена Канапа» (вул. Вірменська, 7) до 17 грудня триватиме виставка фотопроекту Інни Шинкаренко «Чоловік про жінку».

Інна Шинкаренко зуміла зацікавити взяти участь у фото сесії професійно успішних, мужніх чоловіків, відомих львів’ян та киян, яких обирала сама, користуючись особистим авторським критерієм фотомитця та психолога. Так само як минулого разу чоловіки фотографувалися двічі. Першого разу проявляючи свою маскулінність. А другого разу, демонструючи свої погляди і думки про жіноцтво, проявляючи свою емпатію до фемінності, шукаючи жіноче в собі.

 

Українське мистецтво ХХ ст. Відділ НМЛ ім. Андрея Шептицького (вул. Драгоманова, 42) до 21 січня запрошує на виставку «Алла Горська: душа українського шістдесятництва».

Виставка однієї з найяскравіших особистостей українського мистецтва ХХ ст. 60-ті роки стали для художниці найбільш напруженими. Великі сподівання й такі ж великі втрати, рішучий потяг до боротьби попри тиск будь-яких обставин — усе відобразилось в графічних, а згодом і монументальних творах художниці.

До експозиції увійде понад 30 творів, створених впродовж цього десятиліття. Серед них портрети видатних діячів української культури: Т. Шевченка, Б. Антоненка-Давидовича, А. Петрицького, ; роботи, присвячені сучасникам Горської: В. Стусу, І. Світличному, І. Драчу, В.Симоненку; ескізи до художнього оформлення вистав «Ніж у сонці», «Правда й кривда», «Отак загинув Гуска»; ескіз обкладинки збірки поезій Л. Костенко «Зоряний інтеграл».

Вперше у Львові будуть представлені роботи, виконані в техніці дерев’яної мозаїки, що належать до другої половини 1960-х років.

 

До 15 січня у музеї Пінзеля (пл. Митна, 2) триватиме виставка «Сучасне польське мистецтво».

Виставка сучасного польського мистецтва знайомить з картинами, скульптурою та фотографією представників мистецького простору м. Ельблонг. Вісімнадцять авторів, чиї твори пропонуються увазі глядачів – учасники міжнародних пленерів, симпозіумів, конкурсів, лауреати багатьох нагород, їх праці знаходяться в музейних і приватних колекціях Польщі й далеко за її межами.

Виставку презентує мистецький центр Galeria EL, що відіграє одну з ключових ролей у трансформації польського сучасного мистецтва і служить його популяризації у широкому розумінні. Стиль діяльності Галереї надзвичайно гнучкий і завжди корелюється з найновішими тенденціями авангарду.

 

До 15 грудня Галерея Львівської національної академії мистецтв (вул. Кубійовича, 35б) кличе на виставку естампу у галереї ЛНАМ.

Виставка станкової графіки, присвячена одній із найпопулярніших технік високого друку — ліногравюрі. Експозиція складається із творчих робіт молодого покоління митців, випускників та студентів кафедри графічного дизайну ЛНАМ, що були виконані у рамках навчального процесу протягом 1998–2017 рр. Будуть представлені як самостійні мистецькі твори, так і роботи, виконані у рамках комплексних дизайнерських завдань. Виставка демонструє надзвичайно високий професійний рівень та відкриває глядачеві нові можливості традиційної техніки.

Вхід вільний.

 

До 25 грудня варто побачити виставку Ромка Зілінка «Такі святі, такі близькі» у галереї сучасного сакрального мистецтва «IconArt» (вул. Вірменська, 26).

Кожне ім’я відкриває перед уявою нову історію з минулого, а кожна історія оживає в християнських образах, відтворених художниками на стінах будинків та храмів, на сторінках манускриптів та стародруків, на дошках та полотнах, немов на знимках. Коли ті «знимки» з’являються у просторі дому? Важко точно сказати. Адже вже в помешканнях перших християн побутували образи, які захищали від злого… (c) Марія Цимбаліста

Вхід вільний.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!