Самоізоляція, обсервація та спеціалізовані шпиталі. Що потрібно знати про закон зі захисту населення від COVID-19

3463 0
Документ дозволяє на період карантину обробку персональних даних без згоди особи.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Верховна Рада України внесла зміни до закону «Про захист населення від інфекційних хвороб щодо запобігання  поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Документ, зокрема, регулює визначення самоізоляції та обсервації, а також функціонування обсерваторів та спеціалізованих шпиталів.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету. Що передбачає закон

Згідно із законом, «самоізоляція – це перебування особи, щодо якої є обґрунтовані підстави про ризик інфікування або поширення нею інфекційної хвороби у визначеному нею місці (приміщенні) з метою дотримання протиепідемічних заходів на основі особистого зобов’язання».

Також пояснюється, що «обсервація – це перебування особи щодо якої є ризик поширення інфекційної хвороби в обсерваторі з метою її обстеження та здійснення медичного нагляду за нею».

Читайте також: Старшим за 60 років людям запровадили обов'язкову самоізоляцію

У разі встановлення карантину органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування утворюють на території карантину тимчасові заклади охорони здоров’я – спеціалізовані шпиталі та обсерватори. Їх утворюють з метою додаткового забезпечення надання медичної допомоги населенню з можливістю використання приміщень і майна інших закладів і установ.

Обов'язковій госпіталізації у спеціалізовані лікарні підлягають хворі на особливо небезпечні та небезпечні інфекційні хвороби, а також особи із симптомами таких хвороб.

Читайте також: «Якби сама не звернулася, то навіть не дізналась». Як львів’янка одужала від коронавірусу

Особи, які виявили бажання залишити територію карантину до його відміни, повинні отримати довідку, яка видається за результатами медичного обстеження.

На період перебування в самоізоляції, обсервації та спеціалізованих шпиталях особі видається листок непрацездатності, який оплачується в розмірах і в порядку, встановлених законодавством для осіб, визнаних тимчасово непрацездатними внаслідок захворювання.

Документ також дозволяє на період карантину обробку персональних даних без згоди особи. Ідеться про дані, що стосуються стану здоров’я, місця госпіталізації або самоізоляції, прізвища, ім’я, по батькові, дати народження, місця проживання, роботи (навчання) особи. Протягом 30 днів після закінчення карантину ця інформація буде знеособлена або знищена.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!