На правах реклами

Теплі зустрічі: у Львові виступлять всесвітньо відомі диригенти. Відео

3426 0
Львівським поціновувачам класичної музики прізвище Кендлінґер, мабуть, знайоме. Австрійський диригент, композитор та засновник симфонічного оркестру «K&K Philharmoniker» Маттіас-Ґеорґ Кендлінґер вже 20 років пов’язує свою роботу зі Львовом. Втім цей місяць для нього та його сина особливий, адже вісімнадцятирічний Максиміліан Кендлінґер диригуватиме презентаційним концертом оркестру «K&K Symphoniker» на сцені Львівської філармонії. На ранковій зустрічі в готелі «Асторія» диригенти розповіли Tvoemisto.tv про майбутній концерт, виховання музикантів та добру музику у Львові.
фото: philharmonie-essen.de

фото: philharmonie-essen.de

Для Максиміліана Кендлінґера музика – це більше. ніж хобі. Він їздить по світу з батьком в рамках «Штраус-турне» та мав нагоду побувати у найбільших залах Європи. «Музика – це моє життя, адже я працюю в офісі, прийшовши додому, йду на урок фортепіано, тоді йду грати з моєю групою, маю репетиції… Я думаю, музика повинна бути не тільки тим, що ти мусиш робити. Вона має бути улюбленим заняттям, якщо тобі це подобається», – каже молодий музикант.

У 13 років Максиміліан Кендлінґер диригував оркестром у Дюссельдорфі, втім 24 травня у Львові відбудеться перший концерт під його керівництвом. «Я вважаю, якщо ти не нервуєш, то це не особливий час. Для мене, якщо я нервую, це особливий момент, бо мені подобається працювати з оркестром, працювати над цим проектом. Думаю, для музикантів це радість так само, як і для мене», – запевняє він.

Батько та син – як колеги

Маттіас-Ґеорґ Кендлінґер каже, що не часто дає поради синові, хіба коли той просить підказати. «Проте він сам вчиться, постійно спостерігає, що я роблю, та за процесом роботи різних диригентів. Ми працюємо разом, і деколи він [Максиміліан] щось мені говорить, мовляв, ось це неясно. І я кажу «так, дякую, Максиміліане». Я можу вчитися від нього, а він від мене. Ми – як колеги».

Однак відомий диригент та композитор не намагається контролювати сина.

«Диригент – це лідер концерту, він дає емоції та уявлення про драматургію і все інше. Тож мені нічого говорити. Лише коли Максиміліан питає мене, що я відчуваю у цьому чи цьому місці, я кажу йому. Він все готує сам, і це важливо. Він диригент, має великий талант, тому не потребує мого контролю. Мені важливо контролювати свою роботу. Він не трьохрічна дитина, за якою треба пильнувати. Це серйозний робочий процес, і мені приємно бачити, що мій син Максиміліан виявляє інтерес до  моєї професії», – говорить Маттіас-Ґеорґ Кендлінгер.

Поради батькам, які виховують дітей-музикантів

«Думаю, ми маємо працювати з ясною думкою і насолоджуватися своєю роботою. Можливо, так наші діти розумітимуть, що в житті може бути гармонія, що музика може нести добро людям, – наголошує австрійський диригент. – Важливий пункт для батьків – бути чесними із собою. Не так важливо вказувати робити те чи інше, бо діти добре знають, чого хочуть».

Його син Максиміліан впевнено почувається як молодий диригент: «Я знаю, що для мене це гарний шанс отримати такий ранній досвід роботи, хоч він і  не всім видається логічним».

Про австрійсько-українську дружбу

Минулого літа капела зі села Кендлінґерів організувала за приватні кошти свій концерт у Долині, «щоб дізнатися, що таке Україна». «Вони знають про Україну тільки з телебачення, новин, політики. І завжди, коли я кажу їм, що відчуваю тут, вони не зовсім розуміють, що таке Західна Україна. Я можу говорити тільки про Західну, бо ніколи не був у Східній», – додає відомий австрійський диригент. Він дізнався, що це перший  фінансований за приватні кошти австрійсько-український концерт з часу початку війни. Для деяких музикантів, каже Маттіас-Ґеорґ Кендлінґер, «це були найкращі дні їхнього життя, коли можна було зрозуміти цей народ [українців]».

Звуки Львова

Маттіас-Ґеорґ Кендлінґер: «Для мене Львів звучить як приватний грув (треба дати пояснення у дужках). Це дуже культурне місто, і, на мою думку, дуже креативне, бо кожного року я бачу тут щось нове».

Максиміліан Кендлінґер: «Ми часто ходимо в «Театр пива» («Правда»), але нам теж інколи треба відпочити від музики. Та це складно, музикантів також можна побачити на вулиці — це чудово, хоч і важко для мене кожного дня».

Засновник «K&K Philharmoniker» каже, що з кожним роком його концерти у Львові стають «голоснішими». «Для нас важливо, щоб концерт був не лише концертом. Він має давати людям щось, що може придатися їм у житті, можливо, іншу ідею для життя чи підставу змінити щось», – каже диригент і додає, що  на його думку, призначенням класичної музики є «дати людям більше, аніж можуть дати ноти».

Підготувала Ірина Матвіїшин

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!