Тепло та недорого. Як львівський храм відмовився від газу

3921 0
Перехід на відновлювальні джерела енергії – іноді це не новаторство, а повернення до традицій. Свій крок до енергонезалежності зробили цього року в храмі Христового Воскресіння УГКЦ, що на вулиці Городоцькій, 319а у Львові. За кілька місяців тут встигли переконатися - перехід із газу на деревину може дати шалену економію. До того ж, після нововведення у церкві стало значно тепліше.

Храм опалювали газом. Обходилося це не дешево – за тепло взимку доводилося платити в середньому 25-30 тис. грн.

«Ми знали, що ціни на газ зростатимуть. Тому шукали альтернативні джерела опалення», - пояснив адміністратор храму, отець Сергій Швагла.

Доступною та вигідною альтернативою виявився котел на тверде паливо, а саме – на деревину. Новий котел запрацював у храмі в листопаді, обійшовся він у 25 тисяч гривень. Однак, за словами настоятеля, вкладені кошти доволі швидко вдасться повернути. Термін окупності котла – менше двох років.

Наразі храм опалюється деревиною лише на третину. Однак, це вже дало доволі суттєву економію. Цієї зими у церкві за газ платять в середньому 12 тисяч гривень за місяць. Решту тепла забезпечує котел, що спалює дрова. А от на дрова витратили всього 4 тисячі гривень – їх має вистачити на усю зиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вони йдуть на світло. Як у Львові економлять енергію

«Наступного року, з Божою поміччю, ми плануємо встановити ще один котел, який працюватиме на дровах. Таким чином, храм опалюватиметься дровами повністю», - каже настоятель.

За його словами, клопоту із переходом на тверде паливо зовсім не багато. Підкидати дрова доводиться тричі на день. Людей, що працюють в храмі впродовж дня достатньо, тож, робити це не важко.

«При спалюванні деревини виділяється більше тепла, ніж при спалюванні газу. І це досить сильно відчутно – та частина храму, що опалюється дровами – значно тепліша», - додав отець Сергій Швагла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити Львів кращим вже сьогодні. 5 ідей

В Україні біоенергетика поки займає мізерну частку ринку. Однак, за словами експертів, саме ця галузь у нас є доволі перспективно. Адже, у нас є тисячі гектарів полів, які на даний час ніяк не використовуються, заростаючи вербами та чагарниками. До того ж, біоенергетика – це не лише біодизель та ріпак, але і традиційні дрова і деревні брикети. Вони, як бачимо, обходяться значно дешевше, аніж закордонний газ. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!