Як львів'янам запобігти інфаркту. Поради лікаря

3762 0
У 2016-му році інфаркт став найчастішою причиною смерті у Львові. Як розповів Tvoemisto.tv лікар-кардіолог Володимир Семенів, інфаркт вражає львів'ян здебільшого через їхню терплячість та неуважність до свого здоров'я.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Причина інфарктів — мультифакторна: тут і брак належної санітарної культури в населення, і необізнаність з факторами ризику і першими симптомами, і складна економічна ситуація, яка змушує людей економити на необхідних ліках, зменшення звертань за медичною допомогою, брак належних фізичних навантажень, збільшення кількості тих, хто зловживає алкоголем та має інші шкідливі звички, нездоровий спосіб життя.

"Загалом ситуація зі серцево-судинними захворюваннями для України до певної міри показує й вікову структуру населення, в якій домінує старше населення, тож логічно, що захворюваність вища, — каже Володимир Семенів. — Це, зрештою, є також і наслідком низького освітнього рівня. Бо, якщо молодь має більше доступу до різної інформації, цікавиться, то старші люди — інертніші".

Читайте також: Найчастіше помирають від інфарктів. Головний медик розповів про смертність у Львові 

Як додає лікар, інфаркти — це, зазвичай, вже наслідок тривалого перебігу хвороби. Часто проблема в терплячості та неуважності людей, а крім того, форми інфаркту бувають різні. "Для діабетиків симптоми цієї хвороби часто досить незначні, бо уражені переважно дрібні судини, а ураження серцевого м’яза не таке відчутне, як у класичному випадку, коли велика судина затромбована і, відповідно, захворювання проходить із болями. Щодо форм, то іноді інфаркт може симулювати болі в животі, часом мати вигляд астматичного нападу — з’являється задишка. Тож люди не завжди знають, що мають проблеми зі серцем", — пояснив він.

Спосіб життя і харчування — найчастіші причини інфарктів. Важливою є спадкова схильність. Щоб убезпечити себе від серцево-судинних захворювань, лікар порадив змінити свій щоденний раціон, керуючись правилом святого Августина: краще невеликий недобір, аніж перебір. Тож радить харчуватися за принципом: мало м’яса — більше риби, багато овочів і фруктів — мало хліба, рису, картоплі, солі.

Ще однією причиною серцево-судинних захворювань є психоемоційний стан людей. В кардіології завжди виділяли людей типу А — тих, які реагують на все дуже гостро і завжди поспішають. У них постійний надмір адреналіну, скаче тиск. Такі люди повинні постійно себе контролювати. Та з іншого боку, за словами лікаря, стан негативного настрою в суспільстві — певна безнадія і фрустрація – хоча безпосередньо й не викликає хвороби, але змінює поведінку в соціумі: пригнічені люди менше фізично активні, знімають стреси переїданням, надміром солодкого. Як наслідок, це запускає цілий спектр хвороб. 

Читайте також: Портрет пацієнта на Львівщині: обізнаний, рідко викликає «швидку», не довіряє вакцинації

Важливий чинник здоров’я — фізичні навантаження. Щоб серце отримувало користь, частота пульсу має досягати приблизно 75% від максимально допустимої за віком частоти (наприклад, у 40 років 135 уд/хв). Для цього необхідне інтенсивне навантаження, якого можна досягти, приміром, лише при заняттях фітнесом, швидкій їзді на велосипеді чи бігові не менше двічі-тричі на тиждень з мінімальною тривалістю навантаження хоча б 20 хвилин. Утім, на цей рівень тренувань треба виходити поступово.

Підготувала Наталія Павлишин


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!