Топ-10 фільмів про Майдан

4579 0
Рівно рік тому – увечері 21 листопада – студенти у Києві, а згодом і у Львові вийшли на Майдани, вимагаючи від тодішнього президента Віктора Януковича підписати угоду про асоціацію країни з Євросоюзом. Тоді мало хто вірив, що масштабний Майдан повториться, проте останній рік радикально змінив країну саме завдяки цим подіям. Розгони мирних активістів та сутички з міліцією, вбивства і небезпечні переслідування, солідарність і підтримка – це те, що було на Майдані і змінило країну.

Пропонуємо вам підбірку 10 фільмів про Майдан від ВВС Україна, аби згадати, як це було. Серед них – короткометражки, документальний телесеріал, портрети жінок-протестувальниць, журналістське розслідування розстрілів на Інститутській та соціальна драма, знята на тлі протестів. Деякі фільми доступні для перегляду в інтернеті. Одну з цих картин – «Сильніше, ніж зброя» – мають показати в кінотеатрах України з 27 листопада.

1. «Усе палає» (All Things Ablaze)

Скрін з youtube

Автори: Олександр Течинський, Олексій Солодунов і Дмитро Стойков

«Цей фільм – не про революцію, яка цієї зими змінила Україну. Не зовсім про неї. Скоріше, він показує універсальний зразок особливого виду повстань – тих, які закінчуються кровопролиттям», – пишуть про свою картину творці.

Восени фільм отримав приз на німецькому кінофестивалі DOK Leipzig як «видатний східноєвропейський фільм».

В описі картини на сайті фестивалю сказано: «Серцем фільму є сцена, тривалість якої наближається до меж терплячості, але яка, проте, робить символізм стрічки практично відчутним на дотик. Протестувальники радісно і тяжко зносять величезний бюст Леніна, фотографуючись як переможці (щоправда, не знаю, який стосунок має Ленін до їхньої люті), тоді як старий радянський типаж обіймає уламок свого улюбленого велетенського каменя і до останнього відмовляється відпустити його. Майдан як поле бою. Quelle horreur! (Який жах! – ред.)».

Трейлер: honestfish.com.ua

Де подивитися: Journeyman (Ціна перегляду – 1 британський фунт, або 24 грн).

2. «Молитва за Україну» (Pray for Ukraine)

Фото: vimeo.com

Автори: режисер Євген Афінієвський, Pray for Ukraine Production (США), UkrStream.TV, SPN Production, Спільнобачення та ін.

Це культурний пам’ятник тим, хто ціною свого благополуччя, здоров'я і навіть життя відстоював свої права та права своїх дітей на гідне майбутнє у власній країні», – каже режисер стрічки Євген Афінієвський.

У фільмі, окрім іншого, є історія про хлопчика Ромку, який жив на Майдані і кидав коктейлі Молотова.

Автори картини також знайшли відеозаписи розмови з Сергієм Нігояном – 21-річним дніпропетровцем, який став першою жертвою розстрілів.

За словами режисера Сергія Проскурні, «Молитва за Україну» – «це колективний портрет неймовірно красивих людей. І тому він проб'ється в кожне серце».

Ще одна глядачка, яка бачила картину, так описала свої враження: «Кожен, хто подивиться це кіно, зміниться. Навіть той, хто не був на Майдані. Це саме те, що має робити справжній твір – змінювати людей».

До кінця року організатори обіцяють показати фільм у Торонто, Нью-Йорку, Токіо, Варшаві, Лондоні, Колькатті й Абу-Дабі.

Трейлер та уривки фільму: Pray4ukrainemovie.com. Міжнародна прем’єра запланована на 2015 рік.

3. «Майдан. Мистецтво спротиву» 

Кадр з фільму

Автор: режисер Антін Мухарський (Орест Лютий)

Енергійний фільм, знятий за всіма канонами західної телевізійної документалістики. Динамічний монтаж, багато закадрової музики, людських історій, розказаних від першої особи. Основну історію спротиву розповідає в кадрі сам режисер фільму – телеведучий, актор і письменник Антін Мухарський.

«Мало кому відомий, але доведений документально факт – вогонь української революції запалили митці. Саме вони 1-го грудня на Банковій кинули перші коктейлі Молотова, саме вони почали активну фазу протистояння на вул. Грушевського 19 січня… Народження модерної української нації співпало з народженням нової естетики та нових форм мистецького буття», – пишуть автори фільму.

4. «Бойня на Майдані» (Maidan Massacre)

Режисер: Джон Бек Гофман (США)

Один з небагатьох іноземних фільмів про Майдан, знятий американцем Джоном Беком Гофманом, який працював над фільмами для НАСА і National Geographic.

У своїй стрічці, представленій як журналістське розслідування, автор пробує знайти відповідь на запитання, хто вбивав людей в центрі Києва 18 і 20 лютого.

Фільм містить кадри розстрілу Майдану, які супроводжуються інтерв’ю з міліціонером, депутатом-опозиціонером, протестувальниками, членом Правого сектору, юристом, спецназівцем і американським кримінальним експертом.

Автор наводить різні версії того, хто стоїть за вбивствами, не стаючи на бік жодної з них.

Фільм також ставить під сумнів ефективність офіційного розслідування вбивств на Майдані.

Картина закінчується кадрами, на яких протестувальники жорстоко б'ють міліціонерів. У цей час голос за кадром, який належить представниці Державного департаменту США Вікторії Нуланд, розповідає про мирний протест і молитву мітингарів за мир в Україні.

 

5. «Майдан» (Maidan)

Фото: planeta-kino.com.ua

Автор: Сергій Лозниця

Один з перших фільмів про Майдан, світова прем’єра якого відбулася ще 21 травня на Каннському кінофестивалі. Фільм, щоправда, не виграв там ніяких нагород.

Майже вся картина знята статичною камерою зі штатива і тому дещо нагадує зйомки з камер спостереження. Про те, що відбувається на екрані, глядач дізнається зі скупих написів між частинами фільму. Закадрової розповіді про події немає.

«Професійні критики можуть говорити багато приємних речей на адресу «Майдану», але вони не скажуть вам, наскільки нудний цей фільм, – скаржиться англомовний глядач на сайті IMDB.com. – Я ходив на цей фільм разом з людьми, не обізнаними з тими подіями, і вони були знуджені й роздратовані відсутністю контексту. Приміром, я можу й не знати слів українського національного гімну, який нас змушують прослухати повністю, всі три хвилини. Вибачте, але «Майдан"», на думку звичайного глядача, – це втрачена можливість».

Інший англомовний глядач з Монреалю солідарний з попереднім і називає фільм «великим розчаруванням»: «Я пішов подивитися «Майдан», щоб дізнатися більше про цю історичну подію і, на жаль, вийшов звідти, знаючи рівно стільки ж, як і до перегляду фільму».

Де подивитися: фільм виходив влітку в український кінопрокат. Ще до цього Сергій Лозниця казав, що згодом стрічку викладуть в інтернет для вільного перегляду. Поки що цього не сталося.

6. «Зима, що нас змінила»

Фото: telekritika.ua

Автор: 1+1 і Вавилон'13

Цикл з сімох документальних фільмів, прем'єра якого відбулася в квітні на 1+1 – до сороковин за вбитими в центрі Києва.

Перша серія під назвою «Небесна сотня» розповідає про загиблих у дні Майдану.

«Це історія про тих, хто загинув за свободу і за власну державу. Досі невідомо, скільки людей насправді входить до Небесної сотні… Це не тільки ті, кого вбили в центрі української столиці в кінці лютого. Це також і всі ті, хто виступив проти режиму в різних куточках країни, а потім пропав безвісти чи був замордований з самого початку Євромайдану», – розповідають автори стрічки.

В інших серіях йдеться про бої на Грушевського, Автомайдан, резиденцію Януковича в Межигір'ї, Самооборону і пожежу в будинку Профспілок.

7. «Жіночі обличчя революції»

Кадр з фільму

Автор: 1+1, Sister's Production

Ще один документальний фільм виробництва 1+1, який розповідає про жінок Майдану.

В анонсі фільму сказано: «Дружина, яка стояла на лінії вогню пліч-о-пліч зі своїм чоловіком. Дівчина, яка закохалася в простого хлопця, а втратила героя. Жінка, яка перетворилася на воїна. Мати, яка опинилася зі своїм сином по різні боки барикад. Та мати, яка виховувала свідомого сина, а виховала героя. Героя «Небесної сотні»... Кожна із них зазирнула в очі смерті, але знайшла в собі сили, щоб жити далі. Майдан змінив їхні життя назавжди».

8. «Сильніше, ніж зброя» (Stronger than Arms)

Автори: Вавилон'13

Повнометражний документальний фільм, який має вийти в кінотеатрах 27 листопада. Щоправда, поки що його в афішах немає.

«Сильніше, ніж зброя» – це наша з вами історія, яка обпалює серця. Вона згадує події та людей, які з часів Євромайдану до війни на Сході будують нову Україну», – пишуть автори фільму.

Де подивитися: в кінотеатрах з 27 листопада

9. «Євромайдан. Чорновий монтаж» (Euromaidan. Rough Cut)

Фото: eepap.culture.pl

Автори: Роман Бондарчук, Володимир Тихий, Катерина Горностай, Андрій Литвиненко та ін.

Збірка короткометражок від молодих українських режисерів, представлена невдовзі після Майдану на фестивалі Docudays UA.

У фільмах показано як буденне життя на Майдані, так і найгарячіші моменти спротиву.

Збірку планують ще раз показати у Києві 20 листопада.

«Це фільм про три місяці революції, від обуреного протесту до народного єднання, від каструль на голові до кийків і бронежилетів», – пишуть автори картини.

«Для мене «Євромайдан...» дорогий тим, що там присутня різна енергія різних режисерів. Цим він співзвучний революції, де енергія різних людей, об'єднавшись, досягла перемоги», – каже співавтор фільму Роман Боднарчук.

За останні місяці картину показали у Будапешті, Вільнюсі, Тбілісі та Їглаві (Чехія). Планують також показати в Амстердамі і Москві.

Де подивитися: Київ, 20 листопада, 19:00, кіноклуб "ПроБіл"

10. «Якось в Україні» (Once Upon A Time In Ukraine)

Кадр з фільму

Автор: Ігор Парфьонов

Фільм цікавий тим, що це перша з відомих нині художня картина про Євромайдан.

Соціальну драму «Якось в Україні» представили на німецькому фестивалі Cottbus на початку листопада.

Судячи з сайту фестивалю, ніякої нагороди фільм не отримав.

За сюжетом головна героїня Ніна приїжджає до Києва з рідного Криму в пошуках справедливості. Її подругу вбили, а саму Ніну зґвалтував міліціонер. У Києві вона знаходить нових «друзів по революції».

Автори кажуть, що у фільмі немає декорацій і що всі сцени було знято на тлі реальних подій.

«Поруч з документальними кадрами глядач стежить за грою акторів. Більшість з них – не професіонали», – сказано в описі стрічки.

Любительську гру акторів помітно навіть з трейлера.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!