ТОП-10 вершин Львівщини. Які краєвиди можна побачити

26211 0
Найвищу вершину Львівщини називають горою для закоханих.
Фото: Христина Гоголь

Фото: Христина Гоголь

На Львівщині є з десяток вершин, на які можна піднятися і побачити краєвиди карпатських гір. Співзасновниця та співвласниця інтернет-проєкту Karpaty Travel Ганна Сидоренко склала список ТОП-10 вершин Львівщини.

Пікуй (1408 метрів)

Найвища вершина Львівщини та Вододільного хребта, на кордоні із Закарпаттям. Поруч пролягав колись найдавніший шлях через Карпати – Руська Путь. Піднятись на гору можна із сіл Кривка, Верхній Гусний або Біласовиця (із Закарпатського боку).

Парашка (або Параска, 1271 метрів)

Найвища вершина у Сколівських Бескидах. На горі встановили пам’ятну дошку, з написом «у 1015 році тут була вбита і похована донька древлянського князя Святослава Параскевія», і з того часу гора носить її ім’я. Цій події передувала битва між синами хрестителя Русі Володимира Великого — Святославом та Святополком Окаянним — біля міста Сколе.

Лопата (1211 метрів)

Це місце відомого переможного бою УПА з військами Вермахту у 1944 р. На горі встановили пам’ятний хрест. Потрапити сюди можна зі Сколе або Кам’янки.

Маківка (958 метрів)

Місце запеклих боїв 1915 року легіону Українських січових стрільців з російськими військами, що мали кількісну перевагу. На горі створили меморіальний військовий цвинтар. Традицію сходження на Маківку українські молодіжні організації практикують ще з 1930-х років.

Ключ (927 метрів)

Ще одне місце боїв між частинами Січових стрільців і російською армією. Недалеко від вершини знаходиться меморіал загиблим. Хребет усіяний мальовничими скельними виходами, найбільші і найвідоміші з них мають туристичні назви «Стоунхендж» і «острів Пасхи». Неподалік від вершини є тектонічний розлом, схожий на каньйон, але сухий, місцями досягає глибини 5-7 метрів.

Ільза (1066 метрів)

Вершина розташована в центрі кільця гір, які оточують Славське. Нещодавно на тут відкрили промаркований лижний маршрут. Друга назва гори – Відьмина гора, про яку розповідають багато легенд.

Високий Верх (1177 метрів)

Найвища вершина на хребті Росохацькі Полонини. На горі у 2011 р. побудована церква Св. Пророка Іллі, що вважається найвищою точкою православ’я України.

Чорна Ріпа (1285 метрів)

Розташована неподалік місця, де зходяться основні карпатські області — Львівська, Івано-Франківська та Закарпатська. Частину маршруту можна здолати найдовшим карпатським витягом «Захар Беркут». З вершини відкривається чудовий вигляд на Сколівські Бескиди та Боржаву.

Дрогобицький Камінь (1186)

Одна з вершин Вододільного хребта. На горі можна побачити кам’яні розсипи та невеликі скелі. Через вершину проходить туристичний шлях, що веде від села Сянок на гору Пікуй.

Фото: Твоє місто, Wikimedia, Lviv-tourist.info, Karpaty.life


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!