На правах реклами

ТОП-4 вулиці із бруківкою поза центром Львова

3282 0
У Львові безліч неймовірно красивих старовинних вулиць з бруківкою є за межами історичного центру. Розповідаємо про чотири з них.

Однією з головних візитівок Львова є бруковані вулички, які своєрідними потічками звиваються між старовинних будинків та витікають на широкі проспекти та затишні площі. Вони ніби завершують самобутній старовинний ансамбль міста, роблячи його довершеним та автентичним.

Зазвичай, стопи середньостатистичного туриста не покидають периметру навколо площі Ринок, гублячись десь в межах вулиць Вірменської, Сербської, братів Рогатинців. Але насправді у Львові безліч неймовірно красивих старовинних вулиць з бруківкою, за межами історичного центру. Про чотири із них ми і хочемо вам розповісти.

Вулиця Пекарська

Найближче до центру розташована вулиця Пекарська. Вона пролягає від центру міста до Личаківського цвинтаря. Прогулянка Пекарською подарує вам зустріч з цілим калейдоскопом старовинних вілл та маєтків. За адресою вул. Пекарська, 13 збудований ампірний палац родини Пілашевських, його прикрашає примітна скульптура Фортуни з рогом достатку. Трохи далі стоїть розкішний палац Семеницьких у стилі французького бароко (Пекарська, 19). Закриває своєрідне тріо повернутий до вулиці тильною стороною палац графів Туркулів-Комелло (Пекарська, 50а). Це чи не єдиний представник романтичної неоготики у Львові. До речі Пекарською можна дістатися до ще однієї відомої пам’ятки Львова – Личаківського цвинтаря.

Вулиця Євгена Коновальця

Одна із найкрасивіших вулиць Львова. Це ще одна вулиця з самобутніми палацами та віллами. Помітне місце в цьому списку займає палац Юзефи Франц або палац Гіпсових королів, на вул. Коновальця 47. Це велична будівля в стилі необароко. Палац хизується вишуканим декором та мансардними асиметричними дахами. Та це не єдина перлина на Коновальця – сецесійна вілла з маскаронами та соняшниками (вул.Коновальця, 88), вілла за проектом архітектора Тадуша Осмінського (буд. №98), вілла, що більше нагадує середньовічний замок, архітектора Станіслава Улейського (№100) та багато інших зразків цікавої архітектури.

Вулиця Генерала Чупринки

Вулиця, на якій стоїть ледь чи не найвідоміший будинок-замок, – палац Сосновського на Чупринки 52, входить до своєрідного мікрорайону Кастеліка. Він планувався, як своєрідне місто-сад з невеликими віллами, оточеними садами, та вулицями, викладеними бруківкою. За проектом було збудовано 64 вілли до наших днів збереглось 40 і кожна з них це витвір архітектурного мистецтва. Лівий бік з непарною нумерацією вул. Ген. Чупринки до перетину з вул. Левинського займають вілли давньої Кастелівки, а правий – багатоквартирні кам’яниці. Окрім палацу Сосновського однозначно варта уваги вілла Вінсента Равського (зараз у будинку № 61 знаходиться поліклініка) та вілла Дзівінського (ген. Чупринки, 21). Але навіть просто прогулятись тим районом вже задоволення.

Вулиця Київська

Також у цьому списку вулиць Львова, вкритих бруківкою, є коротка вуличка, яка перетинає вул. Генерала Чупринки та потопає у цвітінні каштанів та різнотрав’я на приватних клумбах біля будинків. Тут теж безліч оригінальних кам’яниць, які можна спокійно розглядати, неспішно прямуючи вздовж руху трамвая.

Такою була наша мандрівка нетуристичними вулицями Львова, де немає галасу туристів і чути лише дзеленькіт трамваю та шум крапель дощу, які вибивають свою мелодію об старовинну бруківку. До речі, сучасна львівська бруківка теж модернізується на пішохідних вулицях, її заміняє стильна тротуарна плитка, як от на вул. Леся Курбаса (теж радимо туди зазирнути).

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!