Топ-5 дерев’яних храмів Львівщини під гонтом

9633 2
Дерев’яна церковна спадщина в Україні, за твердженням авторитетних дослідників, не має аналогів у світі. На відміну від дерев’яної архітектури Європи, в Україні церкви зводили в техніці зрубу, перекривали приміщення не плоскою стелею, а верхом і покривали гонтом – клинчастими дощечками фігурної форми. З кінця ХІХ ст, коли бляху почали виробляти фабричним способом, і вона подешевшала, з’явилося й бляшане покриття. Але якісний гонт може стояти і понад 100 років.

Tvoemisto.tv пропонує вам підбірку 5 унікальних дерев’яних церков Львівщини, які зберегли свій автентичний вигляд, але не є пам’ятками ЮНЕСКО.

Храм святого архангела Михаїла з дзвіницею (село Комарно, Городоцький район) 

Фото: Олени Крушинської, derev.org.ua

Храм архангела Михаїла був збудований у 1754 році і вважається одним з кращих зразків галицької народної дерев’яної архітектури. Є версія, згідно з якою 1754 рік – це дата перебудови, а сама церква старіша на ціле століття. Збудовано її з соснових брусів на підмурівках із цегли та каменю. До 2004 року пам’ятка зовсім занепала, з даху посипався гонт. Обидві церковні громади міста, греко-католицька і православна, згуртувалися, і так, коштом громади, церкву та її супутницю-дзвіницю вдалося врятувати. На їх перекриття знадобилося 40 тисяч нових гонтин, які виготовили майстри з Карпат.

У храмі можна побачити стінопис XVIII ст. й рештки іконостасу. Більшість ікон з нього потрапили в кінці 1980-х до збірки Львівського музею народної архітектури й побуту.

Як доїхати: в Комарно зі Львова можна добратись електричкою самбірського напряму Львів - Сянки, також до села відправляються автобуси від головного залізничного вокзалу у Львові.

Відстань: зі Львова до Комарно – 41 км автодорогами.

Храм Успіння Пресвятої Богородиці (село Кліцько, Городоцький район)

Фото: Олени Крушинської, derev.org.ua

Храм Успіння Пресвятої Богородиці збудований 1603 року, дзвіниця також походить з XVII ст. Церкву не раз ремонтували і поновлювали у XVII–ХІХ ст, проте відголоски давніх традицій галицького храмобудування у ній виражені навіть краще, ніж у Комарно. До середини 2000-х років церква стояла під бляхою, помальована блакитною фарбою. Первісний вигляд пам'ятці було повернуто зусиллями і коштами уродженця Кліцька, колишнього дисидента і політв'язня Івана Андрійовича Геля, якого підтримала і громада. Допомогу надала також благодійна організація "Церква у потребі".

Церква в Кліцьку – унікальний храм-літопис, адже крім різьблених написів з датами ремонту на стінах з усіх боків видно вирізані слова й зображення хрестів, залишені звичайними парафіянами у XVIII–XIX ст.  На стіні можна прочитати, що «та церква буд. 1603 р.», а «року Божого 1735 злодії церкву викрали», тобто обікрали. Є навіть цілий вірш во славу Господа, що закінчується словами «неустанно влекуть апостоли».

Як доїхати: добиратись туди зовсім недовго – село починається одразу за передмістям Комарно, тож доїхати можна так само, як і в Комарно.

Відстань: зі Львова – приблизно 40 км.

Церква Собору Пресвятої Богородиці (село Селець, Дрогобицький район)

Фото: Олени Крушинської, derev.org.ua

У селі Селець Дрогобицького району збереглася церква, збудована у 1700 році. Її приземкуваті гонтові верхи виглядають дуже зворушливо, а сама церква Собору Пресвятої Богородиці має цікаву історію. Раніше у Сельці, як і в багатьох інших галицьких селах, існував поділ на «шляхту» і «хлопів». Наприкінці XVII ст. «шляхта» в селі складала близько третини усіх мешканців. «Хлопи» мали свою окрему церкву, і «шляхта» змушена була ходити до них, бо не мала власної. У храмі під час богослужіння вони стояли окремо: одні з правого боку, інші – з лівого. Згодом «шляхтичі» збудували власну церкву, яка і збереглася донині.

Як доїхати: Село Селець розташоване за 13 км на південний схід від Самбора. Доїхати до Сельця зі Львова можна залізницею чи автобусом через Самбір або Дрогобич.

Відстань зі Львова приблизно 90 км.

Церква святого архангела Михаїла (село Ісаї, Турківський район)

Фото: Олени Крушинської, derev.org.ua

Щоб потрапити у село Ісаї, треба перед в’їздом у Турку звернути з траси у західному напрямку. Найчастіше ім’я будівничого залишається невідомим, але завдяки напису на одвірку церкви в Ісаях знаємо, що спорудив її майстер Ілля Пантелимон 1663 року. Цей храм належить до рідкісного типу – на Галичині існувала ціла архітектурна школа, що розробляла подібний тип церкви, починаючи з першої половини XVII ст. Для нього характерні монументальні цибулясті бані, приміщення над бабинцем й опасання на стовпчиках. Дзвіниця, якщо вірити даті на її одвірку, на століття молодша від церкви (1772 р.). Вона виконувала функції в’їзної брами – у нижньому зрубі були наскрізні ворота, тепер закриті.

Як доїхати: Щоб доїхати до Ісаїв, можна сісти на електричку Львів – Сянки і їхати до станції Явора. Звідти до с. Ісаї 6 км. Можна також їхати через Турку.

Відстань до Львова приблизно 140 км.

Храм Богоявлення Господнього (село Кугаїв, Пустомитівський район)

Фото: Катерини Байдужої

На південь від Львова у селі Кугаїв на невеликому пагорбі, при дорозі, стоїть мініатюрна дерев’яна церква з такою ж дзвіничкою. На одвірку храму, присвяченого Богоявленню Господньому, вирізьблено дату «ROKU P. 1693». Тризубний храм зовсім невеликий, розміри його – 10х7,5 метра. Поряд з ним розташована дзвіниця, збудована у XVIII столітті. Цей архітектурний ансамбль є прекрасним зразком бойківської архітектури, який зберігся в автентичному вигляді до наших днів. Він перебуває у плачевному стані і потребує негайної реставрації – бодай перекриття дахів новим гонтом.

Як доїхати: Село розташоване на південь від Львова, за 4 км на схід від стрийської траси (поворот на Загір’я).

Відстань до Львова (від кільцевої дороги) близько 13 км.

За матеріалами книги Олени Крушинської «Сорок чотири дерев'яні храми Львівщини», а також сайтів Дивенсвіт та РІСУ

 


Читайте також:
1 Серпня, 2015 13:46
мирослав маю гонти на продаш , 0985804825
8 Жовтня, 2014 20:22
Юрій А де цекрви в Жовкві та Потеличі, які внесені до ЮНЕСКО?????
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!