Топ-5 лекцій та дискусій у Львові цього тижня

1800 0
Цього тижня у Львові відбудеться багато цікавих подій у рамках проекту «ДонКульт». Пропонуємо вам підбірку лекцій, які допоможуть розкрити Донбас по-новому.

Усі заходи програми відбуваються за адресою: Львів, Центр міської історії Центрально-Східної Європи (вул. акад. Богомольця, 6).

Лекція «Шахтерський труд отечеству» - гірнича культура як ресурс офіційної культури»

27 червня 2015, 16:00

Лекцію прочитає польська дослідниця Марта Студенна-Скруква. «Шахтерский труд отечеству» – це відоме соціалістичне гасло сьогодні вже не має настільки сильного емоційного заряду, як кілька десятиріч тому.

Лекція ставить питання про культурний потенціал Донбасу, про його місце в культурній політиці Радянського Союзу і Української РСР, а також про адаптивну здатність української офіційної культури після здобуття незалежності. Увагу буде зосереджено також на аналізі прикладів використання специфіки Донбасу в національному дискурсі Україні та на пошуку подальших можливостей у цій сфері.

Лекція «Промисловість vs спадщина»

28 червня 2015, 14:00

Німецька дослідниця та куратор др. Даґмар Кіфт розкаже про досвід, перспективи та виклики індустріальних районів Німеччини. У презентації буде представлено огляд розвитку Рурської області, починаючи з промислової кризи аж до культурної ревіталізації, з особливим наголосом на поняттях спадщини та ідентичності, таких аспектах, як історія, туризм, освіта та сфера розваг, а також аудиторії промислової спадщини. Лекція відбудеться англійською з синхронним перекладом. Відкрита для широкої публіки.

Презентація та дискусія «Індустріальне сьогодні» скусіяндустріальне 

28 червня 2015, 16:00

 Одним з фокусів лекційно-дискусійної програми ДонКульту буде індустріальна культура і спадщина. Програма супроводжуватиметься показами документальних хронік індустріальних міст України (в перервах між заходами).

14:00 – Розмова розпочнеться про минуле і сучасні перспективи постіндустріальних регіонів з презентації др. Даґмар Кіфт і досвіду промислових районів Німеччини.

16:00 – продовження теми дискусією «Переосмислюючи індустріальне як спадщину: потенціал колишніх промислових регіонів» . У дискусії візьмуть участь: Софія Дяк (Центр міської історії, Львів), Дагмар Кіфт (LWL-Industriemuseum в Дортмунді), Анна Мєдвєдєва (МБФ «Ізоляція» , Донецьк-Київ), Павел Яґло (директор відділу «Історія Нової Гути» Музею історії Кракова). Модератор – Ірина Склокіна (Центр міської історії).

Лекція «Життя для шахти: міста Донбасу 1950-80-их років»

29 червня 2015, 17:00

Лекцію прочитає кандидат історичних наук Ксенія Пантюк. Сьогодні це «міста-примари», які зникають. А понад півстоліття тому на сході України мало не щороку виникали поселення поруч із будівництвом вугільних шахт.

Дискусія «У пошуках спільного/відмінного»

30 червня 2015, 16:00

У Центрі міської історії у рамках програми «ДонКульт» відбудеться дискусія із керівниками великих соціологічних проектів про те, як в Україні досліджувати регіоналізм та ідентичності.

Зустріч відбудеться у форматі дискусії за участі Іллі Кононова (Луганський національний університет ім. Тараса Шевченка, м. Старобільськ, керівник проекту «Донбас і Галичина»),Вікторії Середи (Львівський національний університет ім. Івана Франка, керівник якісної частини проекту «Регіон, нація та інше») та Наталії Черниш (Львівський національний університет ім. Івана Франка, керівник проекту «Львів-Донецьк»). Модеруватиме зустріч соціолог Наталя Отріщенко (Центр міської історії).

Підготувала Вікторія Петрик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!