ТОП-5 унікальних місць Західної України

13524 1
Цієї весни tvoemisto.tv вже писало про Топ-3 міста, які обов’язково варто побачити навесні. Ми вирішили продовжити відпочинкову серію, тож, пропонуємо ще 5 місць Західної України, які зроблять вашу цьогорічну весну яскравою та незабутньою.
фото: mukachevo.net

фото: mukachevo.net

Термальні води у с. Косино

Відпочити у лікувальних термальних джерелах на Закарпатті можна будь-коли, однак, навесні враження від такого відпочинку буде надзвичайно яскравим. На Закарпаття весна приходить на декілька тижнів раніше, ніж до Львова: доки у Львові холодно і похмуро, на Закарпатті вже з'являється яскрава свіжа зелень та перші квіти.  Уявіть лише, скільки емоцій Ви матимете, коли, виїхавши з прохолодного Львова за кілька годин по тому зможете посидіти у відкритому басейні в гарячій воді на відкритому повітрі. А весняні пейзажі Закарпаття лише додадуть позитивних емоцій. 

Термальні води Закарпаття за температурою коливаються від 30 ° С до 80 ° С. Їхньою особливістю є не лише температура, але і хімічний склад, що має цілющі та омолоджуючі властивості для організму. Окрім с. Косино, термальні води на Закарпатті є також у Хустському районі  (село Велятино Санаторій-профілакторій “Теплі води”) та у с. Берегово.

На фото: термальні води у Косино

Сакури та Мукачівський замок

Помилуватися цвітінням сакури можна не лише у Ужгороді, але і в Мукачево. Тут клімат так само м'який, тож, ці дерева тут добре приживаються. Якщо сакури в Ужгороді розкидані містом ніби оази, то у Мукачево вони значно "концентрованіші". Вражає вулиця Маргітича – тут квітучі дерева тягнуться вздовж довгої вулиці, скільки сягає око.

Додатковою атракцією, якою можна насолоджуватися у цьому місті є також мукачівський замок.

Читайте також:  Топ-3 міста, які обов’язково варто побачити навесні

Окрім того, варто зазначити, що особливою перевагою, для львів'ян є можливість поїхати до Мукачево зранку, помилуватися сакурами та замком, і повернутися уже ввечері. Зробити це можна якщо вирушити зі Львова електричкою Мукачево-Львів, а ввечері нею ж повернутися. Така мандрівка буде доволі економною. А дорогою із вікна електропоїзда можна буде помилуватися карпатськими краєвидами.

Цього року перша сакура в Мукачево уже зацвіла. Щоправда, масове цвітіння наразі не розпочалося. Здебільшого пік цвітіння сакури на Закарпатті припадає на середину квітня.

На фото: Мукачево під час цвітіння сакур

Тунель кохання в смт. Клевань

Якщо Ви досі не бували у тунелі кохання на Рівненщині – маєте чудову нагоду зробити це цієї весни. Адже, цей природній феномен варто побачити у всі пори року. Зокрема, навесні, коли листя іще зовсім свіже, цей «живий» тунель у лісовому масиві має дуже яскраве, майже салатове забарвлення. Тунель утворений заростями дерев та кущів. Сплітаючись між собою гілками з листям виглядають наче тунель точної арочної форми.

Свого часу залізницю від сторонніх очей інженери у густих лісових заростях сховали навмисне: колись у довколишніх селах були військові бази, через що й довелося вдатися до маскування залізниці. Минав час, військові бази відійшли на другий план. Люди припинили обрізати дерева довкола колії, дозволивши природі самій господарювати у лісових володіннях. Рік за роком вона окутувала дорогу гіллям, доки не утворилась справжня жива печера неймовірної краси.

Ті, хто побував тут, розповідають про дуже сильну ауру, яку можна відчути. А колія на дві рейки – це ніби символ шляху для двох доль.

На фото: тунель кохання

Долина диких тюльпанів у Львівській області

Долина диких тюльпанів неподалік села Надітичі поки маловідома для туристів, щоправда, сюди вже іноді зачащають автобуси із туристами. Великі простори, рясно всіяні похиленими додолу невисокими квітами наразі практично «дикі» - тут немає ані парканів, ані охорони – лише польова дорога.

Така недоторканість є своєрідною «цікавинкою» для туристів, утім, робить долину дуже вразливою. Вже сьогодні вона значним чином страждає через «підприємливість» місцевих мешканців, які виривають квіти, і цілими сумками везуть до Львова продавати їх за кілька гривень за букетик. 

Дикі тюльпани, або рябець великий, належать до первоцвітів, ця рослина, занесена до Червоної Книги. За словами науковців, рослина може пропасти, якщо вирвати квітку, а також страждає від витоптування. Не забудьте про вразливість квітів, якщо вирішити помилуватися красою долини диких тюльпанів.

На фото: долина диких тюльпанів на Львівщині

Маловідома долина нарцисів

Якщо Ви хочете помилуватися нарцисами у природних умовах – варто відвідати долину із цими квітами в селищі Буштино (Тячівський район на Закарпатті). Ця долина, на відміну від долини в урочищі Кіреші що на Хущині маловідома. Тут немає ані охоронців, ані парканів, а про долину нарцисів у Буштині, біля дубового лісу в урочищі «Дубки» знають хіба що місцеві мешканці, науковці, та жменька туристів.

Утім, як із долиною диких тюльпанів, якщо ви вирішити помилуватися квітами, не забувайте, що природа беззахисна перед людиною, а кожна зірвана чи розтоптана квітка – це крок до знищення природного дива.

На фото: галявина нарцисів у Буштині


Читайте також:
31 Березня, 2015 12:45
Наталя Тідьки не тюльпанів, а рябчиків
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!