Топ-5 світлин невідомого Львова від Павла Гудімова

6749 0
Архівні фотографії розбитих будинків, забутих місць, покинутих домівок – в галереї мистецтв УКУ представили новий проект «МОХ». Організатори пропонують відвідувачам зазирнути за рамки звичного уявлення про Львів, відкриваючи його таємниці. Назва виставки – символічна, бо мох – це те, що ми не помічаємо у звичайному житті, але саме під ним ховаються важливі історії, які не можна оминути.

Спеціально для Tvoemisto.tv куратор проекту Павло Гудімов (український музикант, засновник культурного холдингу «Гудімов арт-проект», – ред.) запропонував 5 найцікавіших, на його думку, світлин виставки і розказав, чому вони заслуговують особливої уваги:

1. Вулиця Коновальця під час польсько-української війни

«Ці дві фотографії з вулиці Коновальця змакетовані разом не випадково. На них те, що ми можемо зараз бачити у Слов’янську, Донецьку та інших містах, де відбувалися бойові дії – понівечені снарядами будинки.

А ці світлини знято під час польсько-української війни у 1919 році. Люди прогулюються по вулиці, а тут – така діра у стіні. Ви ж бо й не уявляли собі Львів таким? Але тоді домівки будували дуже міцно, тому зруйнувати їх одним снарядом, як бачите, складно».

2. Палац Потоцьких після падіння літака

«Цікавий ракурс на відомий у Львові палац. У 1919 році під час військового параду на нього впав літак. Одразу загорілася верхня частина будівлі, почалася серйозна пожежа. Тоді було пошкоджено не тільки фасад, а й багато цінностей, які намагалися рятувати, викидаючи з вікон.

Ми звикли бачити палац Потоцьких показовим, ідеальним, а тоді він вигорів зсередини й мав от такий моторошний вигляд».

3. Палац промисловості у 1894 році

«Класична фотографія Загальної Крайової виставки у Львові Едварда Тшемескі. На ній відображене неймовірно стрімке захоплення Львова європейською тенденцією промислових виставок. Це був найбільший та найважливіший павільйон, де представлялися здобутки промисловості Галичини. Нині споруда не існує, бо була розібрана, коли територію давньої Крайової виставки готували для побудови павільйонів Східних Торгів у 1921-1939 роках».

4. Обстріляний Головпоштамт

«Так виглядала головна пошта у 1918-1919 роках. Це – лінія фронту в польсько-українській війні. Здається, ніби будинок заліпило снігом, але насправді – це наслідки обстрілу. Мало хто бачив цю фотографію...»

5. Шкільна їдальня у Прип’яті

«Це не Львів, але це фото не просто так серед топ-5. Тут «мох» – це символ усіх міських споруд, що не були добудовані чи відновлені внаслідок історичних подій, але які зберегли свою урбаністичну індивідуальність. Весь цей сюр у шкільній їдальні Прип’яті зняла Марія Бикова у 2007 році в рамках проекту «Катастрофа 22».

Проект «МОХ» представили київський арт-центр Павла Гудімова Я Галерея та галерея сучасного мистецтва Українського католицького університету. Серед робіт є також світлини зруйнований будівель Києва, а також картини художників Андрія Дудченка, Юрія Денисенкова та слайд-шоу з фотографіями Володимира Денисенкова.

Виставка триватиме до 30 листопада. Її можна відвідати за адресою Козельницька, 2а.

Автор тексту і фото: Олександра Чернова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!