На правах реклами

ТОП-5 запитань до лікаря-ортодонта

24583 0
Коли потрібно звертатись до ортодонта? Що краще: пластинка чи брекети? Коли ставити брекети дітям? Пропонуємо дізнатись відповіді на ці та інші запитання за допомогою спеціально розробленого ресурсу.

На сайті  http://ortodontiya.com/ у Вас буде змога дізнатись багато корисної інформації у сфері ортодонтії. «Ортодонт і Я» розповість про різновиди та нюанси ортодонтичного лікування, познайомить Вас із найкращими представниками ортодонтичної продукції.

Проект «Ортодонт і Я» орієнтований на тих, хто шукає інформацію про ортодонтичне лікування, робить перший крок у лікуванні або уже його проходить. Також ресурс допоможе знайти лікаря-ортодонта та інформацію або відгуки про ортодонтичні апарати. Цей ресурс допоможе зрозуміти важливість лікування та стане першим кроком до ідеальної усмішки. Пропонуємо розглянути ТОП-5 запитань до лікаря-ортодонта, які Вас давно цікавили.

1. В якому віці найкраще звернутись до лікаря-ортодонта?

Неправильне положення молочних зубів у дитини з великою ймовірністю може стати головною причиною розвитку порушень положення постійних зубів. Однак до їхньої появи подібні порушення ніяк не будуть проявлятися візуально.

Саме тому на першу консультацію до лікаря-ортодонта, дитину потрібно привести у віці 2,5-3 роки, коли вже сформувався молочний прикус. Це особливо важливо, якщо у дитини є шкідливі звички і якщо малюк не відмовився від соски (або пляшечки з соскою), до 2-х і більше років.

Це дуже важливо, оскільки в такому ранньому віці прикус можна виправити за рахунок застосування знімних ортодонтичних конструкцій. Тим не менш, ефективність такого лікування є не надто високою, оскільки вони уповільнюють природний ріст щелепних кісток і часто ламаються. У зв’язку з цим, багато лікарів рекомендують все ж дочекатися повної зміни зубів у дитини, і тільки тоді зайнятися виправленням прикусу.

Вік від 6 до 12 років – вважається оптимальним для початку ортодонтичного лікування, позаяк в цей час настає період змінного прикусу, коли молочні зуби змінюються постійними, і саме в цей період вже можна чітко побачити всі аномалії прикусу у дитини. Відтак у 6-7 років – дитину уже варто записати на консультацію до ортодонта чи дитячого стоматолога.

2. Як довго потрібно носити брекети?

Конкретної відповіді на це питання Ви не знайдете в інтернеті, оскільки її можна отримати виключно у лікаря-ортодонта. Він проведе огляд пацієнта та призначить індивідуальний план лікування, який буде найбільш ефективним саме в даному випадку. Зазвичай вже на етапі діагностики лікар здатний назвати приблизний термін носіння брекетів.

Зрозуміло, до установки брекетів лікар скаже Вам – як же довго доведеться їх носити, однак можна назвати деякі числа.

Середній термін ортодонтичного лікування:

Меншe року – якщо пацієнт страждає тільки від невеликого косметичного дефекту. У цьому випадку до ортодонта звертаються дуже рідко;

Від року до двох років – якщо потрібно виправити прикус і деякі косметичні та функціональні дефекти. Це стандартний термін, і саме з такими проблемами люди зазвичай звертаються до ортодонта;

Два-три роки – вельми складні ортодонтичні маніпуляції з необхідністю хірургічного втручання. Таких випадків достатньо небагато, так як сильні дефекти щелепи зустрічаються значно рідше.

3. У яких випадках використовуються брекет-системи та пластинки?

Як і у випадку з будь-яким іншим типом лікування, до ортодонтичного втручання існують свої певні показання. Наприклад, брекети можуть використовуватися для виправлення дефектів у людей із постійним прикусом, тому вони підходять для підлітків і дорослих пацієнтів. У той же час, пластинки використовуються тільки для виправлення зубних дефектів у дітей, у яких спостерігається молочний або змішаний прикус. Іноді вони можуть допомогти і на початковому етапі формування постійного прикусу.

І хоча ортодонтичні пластинки лікарі рекомендують ставити тільки в дитячому віці, трапляються винятки, коли виправлення прикусу в дорослих також є можливим за допомогою пластинок. Порівнювати їх із брекетами є сенс лише в тих випадках, коли насправді можуть застосовуватися обидві системи.

Звертаємо Вашу увагу, що іноді носіння пластинок є підготовчим етапом перед установкою брекет-системи. Застосування такого методу є досить поширеним до того як сформується постійний прикус. Таким чином, лікарям вдається спростити лікування навіть за наявності складного дефекту. Попереднє ортодонтичне лікування за допомогою пластинок може тривати близько 6 місяців.

4. Чого остерігатися вагітним під час носіння брекетів?

Як ми вже згадували вище, ортодонтичні конструкції не несуть небезпеки для здоров’я та життя дитини, однак, щоб убезпечити себе від негативних наслідків, вагітним дівчатам краще дотримуватися таких основних правил:

проведіть рентгенограми, обстеження та здайте аналізи ще до зачаття (якщо вагітність тільки планується);

вилікуйте карієс перед установкою брекетів;

приймайте комплекс вітамінів, який включає фтор, калій, кальцій та інші мікроелементи, що позитивно впливають на стан зубів;

ретельно дотримуйтеся рекомендацій із гігієни ротової порожнини (чистка зубів після кожного прийому їжі, регулярне використання розчинів для полоскання);

проконсультуйтеся в ортодонта.

Деякі фахівці стверджують, що ортодонтичне лікування проходить краще, коли конструкція була встановлена раніше, ніж настала вагітність, проте дане твердження часто оскаржують інші лікарі.

5. Які продукти не можна вживати в період носіння брекетів?

До числа продуктів, від яких лікарі радять тимчасово відмовитися пацієнтам із брекетами, належать в’язкі кондитерські вироби. Наприклад, тягучі цукерки, такі як іриски, можуть прилипнути до елементів брекет-системи та викликати її пошкодження. Подібна необережність також здатна спровокувати виникнення захворювань ротової порожнини. В період носіння ортодонтичних конструкцій зуби більш схильні до карієсу, ніж у звичайний час. Несвоєчасне видалення залишків їжі з брекетів може викликати серйозне подразнення ясен і призвести до необхідності зняти брекети.

Пацієнтам, які носять брекет-систему, не рекомендується вживати крижану або занадто гарячу їжу. Перепади температур вкрай негативно впливають на брекети та можуть сприяти відклеюванню замочка, що погано позначиться на процесі виправлення прикусу. Уникайте контрастів і не вживайте гарячі напої в поєднанні з десертами із морозилки. Стоматологи стверджують, що навіть на здорові зуби різкі перепади температур чинять руйнівну дію.

Любителям м’ясних страв також рекомендується ввести обмеження до свого раціону. Волокна продуктів тваринного походження здатні досить щільно застрягати між елементами ортодонтичної системи, і видалити їх у такому випадку буде вкрай непросто. Рішенням цієї проблеми може стати вживання ніжних сортів м’яса, порізаних на дрібні шматочки.

Якщо Ви належите до числа людей, яким було встановлено естетичні конструкції (пластикові, сапфірові або керамічні брекет-системи), Ваш список продуктів, які є небажаними до вживання в їжу, буде дещо ширшим. До категорії заборонених потрапляють напої, що характеризуються високим вмістом барвників. Газована вода, чай, міцна кава та деякі соки можуть негативно вплинути на зовнішній вигляд ортодонтичних систем. І хоча сучасні технології виробництва брекетів зводять такий ризик до мінімуму, не рекомендуємо Вам перевіряти на міцність той чи інший різновид системи виправлення прикусу.

Матеріал вийшов за підтримки проекту 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!