Топ-6 медичних міфів про Covid-19, Червоний Хрест і часник. Спростування МОЗ

1223 0
Не варто довіряти неперевіреним джерелам, краще дотримуватися інформаційної гігієни.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Сьогодні в Україні та у світі недовіра до вакцинації проти Covid-19, міфи про локдаун, лікування завхорювань часником і содою тощо. Міністерство охорони здоров’я спільно з платформою StopFake у інформаційному проєкті «Чистий мозок» представили нову збірку спростувань. 

Міф: Ймовірність смерті дітей від вакцини втричі вища, ніж від COVID-19

Правда: Дані Інституту Пауля Ерліха в Німеччині, на які посилаються автори публікацій, не підтверджують цю фейкову заяву. У звіті Інституту йдеться про три летальні випадки серед вікової групи 12-17 років. У всіх трьох випадках смертей причинно-наслідковий зв’язок із вакцинацією на цей момент не було встановлено. Натомість станом на 20 жовтня 2021 року в Німеччині зареєстровано 28 летальних випадків, спричинених COVID-19 у віковій групі від 0 до 19 років.

Міф: Серед вакцинованих від COVID-19 – масові випадки раку

Правда: Організація Health Desk підкреслює, що немає ніяких доказів того, що серед вакцинованих проти COVID-19 реєструються випадки захворювання на рак. Дослідження показують, що вакцина від COVID-19 навпаки стимулює, а не пригнічує клітини Т-кілери. Саме вони якраз і запобігають розвитку захворювань. Також, з огляду на природу онкологічних хвороб, які розвиваються протягом декількох років, неможливо стверджувати про зв’язок нещодавньої вакцинації з виникненням раку.

Міф: Червоний Хрест збирає в школах України дані дітей з метою трансплантації органів

Правда: У Товаристві Червоного Хреста України заявили, що їхні волонтери ніколи не проводили збір даних про стан здоров’я дітей. Також ані Червоний Хрест в Україні, ані партнерські організації, включно з Данським Червоним Хрестом, не мають стосунку до трансплантації органів. 

Міф: Сода і часник лікують серйозні респіраторні захворювання

Правда: Інгаляції на основі соди та часнику є неефективним і небезпечним методом для лікування респіраторних захворювань. Вживання соди впливає на зміну РН організму і заважає процесу регенерації пошкоджених клітин, а пари часнику можуть викликати важку алергічну реакцію. Також подібні інгаляції можуть стати причиною спазму бронхів, опіку слизової оболонки ротової порожнини та навіть розвитку ускладнень у вигляді синуситу або ангіни. 

Міф: В Україні терміново впроваджують локдаун

Правда: Станом на 25 жовтня 2021 року в Україні не вводили жорстких карантинних обмежень в усіх областях. У червоній зоні епіднебезпеки перебувають вісім областей – Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Рівненська, Сумська, Одеська та Херсонська. Уряд не планує запроваджувати повний локдаун і закликає масово вакцинуватися проти COVID-19.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!