ТОП-7 корисних трав та спецій

6935 0
Трави і спеції роблять набагато більше, ніж просто додають аромат вашим стравам. Вони дозволяють зменшити вплив солі, цукру, насичених жирів, а деякі з них навіть приносять велику користь здоров'ю. Пропонуємо вам 7 трав та спецій, які є дуже корисні для нашого організму.
фото: debate.com.mx

фото: debate.com.mx

Перець Чилі

Чим допомагає: стимулює обмін речовин

Перець чилі додає гостроти вашим стравам і дає поштовх активній роботі метаболізму. Все відбувається завдяки капсаїцину. Дослідження показали, що капсаїцин може збільшити швидкість обміну речовин (в результаті чого спалюється більше калорій) і може стимулювати роботу мозку на вироблення хімічних компонентів, які допомагають нам відчувати себе менш голодними. Насправді, один експеримент показав, що люди з'їдали на 16 відсотків менше, якщо за півгодини до їди вони випивали склянку томатного соку з додаванням цієї спеції.

Недавні дослідження показали, що схожі капсиноїди але більш м'які, знайдені в менш гострих сортах перцю, володіють таким же ефектом, тому навіть солодка паприка дуже корисна для здоров'я. Капсаїцин також може сприяти зниженню ризику розвитку виразки шлунка за рахунок підвищення здатності клітин шлунка протистояти різним інфекціям. Крім усього іншого, він допомагає серцю шляхом затримання перетворення «поганого» холестерину в смертоносний, який закупорює артерії.

 

Імбир

Чим допомагає: усуває розлад шлунка, бореться з болями при артриті

Імбир користується заслуженою репутацією «спеціаліста» у вирішенні деяких проблем шлунка. Дослідження показують, що імбир допомагає подолати ранкову нудоту, викликану деякими захворюваннями, а також яка появилась після хірургічного втручання або хіміотерапії. Імбир також сповнений протизапальними сполуками, такими як джінджерол, які, на думку експертів, ефективні в боротьбі з деякими видами раку, зменшують біль при остеоартриті і заспокоюють біль в м'язах.

У недавньому дослідженні люди, які приймали капсули імбиру протягом 11 днів, відзначили про зменшення м'язового болю при виконанні вправ, спрямованих на м'язове навантаження,порівняно зі звичайною групою, яка не приймала імбир. Ще одне дослідження показало, що ін'єкції екстракту імбиру полегшують біль при остеоартриті колінного суглоба.

 

Кориця

Чим допомагає: стабілізація рівень цукру в крові

Кілька досліджень показало, що додавання однієї чайної ложки кориці в їжу в день, допомагає людям з діабетом другого типу краще контролювати рівень цукру в крові, знижуючи тим самим різкі його підйоми відразу після їди.

 

Куркума

Чим допомагає: бореться із запаленнями, "пригнічує" пухлини

Куркума використовується в Індії для того, щоб рани швидше гоїлися (вона застосовується у вигляді пасти), також з неї роблять чай, який полегшує симптоми застуди і захворювання дихальних шляхів. Сучасна медицина підтверджує деяку користь для здоров'я цієї спеції. У ній міститься куркумін, який володіє потужними антиоксидантними та протизапальними властивостями. Було доведено, що куркумін може полегшити болі при артриті, стоматологічних процедурах, а також має потужній потенціал захисту від розвитку серцево - судинних захворювань, діабету і хвороби Альцгеймера. Аггарвал каже про особливу ефективності куркуми при лікуванні деяких видів ракових захворювань, а саме раку товстої кишки, простати і молочної залози. Попередні дослідження показали, що куркумін може перешкоджати зростанню пухлинних клітин і пригнічує ферменти, які активують роботу канцерогенів.

 

Шафран

Чим допомагає: піднімає настрій

Шафран вже давно використовується в традиційній перської медицині як стимулятора настрою, його, як правило, додають в лікарський чай або використовують для приготування рису. Деякі дослідження показали, що шафран також полегшує ПМС і допомагає боротися з депресією. В одному експерименті 75 відсотків жінок з ПМС, які приймали капсули шафрану, відзначили про зниження як мінімум удвічі симптомів ПМС (таких, як перепади настрою, депресія).

 

Шавлія

Чим допомагає: зберігає пам'ять, бореться з ангіною

Травники рекомендують пити чай з шавлії при наявності проблем з травленням і при болях в горлі. В одному дослідженні було виявлено, що під час розпилення спрею, що містить шавлія, в хворе горло, відбувалося помітне зниження болю. Попередні дослідження також показують, що ця трава може поліпшити деякі ранні симптоми розвитку хвороби Альцгеймера, запобігаючи від руйнування ключовий фермент ацетилхолін, хімічна речовина в мозку, яке бере активну участь в роботі пам'яті і при навчанні. В іншому експерименті, студенти коледжу, які приймали шавлію в капсулах, показали відмінні результати при проведенні тестів на пам'ять, а їх настрій покращився.

 

Розмарин

Чим допомагає: покращує концентрацію уваги, бореться з харчовими бактеріями

Недавнє дослідження показало, що люди показують кращі результати під час тестування розумових здібностей і пам'яті, перебуваючи в приміщенні, просякнутому ароматичним маслом розмарину. Розмарин часто використовується в маринадах для м'яса і птиці. Наука підтримує використання розмарину: розмаринова кислота та інші антиоксидантні компоненти не дають шкідливим бактеріям "атакувати" м'ясо і захищають його від псування. В березні 2010 року було проведено дослідження, яке довело, що додавання розмарину в яловичий фарш допомагає запобігти утворенню гетероциклічних амінів, що сприяють розвитку ракових клітин і які з'являються при смаженні м'яса.

Джерело: svitup.com.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!