Топ-7 рецептів гарячих напоїв, що смакують взимку

11737 0
В холодну погоду так хочеться зігрітися не просто чорним чи зеленим чаєм з лимоном, але чимось ще кориснішим та ще більш ароматним. Імбирний, обліпиховий, м’ятний чи ромашковий – існує безліч різноманітних рецептів запашного напою. Ми пропонуємо вам підбірку саме тих рецептів, які будуть корисні взимку.

Імбирний чай

Чай з імбиру має тонізуючі властивості, він повертає ясність думки і, завдяки цьому, особливо рекомендований людям інтелектуальної праці й творчих професій. Корінь імбиру сприяє розрідженню крові, тому багато східних лікарів вважають, що імбир належить до засобів профілактики пухлин. Також імбирний чай допомагає травленню і дуже благотворно впливає на колір шкіри. Гарячий імбирний чай із лимоном – це один із найкращих засобів для профілактики застуди.

Фото: dovacenter.com

Інгредієнти:

- 1 л води,

- 3 ст. л. дрібно натертого імбиру (або порізаного скибочками),

- 3 ст. л. меду,

- трошки меленого чорного перцю,

- 1 лимон або апельсин,

- нарізане листя м'яти (за бажанням).

Приготування:

Воду доводимо до кипіння, вкидаємо натертий імбир. Коли він кілька хвилин покипить, ретельно проціджуємо в чашку. Потім додаємо перець, лимон (апельсин), м'яту та мед. Подаємо гарячим!

Обліпиховий чай

Фото: faround-us.com

Обліпиха – це джерело вітамінів. У ній удвічі більше корисного вітаміну С, ніж у цитрусових, і вдвічі більше вітаміну Е, ніж у пшеничній олії. Є в обліписі й інші вітаміни, а також антиоксиданти та поліненасичені жирні кислоти, відповідальні за здоровий і молодий вигляд шкіри. Чай з обліпихи та меду – це найкращий антидепресант. Це довели вчені, а ми підтверджуємо. Також обліпиха має сильну протизапальну дію. А ще це дуже-дуже смачно!

Інгредієнти:

- 150 г обліпихи,

- 2 ст. л. чорного чаю,

- 2 ст. л. меду,

- 500 мл води.

Приготування:

Ягоди обліпихи добре промий, 2/3 частини помни ложкою на пюре. У чайник поклади обліпихове пюре, решту ягід і чорний чай. Залий усе окропом, загорни і дай настоятися 10-15 хвилин. Готовий чай розлий через ситечко, додавши мед до смаку. Можеш готувати цей напій без додавання чорного чаю.

Марокканський м'ятний чай із корицею

Фото: lady.tochka.net

М'ятний чай – це універсальний напій. Його можна пити як холодним, так і гарячим. Вранці він заряджає бадьорістю, в обід додасть сил і допоможе із травленням, а ввечері ідеально розслабить. Спробуй приготувати марокканський м'ятний чай, це теж дуже смачно.

Інгредієнти:

- 1-2 палички кориці,

- 4 гілочки гвоздики,

- цедра апельсина,

- цедра лимона або лайма,

- сушений імбир (3 скибочки),

- 1 лайм,

- 1-2 шматочка коричневого цукру,

- пучок м'яти,

- 3 ч.л. чорного листового чаю

- 500 мл води

Приготування:

Зріж з апельсина та лимона цедру, наріж соломкою, м'яту помни в руці або ступкою просто в чайничку. У чайник відправ 2 палички кориці, додай гвоздику, цедру апельсина та лимона, порізаний лимон або лайм, імбир, 2 шматочки коричневого цукру, м'яту, 3 чайні ложки чаю і залий окропом.

Чай із шипшини з медом

Фото: serpens.ucoz.ua

Плоди шипшини багаті вітаміном С і дубильними речовинами, що дуже сприятливо впливають на травлення. Цей чай допомагає знизити надлишковий холестерин в організмі. Такий склад чаю із плодів шипшини робить його відмінним засобом для підтримки імунітету.

Інгредієнти:

- 20 г плодів шипшини,

- 15 г меду,

- 5 г лимонного соку,

- 200 мл води.

Приготування:

Сушені плоди шипшини подрібни, залий окропом, вари 10 хвилин в емальованому посуді при закритій кришці, потім дай йому настоятися 10 хвилин. Відвар проціди. Додай мед, лимонний сік.

Ромашковий чай із м'ятою

Фото: selena-petrus.livejournal.com

Ромашковий чай знімає запалення, заспокоює нервову систему та рятує від безсоння. Ромашка знижує рівень цукру в крові та пригнічує ферменти, що сприяють розвитку ускладнень цукрового діабету. Також недавно було доведено, що ромашка пригнічує ріст ракових клітин. Медики вважають, що позитивний вплив на організм можуть мати лише 1-2 чашки ромашкового чаю на день.

Інгредієнти:

- 1 ч. л. чорного чаю

- 1 ч. л. квітів ромашки

- 1 ч. л. м'яти

- 1,5 склянки води

Приготування:

Ромашку, чай і м'яту залий окропом і настоюй 10 хвилин під кришкою. Настій проціди. При подачі можеш покласти в чай мед.

Малиновий чай

Фото: dashamalahova.com

З давніх часів малину використовують при простудних захворюваннях. Коли у людини підвищується температура, це означає тільки одно, що організм бореться з інфекцією. Завдяки високому вмісту саліцилової кислоти, вона сприяє підвищеному потовиділенню і зниженню температури. Особливо такі ліки будуть за смаком дітям. Та іноді в холодні зимові вечори чай з малини можна просто посмакувати і згадати запашне літо!

Інгредієнти:

- 2-3 ч. л. варення

- вода

Приготування:

Чай з малиновим варенням готується з 2-3 чайних ложок варення на склянку води. Воду бажано брати не дуже гарячу, щоб зберегти більше корисних речовин і вітаміну С. Горло прогрівається краще теплим чаєм, а не обпалюючим окропом. Якщо ж є сушені плоди малини, то тоді малиновий чай готується із столової ложки ягід на склянку окропу, який настоюється 10-15 хвилин.

Мате з молоком

 

Мате – незвичний для багатьох рослинний напій. Втім, варений на молоці він чудово зігріє після важкого дня.

Інгредієнти:

- 500 мл молока

- 20 гр (2 ст. л.) Yerba Mate

- мед або цукор

Приготування:

Налити в ємність для варіння молоко, бажано нежирне, поставити на вогонь і довести до температури 50-60 С. Додати Yerba Mate, перемішати, додати за смаком мед або цукор, довести до кипіння, але не кип’ятити.  Зняти з вогню, процідити через сито, розлити по чашках. Вранці дві чашки мате з молоком – це повноцінний сніданок, адже з цим напоєм організм отримує всі необхідні елементи для енергійного початку дня.

За матеріалами tochka.net, uarecipe


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!