Топ-7 матчів на «Арені Львів» у 2015 році

4754 0
У 2015 «Арена Львів» приймала чимало футбольних матчів. Сюди приїжджало чимало зірок світового футболу, а вболівальники на трибунах влаштували незабутню підтримку рідним командам. Tvoemisto.tv пропонує пригадати 7 найбільш знакових матчів, які в 2015 році відбулись на цьому стадіоні.
Фото: tvoemisto.tv, ukranews.com, tsn.ua, zik.ua, ua.tribuna.com, arenalviv.com.ua, dailylviv.com, sport-olymp.com

Фото: tvoemisto.tv, ukranews.com, tsn.ua, zik.ua, ua.tribuna.com, arenalviv.com.ua, dailylviv.com, sport-olymp.com

17 лютого. Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Шахтар – Баварія 0:0

Цей матч став першим офіційним в 2015 році для «Арени Львів», і «Шахтаря» зокрема. В рамках плей-офф Ліги чемпіонів донеччанам слід було зіграти проти грізного суперника – мюнхенської «Баварії». Мало хто вірив в перемогу «Шахтаря» в цьому матчі, чи загалом прохід в наступну стадію турніру. Однак ця гра завершилась без забитих м’ячів. Зате матч-відповідь у Мюнхені перетворився для «Шахтаря» на справжнє жахіття, коли вже в дебюті матчу з поля був вилучений захисник Кучер, а «Баварія» оформила розгром 7:0.

 

26 квітня. Українська прем’єр-ліга. 21 тур. Шахтар – Динамо 0:0

Кінець квітня подарував для львівських вболівальників футболу чудове видовище – українське «ель класіко». Протистояння одвічних суперників – київського «Динамо» та донецького «Шахтаря». На той момент відрив першої команди від другої складав п’ять очок, тож донеччанам, які хотіли продовжити боротьбу за золото чемпіонату, потрібна була перемога. Та попри весь розпал емоцій, який був як на футбольному полі, так і на трибунах, це матч також завершився без забитих голів. В підсумку «Динамо» таки оформить чемпіонство, а також завоює Кубок України.

 

5 серпня. Третій кваліфікаційний раунд ліги чемпіонів. Шахтар – Фенербахче 3:0

Першим ж єврокубковим суперником «Шахтаря» в новому сезоні 2015-2016 рр. жереб обрав «Фенербахче» з Туреччини. Дві команди в очній зустріч мали визначити хто з них більш достойний, щоб пройти в наступну стадію турніру. Перший матч між цими командами в Стамбулі завершився без голів, тож вирішення цього питання перенеслося на «Арену Львів». Турецька команда приїхала в достатньо бойовому складі, налаштована на те, що перемогти. Однак донецька команда та львівська підтримка змусили турків повертатися додому з поразкою в підсумку.

 

25 серпня. Плей-офф Ліги чемпіонів. Шахтар – Рапід 2:2

Після турецького суперника – настала черга і австрійського. От тільки невідомо, що більше вплинуло на гравців «Шахтаря» - позитивний результат в попередньому матчі проти «Рапіду» (перемога 1:0 на виїзді), чи забитий гол на 10 хв. цього матчу, та вже до 22 хв. українська команда поступалась 1:2. Та на 27 хв. Олександр Гладкий зрівняв рахунок в цьому матчі. Наприкінці гри австрійці здійснили осаду воріт «Шахтаря», в одному з моментів попавши в штангу воріт. Забий в одному з таких моментів гол, і саме «Рапід» проходив би в груповий турнір завдяки більшій кількості забитим на виїзді голам. Та «Шахтар» вистояв.

 

Читайте також: Українські футболісти можуть потрапити в збірну року за версією УЄФА. Як проголосувати?

5 вересня. Відбір на Євро-2016. Україна – Білорусь 3:1

Після клубних матчів, настала черга і до Збірної України. Правда в 2015 році до цього вона провела тут офіційний матч проти збірної Люксембургу та товариський проти збірної Латвії. Традиційно – без поразок. Однак саме матч з білорусами носив особливий характер. На цю гру до Львова прибуло чимало вболівальників з Білорусі. Ще на початку матчу білоруські фанати вивісили у своєму секторі великий банер з написом «Тримайтеся, брати!». Українські фанати у відповідь розтягнули величезне полотно «Криваво волю здобували, братами у борні ми стали». А Головний тренер збірної Білорусі Олександр Хацкевич після матчу відзначив виконання гімну України на стадіоні: «Виявились не готові до протистояння такому стадіону. Слідкував за гравцями під час виконання гімнів. Поки грали білоруський, все було ще більш-менш нормально. А коли вся арена заспівала український, у двох-трьох наших хлопців обличчя стали біліші за форму – їх можна було зразу міняти».

 

14 листопада. Плей-офф відбору на Євро-2016. Україна – Словенія 2:0

Та попри перемогу в матчі з білорусами у Львові, в подальшому українцям треба було знову пробиватися через сито плей-офф, щоб потрапити на великий футбольний форум. Вшосте. І знову суперником збірної України стає збірна Словенії, яка вже зуміла одного разу перейти нам дорогу у відборі на Чемпіонат Європи. Було це в 1999 році, і тоді словенці за сумою двох матчів пройшли далі. Хоча українці і були явними фаворитами протистояння. Тож цього разу ці матчі отримали ще й статус «реваншу» за попередню поразку. В Федерації футболу України вирішили провести цей матч у Львові. На користь міста Лева «говорило» чимало фактів: гаряча підтримка заповнених трибун, «фартовість» стадіону (досі жодної поразки), а також те, що всі матчі, які збірна України провела у відборі на Євро-2016 у Києві, вона програла, на відміну від Львова, де були лише перемоги. На інших стадіонах можливості проведення матчу такого рівня не було.

Сам матч викликав чималий ажіотаж у вболівальників. Квитки пропали з кас стадіону швидше, аніж інформація про їх продаж була опублікована. Це спричинило чималий протест вболівальників, які навіть неодноразово перекривали вул. Стрийську у Львові, яка веде до «Арени Львів».

Сам матч запам’ятався ж запеклою боротьбою на полі, впевненою перемогою збірної України, та черговим неймовірним виконанням Гімну України у 33 тис. голосів.

Після цього ще був матч-відповідь, який тримав в напрузі до фінального свистка. А після нього подарував нам радість виходу на Євро-2016. Вперше збірна України пробилась на футбольний турнір через сито-плей-офф. Після п’яти невдалих спроб.

 

25 листопада. Матч 5 туру групового етапу Ліги чемпіонів. Шахтар – Реал 3:4

Останній офіційний матч, який провели на «Арені Львів» в 2015 році. В гості до «Шахтаря» завітав іменитий мадридський «Реал» із зірками світового футболу. Вболівальники зустрічали гостей ще в аеропорті, щоб отримати такий бажаний автограф. Або хоча краєм ока побачити своїх футбольних кумирів.

Самі ж глядачі під час матчу побачили аж сім голів. І нічого б дивного, результативні матчі в футболі явище не поодиноке. Якби не той факт, що за 20 хв. до завершення основного часу гості б не вели з рахунком 0:4, а вже на 88 хв. матчу перевага «Реалу» була мінімальною – 3:4. Та на більше гравців «Шахтаря» не вистачило, тож чуда у вигляді «камбека» не сталося. Хоча весь стадіон (а тоді на матчі зібралося 33990 глядачів) проводжали гравців вигуками «Молодці!»

 

Також варто було б згадати і інші матчі, які були зіграні на цьому стадіоні. Це і офіційні матчі збірної України проти Люксембургу чи товариський матч зі збірною Литви, чи матчі жіночої збірної з футболу, ігри «Шахтаря» в Лізі Чемпіонів з ПСЖ та «Мальме». Однак попри всю гру, яку було там показано, та результати, які були здобуті в цих матчах, саме попередні ігри носили більшу інтригу, яка забезпечувалась потужною підтримкою трибун.

Що ж, коли буде зіграно наступний офіційний матч на «Арені Львів», допоки невідомо. «Шахтарю», який грає тут свої євро кубки і матчі чемпіонату України, ще слід поборотися за те, що виступати в Лізі Європи навесні 2016 року. Календар матчів збірної України на 2016 рік ще офіційно не сформовано. Та й не до кінця вирішено питання з дискваліфікацією «Арени Львів» на проведення матчів у відборі на Чемпіонат світу 2018 року. Як розповіли в коментарі Tvoemisto.tv у ФФУ, на це рішення була подана апеляція, однак остаточної відповіді на неї поки не було отримано. Тож допоки невідомо, коли у Львові знову можна буде палко підтримати збірну України, чи побачити зірок світового футболу в матчі з «Шахтарем».

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!