Топ освітніх програм, які використовують у дитсадках Львова

14359 0
Як навчають дітей у дошкільних навчальних закладах Львова і які методики при цьому застосовують? Як виявилось, дитсадки в місті працюють за різними освітніми програмами, кожна з них має свої акценти – на мисленні чи творчості, мовленні чи логіці. Tvoemisto.tv дізналось, чого можуть навчити у львівських дитсадках і якими основними програми викладання користуються вихователі.
Фото: ourfatherlutheran.net

Фото: ourfatherlutheran.net

УКРАЇНСЬКЕ ДОШКІЛЛЯ. Ця програма рекомендована Міністерством освіти. Створена колективом Львівського обласного інституту удосконалення вчителів на основі «Програми виховання та навчання в дитячому садку» (1986) і досвіду роботи педагогів 30-х років XX століття.

Це програма навчання і виховання дітей від 3 до 7 років. Вона охоплює: побут, ігри, охорону здоров'я і фізичне виховання дітей, рідний край, розвиток мовлення, формування початкових математичних уявлень, естетичне виховання і художню творчість дітей, виховання основ культури поведінки і взаємин, працю. Містить багата історико-етнографічного матеріалу.

Вихователі, в межах програми, вивчають психологічні особливості розвитку дітей різного віку. Особливий акцент зроблено на розвиток мовлення у дітей старшого дошкільного віку. Крім того, програма має такі напрями, як «Основи правової культури», «Духовне виховання», «Основи економічної культури». Художньо-естетичний напрям передбачає: читання і розповідання художніх творів, сценки за їх змістом, музика тощо.

У програмі «Українське дошкілля» розглянуто такі ігри: рольові, конструкторсько-будівельні, дидактичні, народні, рухливі, настільно-друковані та ігри на розвиток креативності. Особливо широка тематика народних ігор Галичини.

МЕТОДИКА МАРІЇ МОНТЕССОРІ. Застосовується у львівських ДНЗ № 75, СЗШ № 60, НВК «Любисток».

Автор методики – Марія Монтессорі – перша жінка-лікар в Італії, учений, педагог і психолог. Створила свою систему, як альтернативу традиційній педагогіці. Метод призначався для дітей від 3 років. Проте, зараз вже є студії, що пропонують заняття за методом Монтессорі дітям від 8 місяців разом з мамою. Часто однак педагоги додають до цієї методики різні елементи «від себе».

Здається, що заняття по методу Монтессорі ніяк не організовані. Ви приводите дитину в приміщення з однієї-двох кімнат, розділених на 6 зон: зона для ігор з водою, творча зона, спортивна, зона для занять з крупами, зона для вивчення математичних понять (розмір, об'єм предметів) і зона сенсорного розвитку (матеріали, різні на дотик).

Заняття триває від години до півтори. Починається воно з вітання – діти збираються в коло, роблять пальчикову гімнастику, грають на музичних інструментах, танцюють. Після цього розходяться по кімнатах, і беруться за те заняття, яке їм найбільше до душі. Педагог не пропонує малюкам ніякої організованої діяльності, лише підходить, щоб показати, як вправлятися з тим чи іншим матеріалом. Вважається, що невтручання дорослого розвиває в дітях самостійність. Головний принцип системи: «Допоможи мені зробити це самому!». Це означає, що дорослий повинен зрозуміти, що цікавить малюка в даний момент, створити йому оптимальні умови для розвитку і показати, що можна в цих умовах робити.

У цій системі немає єдиних вимог і програм навчання. Кожна дитина працює у власному темпі і займається тільки тим, що їй цікаво. За 15 хвилин до кінця заняття педагог дзвонить в дзвоник і діти знову збираються в коло – роблять зарядку, дивляться казку і, традиційно, задувають свічку.

Основні пункти системи Монтессорі:

- Дитина сама собі вчитель, вона має повну свободу вибору і дій.

- Діти вчать дітей: оскільки в групах займаються діти різного віку, старші діти «стають» вчителями, при цьому вчаться піклуватися про інших, а молодші тягнуться за старшими.

- Заняття проходять в спеціально підготовленому середовищі (кімната розділена на 5-6 зон, кожна з яких обладнана спеціальною допомогою – Монтессорі-матеріалами).

- Дитину потрібно зацікавити, а розвиватися вона буде сама.

Спірні моменти: Система концентрується на розвитку інтелекту і практичних навиків, але для гармонійного розвитку малюка потрібні ще заняття спортом, естетичний розвиток – музика, творчість, танець. У системі немає ролевих і рухомих ігор. Права півкуля мозку людини відповідає за гуманітарні здібності, натомість Монтессорі-матеріали розвивають, в основному, ліву півкулю – логіку, математичні здібності, аналіз інформації. У деяких студіях присутня творча зона, але це вже нововведення. Після демократичної системи Монтессорі, дітям важко звикнути до дотримання дисципліни в звичайних садках і школах.

ЛИЦЕМ ДО ДИТИНИ. Програма для дітей 2-12 років, застосовується у ДНЗ № 154,163,165,147,129,153,135 НВК «Любисток», НВК «Любисток».

Інтерактивна методика – це форма роботи, коли вихователь створює умови для того, щоб діти жваво, активно та рухливо займалися під час заняття. Доцільна для використання з дітьми раннього віку.

Автори програми вважають, що у ранньому віці дитина висловлює вголос свої внутрішні роздуми. Вона ще не навчилася міркувати мовчки, як це прийнято робити в дорослих. Такі роздуми вголос є основою для розумового розвитку дитини. Їх необхідно заохочувати під час навчально-виховного процесу.

Коли вихователі використовують інтерактивний метод навчання, значно збільшується відсоток засвоєння нової інформації. При застосуванні інтерактивних методів навчання увесь процес навчання орінтується на: розуміння, застосування, аналіз, синтез та    оцінювання.

Роль учителя під час інтерактивної вправи – спостерігати. Коли вчитель спостерігає за процесом інтерактивної вправи, в нього з'являється можливість приділити увагу саме тим дітям, котрим вона більше потрібна.

ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ. Програма розвитку дітей старшого дошкільного віку. Згідно з нею займаються старші групи в усіх ДНЗ Львова.

Охоплює основні навчальні напрями робить окремий акцент на ігровій діяльності:

  • "Фізичний розвиток" (хвилинки-здоровинки, спортивні свята, рухливі та хороводні ігри, спортивні ігри та вправи, ігри-естафети, пішохідні переходи, марафони, міні туристичні походи, ігротека Спортландії, валеологічне шоу, спортивні змагання, Дні Здоров’я, театралізоване фізкультурне дійство, пластичний балет, "автошкола" тощо).
  • "Пізнавальний розвиток" (задачі-казки, задачі-жарти, геометричні задачі, гра-подорож, читання творів художнього та наукового змісту, бесіда, розглядання (альбому, серії картин, схем, плакатів...) гра-визначення, гра-шифровка, розвиваючі ігри, екологічні хвилинки, "уроки мислення", літературна, просторове конструювання, інтелектуальна гра, бліц-тест, гра-перевірка тощо).
  • "Мовленнєвий розвиток" (ігри-описи, бесіда, мовно-рухливі ігри, дидактична гра, чистомовки, заучування, словесні вправи, вивчення на пам’ять, розказування, переказ, логоритмика, артикуляційна гімнастика, "ігри діда Буквоїда", "клуб мовознавців", риторика, дихальна гімнастика, гра-драматизація, лінгвістичні казки, віршознай, мовленнєвий ланцюжок тощо).
  • "Художньо-естетичний розвиток" (творчі завдання, театралізація обрядових свят, інсценізація, театралізовані вистави, "картинна галерея", малювання, ліплення, аплікація, театралізоване дійство, бал, концерт, маскарад, самостійна художня діяльність, виставки-презентації, виставки - дегустації, вправа-імітація, "художня майстерня", видання книги, вернісаж декоративного мистецтва тощо).
  • "Ігрова діяльність" (сюжетно-рольова гра, бізнес-клуб, гра-презентація, гра-стратегія, задачі-головоломки, кросворди, ребуси, шаради, логічна розминка, розмірковування вголос, логічні ланцюжки, екологічні стежини, пазли, складанки, плутанина, КІТ (креативно-інтелектуальний тренінг), диктант, фотографічні малюнки, гра - інтерв’ю, дизайн, хвилинки фантазії та ін.).

 

В програмі ДИТИНА В ДОШКІЛЬНІ РОКИ (науковий керівник професор Крутій К.Л.) виокремлено психологічні віки: раннє дитинство (перший рік життя – ранній вік, переддошкільний вік – від року до 3 років) та дошкільне дитинство (молодший, середній, старший віки).

Програмний матеріал розділений на підрозділи «Створення фонду «Хочу», «Створення фонду «Можу». Фонд «Хочу» визначає завдання, які стоять перед вихователями щодо розвитку, навчання та виховання кожної дитини. Фонд «Можу» окреслює межі використання дитиною набутих знань у житті.

Програма "Дитина в дошкільні роки" забезпечує: охорону та зміцнення фізичного та психічного здоров’я дитини; оптимальне навантаження на дитину з метою захисту від втоми; емоційне благополуччя кожної дитини;  створення умов для розвитку особистості дитини, її здібностей; взаємодію з родиною щодо забезпечення повноцінного розвитку дітей;

Вона передбачає організацію дитячої діяльності в трьох формах: заняття як спеціально організована форма навчання; нерегламентовані види діяльності; вільний час, передбачений для дитини впродовж дня.

Крім того, у дитсадках працюють за програмами для дітей від 2 до 7 років «Дитина», «Я у Світі» та інші. Також використовують парціальні програми (ті, які поглиблено висвітлюють один або декілька близьких за змістом компонентів, напрямів). Вони також схвалені міносвіти:

«Англійська мова для дітей дошкільного віку» (автор Шкваріна Т.М.). Розпочинається навчання англійської мови з молодшого дошкільного віку. Учитель проводить 12 занять на тиждень, в кожній групі по 4 заняття на тиждень. Тривалість заняття залежить від вікової групи і в середньому триває 15-25 хвилин. Діти працюють підгрупами.

Діти постійно перебувають в уявній грі. За заняттях застосовують макети, вивіски різного розміру (хатина в лісі, кафе, цирк), шапочки-маски казкових героїв, костюми, ігрові набори, малюнки.

«Кольорові долоньки» (автор Ликова І.О), мета програми – формування у дітей раннього і дошкільного віку естетичного ставлення, розвиток художньо-творчих здібностей. Застосовуються багато методів: етод пробудження яскравих естетичних емоцій і переживань; метод естетичного переконання (форма, колорит, лінія, маса і простір, фактура повинні переконувати собою безпосередньо); метод естетичного вибору (захоплення красою); метод нетривіальних (небуденних) творчих ситуацій, що пробуджують інтерес до художньої діяльності тощо.

«Українотворець» (керівник авторського колективу Кононенко П.П.) Має на меті створення міцного підґрунтя для подальшого виховання патріота, громадянина української держави. Передбачає активну участь  батьків, перших та головних вихователів своїх дітей.

За матеріалами управління освіти Львівської міської ради. Використано фото з: marlboromontessoriacademy.com, dt.ua, thechildrenshouse.com, montessaurus.com, redapplemontessori.com.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!