Торік на Львівщині зросло виявлення раку грудей. Де пройти обстеження

1815 0
У третині випадків захворювання виявляли на першій стадії, коли гарантія одужання становить 95%.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

У 2018 році у Львівській області виявлення раку грудної залози зросло на 20% у порівнянні з попереднім роком. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Майже у третині випадків рак грудей виявили на першій стадії, що найкраще піддається лікуванню і у 95% випадків гарантує повне одужання.

Мешканки Львівщині можуть пройти обстеження за допомогою сучасного обладнання, закупленого за проектом Світового банку та МОЗ «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області». Це цифрові мамографи з можливістю 3D-томосинтезу, УЗД-апарати експерт-класу та апарат ЕХО-КГ з доплером судин.

Торік у скринінгових центрах області лікарі обстежили 33 тисячі пацієнток і виявили близько 440 злоякісних утворень. Крім того, лікарі провели понад 500 тисяч цитологічних мазків з шийки матки, результати яких встановили 256 ракових пухлин на різних стадіях розвитку.

Серед усіх обстежених жінок у першій стадії рак грудної залози виявлено у 28,5% пацієнток, а рак шийки матки у першій стадії – у майже 75%. Це та стадія раку, яка найчастіше проходить непомітно і жінки вкрай рідко звертаються до лікарів. Водночас саме на цій стадії рак можна вилікувати з найменшими ризиками для життя і здоров’я.

Читайте також: Профілактика раку: чому регулярний огляд у гінеколога може врятувати життя

В області працюють 6 скринінгових центрів: обласний, львівський міський та міжрайонні. Розташовані вони за адресами:

  • Міський – вул. Виговського, 32, 5 МКЛ (обслуговує райони Львова),
  • Обласний – вул. Академіка Єфремова, 59, поліклініка державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру (обслуговує Буський, Бродівський, Городоцький, Жовківський, Золочівський, Мостиський, Перемишлянський, Пустомитівський та Яворівський райони),
  • Дрогобицький – Дрогобич, вул. Трускавецька, 67, 3 міська лікарня (обслуговує Дрогобицький район, Борислав, Стебник і Трускавець),
  • Самбірський – Самбір, вул. Коперника, 14, Центральна районні лікарня (обслуговує Самбірський, Старосамбірський, Турківський райони),
  • Стрийський – Стрий, вул. Косака, 9, Стрийський пологовий будинок (обслуговує Стрийський, Сколівський, Миколаївський, Жидачівський райони),
  • Червоноградський – Червоноград, вул. Івасюка, 2, центральна міська лікарня (обслуговує Сокальський, Радехівський, Кам’янка-Бузький райони).

Читайте також: Щоб потім не кусати лікті. Коли і як слід проходити загальне обстеження організму

Обстеження у скринінгових центрах проводяться безкоштовно.

Раніше Tvoemisto.tv писало, у яких комунальних і приватних медзакладах Львова можна пройти обстеження на рак.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!