Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі. Оновлюється

16126 0
Сьогодні, 30 травня, приблизно о 15:30 на сміттєзвалищі в Грибовичах, що біля Львова, стався зсув сміття. Як повідомив Tvoemisto.tv речник речник ГУ ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев, під завалами опинилися 3 людей.
фото: ua.112.ua

фото: ua.112.ua

Станом на 7 ранку пошукові роботи відновилися. Про це повідомив начальник сектору зв’язків зі ЗМІ Віталій Туровцев. Роботи проводять 200 рятувальників та 5-одиниць важкої техніки.

 

«АВЕ Львів», найбільша з компаній, які забезпечують вивіз сміття зі Львова, повідомляє про проблеми, пов'язані з надзвичайною ситуацією на сміттєзвалищі.

 

Станом на, 30 травня, на Грибовицькому сміттєзвалищі припинили пошукові роботи через грозу та загрозу нових зсувів. Повність роботи мають поновити сьогодні, 31 травня о 6:45. Про це повідомив депутат міськради Любомир Босаневич 

Коли почало горіти?

Уперше про пожежу на сміттєзвалищі в Грибовичах повідомили свідки у Facebook ще близько 23 години в суботу, 28 травня.

Займання, яке сталося ще ввечері в суботу, досі не загасили (фото «Варти-1»)

Однак, як розповів начальник сектору зв’язків зі ЗМІ Віталій Туровцев, інформація про пожежу на сміттєзвалищі надійшла до рятувальників лише зранку в неділю, 29 травня.

У неділю сміттєзвалище продовжувало горіти (фото «Варти-1»)

Туровцев також зазначав, що потреби для евакуації мешканців прилеглих сіл не було, проте людям, які живуть поблизу сміттєзвалища, радили менше перебувати на вулиці, оскільки під час горіння пластику та деревини виділяються шкідливі речовини.

Коли ліквідували пожежу?

Станом на 7:40 год, понеділка, 30 травня, з’явилася інформація, що пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі ліквідовано. Як повідомив начальник сектору зв’язків зі ЗМІ Головного управління ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев, загоряння на території сміттєзвалища в с. Великі Грибовичі Жовківського району ліквідовано.

«До ліквідації займання від ДСНС залучались 62 рятувальники та 15 одиниць спецтехніки, від комунальних підприємств м. Львова 12 одиниць техніки»,  – зазначив він у повідомленні.

Як трапилася трагедія?

«Стався обвал. За попередньою інформацією, під горою сміття опинилось троє рятувальників. Зараз здійснюються усі заходи, аби знайти і врятувати людей. Одна з версій загоряння сміттєзвалища – підпал. Тому що в цьому місці ніколи не горіло, загоряння було зліва скраю, зовсім не у характерному місці. Точні дані повинно встановити слідство», – зазначив Юрій Голець.

Журналісти Громадського телебачення Львів зняли з повітря територію, де стався обвал. На відео добре видно величезні масштаби Грибовицького сміттєзвалища та безпосереднє місце трагедії.

Хто постраждав?

Одним із пожежників, що опинилися під завалом на Грибовицькому сміттєзвалищі, виявився 32-річний депутат Жовківської міськради Андрій Вненкевич, який в якості начальника зміни ДСНС працював на гасінні пожежі, що виникла там напередодні, пише zaxid.net.

«Сміттєзвалище палало дві доби. Хлопці стояли на горі, від якої в якусь мить відколовся шмат, розміром з дев’ятиповерхівку, і потягнув їх за собою», – розповів Ігор Муравський, голова Жовківської районної організації УКРОПу, депутат місцевої райради, повідомляє УНІАН.

Під час обвалу один рятувальник побіг не вниз, а вбік. Це його і врятувало. «Ми змотували рукави. Я дивлюся, під ногами починає земля хитатися, як землетрус починається. На горі якийсь шум – лавина починає рухатися згори»,  – розповів рятувальник для ТСН.

Що відбувається на сміттєзвалищі зараз?

«Пошукові роботи можуть тривати кілька діб. Створена спеціальна комісія, яка повинна розслідувати причини пожежі та цього випадку»,  – на брифінгу журналістам заявив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Раніше керівник поліції Львівської області Дмитро Загарія заявив, що шанси знайти живими трьох пожежних, які опинилися під завалами сміття на звалищі, практично нульові.

Зараз надзвичайники укріплюють береги озер, які розташовані на території Грибовицького сміттєзвалища, аби не допустити подальшого зсуву сміття та витоку інфільтратів та гудронів.

Удень активісти ініціювали збір рукавиць та распіраторів, яких бракувло для пошуку постраждалих пожежників. Проте, як повідомив Tvoemisto.tv речник ГУ ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев, наразі такої необхідності немає.

Читайте також: Львів розглядає два варіанти для вирішення питання зі сміттєзвалищем. Відео

"Станом на 21.30 пошукові роботи продовжуються. Ні тепловізор, ні пошукові собаки позитивного результату не дали. Продовжують роботу ескаватори та понад 200 рятувальників. Пошуки наших колег будуть тривати беззупинно", – написав на своїй facebook-сторінці Віталій Туровцев.

"Шукаємо трьох наших колег. Усі працівники Жовківського районного відділу", – прокоментував Tvoemisto.tv Віталій Туровцев та підтвердив, що одним із пожежників є депутат Жовківської міськради Андрій Вненкевич. "Освітлення є. Роботи будемо вести цілодобово", – додав речник ГУ ДСНС України у Львівській області.

Інформація оновлюється…

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!