Трагедія у Жовкві та «інтелектуальний локдаун» в Україні з 27 грудня. Головне за минулу добу

3741 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Charles Deluvio for unsplash

Фото: Charles Deluvio for unsplash

Трагедія у Жовкві. У реанімації місцевої лікарні через відсутність електропостачання померло двоє людей, що були підключені до апаратів штучної вентиляції легень. Попередня причина смерті – дихальна недостатність. Відкрито кримінальне провадження.

Читайте також: В Україні знову зменшилась заповненість лікарняних ліжок для Covid-19

За даними заступника керівника ОП Тимошенка, коли в лікарні зникла електроенергія, то генератори, які спеціально передбачені для таких випадків, не увімкнулися. Медикам довелося робити пацієнтам вентиляцію легень вручну. «Всі лікарні під час пандемії мають бути готовими до таких позаштатних ситуацій. Будемо розбиратися та робити кадрові висновки, зокрема й на рівні райдержадміністрації», – заявив він.

У свою чергу, голова ЛОДА Козицький додав, що у лікарні наявні два електричних генератори, однак один з них під’єднаний до електромережі в пологовому відділенні. А другий – знаходився в гаражному приміщенні і не був підключений. Козицький ініціює подання про звільнення голови Жовківської РДА та головного лікаря медзакладу. 

Через трагедію у Жовкві у лікарнях в Україні проведуть перевірки обладнання. Зокрема, міністр Степанов виявив, що у Житомирській обласній лікарні інфекційного контролю взагалі немає, а медики не мають  доступу до засобів індивідуального захисту. Також, згідно статистики, кисневих точок мало би бути 117, в реальності ж – 66.

Читайте також«Копійки» на медицину. Львівський медик обурений недофінансуванням галузі у 2021 році

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині за дві доби Covid-19 виявили у 1 127 хворих (584 за попередню). Разом 45 636. Одужали – 28 761 особи (+ 342 за дві доби), померло – 1 225 (+ 16).

В Україні за дві доби Covid-19 виявлено у 29 272 осіб (12 978 за попередню). Загальна кількість 722 679 пацієнтів. Одужало – 339 378 (+ 13 140 за дві доби), померло – 12 213 особи (+ 304).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 69 018 осіб (плюс 3 479 за дві доби), Харківська – 55 221 (+ 1 193), Львівська – 45 636 (+ 1 127) та Одеська області – 44 131 (+ 2 630 за дві доби).

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована у Києві (1 740), Одеській (1 280), Дніпропетровській (1 164), Запорізькій (854) та Київській (782) областях.

«Інтелектуальний локдаун». Очільник парламентської фракції «Слуга народу» Арахамія оцінює ймовірність введення жорстких карантинних заходів на певний період у 90%. Він повідомив, що уряд готує «інтелектуальний локдаун», це не буде повний карантин, який був навесні, а скоригований на реалії в кожному регіоні.

Читайте такожНові мутації Covid-19 не впливають на поширення вірусу між людьми. Результати дослідження

Арахамія також допустив припинення роботи громадського транспорту, зокрема метро, напередодні новорічних свят. За його словами, локдаун можуть ввести 27 грудня.

Covid-19 – Головне. Мінздоров'я затвердило оціночні дані з вакцинації проти коронавірусу. Так, в 2021 році щеплення планують зробити 20 млн 851 тис. українців. Пріоритетними групами для вакцинації визначили медиків, військових, зокрема в зоні ООС, працівників соцсфери, людей, старших 60 років.

Читайте також: У поїздах Укрзалізниці знову буде можливість придбати чай та каву

До кінця грудня у Центрі легеневого здоров’я планують розгорнути ще 200-220 ліжок для хворих із коронавірусом. За словами гендиректора Центру Любомира Рака, зараз в лікарні проводять реконструкцію кисневої системи.

У центрі Львова припинили роботу нічного клубу HiresH Night Club, який працював з порушенням карантину. Близько 1:00 ночі у закладі перебували близько ста осіб – відвідувачів та працівників, усі вони були без масок.

Вибори у Чернівцях. За даними екзит-полу, проведеного Info Sapiens на замовлення PGR Consulting Group LLC, у другому турі виборів міського голови перемагає представник партії «Єдина альтернатива», бізнесмен Клічук. За нього проголосувало 61,5% виборців, за його суперника Михайлішина – 38%.

Читайте такожУлюблене місце Митрополита Андрея і батьківщина віденської кави. Мандрівка вихідного дня на Самбірщину

Білоруси не здаються. У неділю Мінськ знову заполонила спецтехніка. У центр міста групами сходилися протестуючі, проти них було застосовано сльозогінний газ та світлошумові гранати. По місту кружляли групи з 10-15 автозаків і бусів. Загалом, у Білорусі під час протестів в неділю, були затримані понад 400 осіб, серед них журналісти.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!