На Львівщині 32-річний чоловік захворів на правець, травмувавшись під час будівельних робіт. Як вберегтися

1306 0
За медичною допомогою чоловік звернувся не одразу після травми, а лише тоді, коли виникли судоми в ділянці ураженої кінцівки.
Фото: Біомед

Фото: Біомед

На Львівщині у 32-річного чоловіка діагностували правець. Причиною недуги стала травма під час будівельних робіт. Про це Тvoemisto.tv розповіла керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Тімко-Іванченко.

За її словами, чоловік за медичною допомогою звернувся не одразу після травми, а лише тоді, коли виникли судоми в ділянці ураженої кінцівки.

Читайте також: В Україні дозволили одночасно вакцинувати від covid-19 та інших хвороб

«Для лікування хворому ввели протиправцевий імуноглобулін. При епідрозслідуванні встановили, що він не був вакцинований відповідно до віку, тобто, пропустив три дози анатоксину правцевого. Також, хворий не звернувся для екстреної профілактики правця», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Чоловік близько трьох тижнів провів у лікарні і його вже виписали з лікарні.

Нагадаємо, що серед симптомів правця, є: біль і посмикування м'язів, важко відкрити широко рот (тризм), дивна (сардонічна) посмішка, судоми. Летальність при цьому захворюванні становить до 40%.

Читайте також: Можливе поширення всіх інфекцій. Епідеміологиня про хвороби під час війни

Запобігти захворюванню може вакцинація. Планові щеплення проти правця повинно проходити за схемою 2-4-6-18 місяців, а далі – 6,  16, 26, 36, 46, 56 і так далі років. А якщо людина отримала травму, варто негайно звернутися до медичного працівника.

Нагадаємо, що під час війни через скупчення великої кількості людей збільшується ризик виникнення і поширення всіх відомих інфекційних недуг. Йдеться про можливе поширення таких інфекцій та хвороб, як туберкульозу, гепатитів, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту (свинки), коронавірусу.

 

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!