Треба перестрибнути стереотипи та надати Україні статус кандидата в ЄС, – Кулеба

1095 0
Міністр вважає, що статус кандидата для України принесе лише переваги всій Європі.
Фото: zn.ua

Фото: zn.ua

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що надання Україні статусу кандидата у члени ЄС – це перемога для всіх сторін, потрібно лише перестрибнути чергові стереотипи та страхи. Наразі Україна вийшла на фінальну пряму до саміту ЄС, на якому вирішиться доля статусу кандидата.

«Ми на фінішній прямій до саміту ЄС, на якому вирішиться доля статусу кандидата для України. Чому цей статус настільки важливий? Він юридично закріпить Україну в проєкті європейської інтеграції. Це жирна крапка після десятиріч європейської політики стратегічної невизначеності щодо України. Невизначеності, яка перестала бути конструктивною. Це руйнування багаторічного російського наративу про те, що «Україну в ЄС не чекають», – повідомив він.

Читайте також: Європарламент cхвалив резолюцію із закликом надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

Він зазначив, що сьогодні ми впритул наблизилися до розв’язки, а «останні метри найскладніші».

«Вчорашні скептики стали прихильниками, начебто раптом хитнулися в скепсис, а ми схиляємо їх назад в позитив. Останні бастіони тримаються, але відступлять, якщо залишаться на самоті», – сказав глава МЗС.

Він додав, що «меншість скептиків» кинула проти України всі контраргументи – від необхідності синхронізації з державами Західних Балкан до обвинувачень у недостатній стійкості демократичних інституцій. За його словами, весь шлях євроінтеграції України – це подолання смуги перешкод європейських стереотипів і страхів.

«Зараз знову ті ж аргументи про неминучі проблеми. Але ще місяць тому було складно уявити, що ми прийдемо в точку цієї дискусії, на поріг історичного рішення. Всі, хто давно займається євроінтеграцією України, розуміють, що це квантовий стрибок. Ми роками здобували «п’ядь за п’яддю» і про статус кандидата мріяли лише найсміливіші. Але нова реальність пришвидшила все і нині ми біжимо вверх прямовисною стіною. Зараз ніхто з нас не дивиться вниз. Всі дивляться вгору», – заявив він.

Читайте також: Дуда почав тур країнами ЄС, аби переконати їх надати Україні кандидатський статус

Міністр переконаний, що більшість в ЄС розуміє, що статус кандидата для України принесе лише переваги всій Європі.

«Це win-win для всіх. Потрібно лише перестрибнути чергові стереотипи та страхи. Ми активно допомагаємо у цьому нашим європейським друзям. Вирішальна мить вже близько», – додав він.

Нагадаємо, ЄС виділив Україні додаткові 205 млн євро на гуманітарну допомогу. Гроші підуть на створення тимчасових містечок для людей, які втратили свій дім під час воєнних дій та на гуманітарну допомогу для людей на окупованих територіях. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!