Третя хвиля мобілізації: Призиватимуть не всіх, кого викликають у військкомат

16907 0
До військкоматів викликають усіх військовозобов’язаних. Призвуть більше людей, ніж за дві попередні хвилі разом. Однак не призиватимуть усіх, кого викликають у військкомати. Частинам потрібні зв’язківці, кулеметники, стрільці, інженери, водії та низка інших спеціальностей, зокрема тих, які не готують у військових навчальних закладах – бухгалтери, програмісти, кухарі..
Фото: telegraf.in.ua

Фото: telegraf.in.ua

Про це сьогодні, 25 липня, на прес-конференції повідомив т.в.о. військового комісара Львівського обласного військового комісаріату підполковник Олександр Тіщенко, пише ZIK.

Він нагадав, що зараз проходить третя хвиля мобілізації. Людей викликають лише, аби перевірити документи. Тому кожен повинен мати усі документи, зокрема, про статус опікуна, хвороби.

«Є таке поняття як опікунство. Його не визначає районна державна адміністрація чи райрада, а суд. Тому всі, хто прибуватиме у військові комісаріати, мають мати усі документи, які підтверджують опікунство. Також велике прохання мати усі документи щодо хвороби. Часто люди приходять і кажуть, що хворі. Як комісар за годину визначить, що хтось хворий? На призивній дільниці сидить фельдшер. Медичної комісії нема», – підкреслив очільник Львівського обласного військкомату.

Читайте також: Кому на Львівщині готуватись до мобілізації

«Згідно із законом мають право бути звільнені особи, що мають трьох дітей. Раніше йшлося про тих, у кого більше ніж п’ять дітей. Ми їх не будемо призивати (тих, у кого троє дітей – ред.)», – запевнив підполковник Олександр Тіщенко.

Заступник військового комісара, начальник відділу обліково-мобілізаційної роботи полковник Ігор Сизонов додав, що юнаки з 25 років, які визнані непридатними для проходження військової служби переведені у запас. А хлопців, які через певні причини не служили в армії, але за станом здоров’я придатні, призиватимуть до служби в обов’язковому порядку.

Олександр Тіщенко зазначив, що призиватимуться у першу чергу тих, які найперше потрібні армії.

«Людина, яка служила в армії, має військово-облікову спеціальність. У людей, які не служили, ВОС – це той фах, який вони здобули у навчальному закладі. У частині є перелік ВОСів, тобто людей, які їй потрібні. Це зв’язківці, кулеметники, стрільці, інженери, водії. В першу чергу призиватимемо таких спеціалістів. Ми не можемо на посаду водія поставити того, хто не мав до цього раніше ніякого стосунку», – зазначив він.

Зараз, за словами Ігоря Сизонова, армії потрібні і бухгалтери, і програмісти, і кухарі.

Також, як пише DW, мобілізують людей, аби провести часткову ротацію в зоні АТО, а головне посилити кордони країни на кримському, придністровському та північному напрямках."На перших етапах мобілізації ми більше комплектували бойові частини, які затребувані на полі бою. Це були десантники, стрілки-гранатометники. Тепер будемо укомплектовувати частини забезпечення, які важливі для забезпечення логістики фронту. Тому будуть тепер призиватися спеціалісти, які потрібні у цих частинах – механіки, ремонтники та інші" , - розповів начальник відділу впровадження служби в резерві головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних сил України, полковник Михайло Щербина.

Нині до армійських лав мобілізовуватимуть передусім чоловіків від 25 до 40 років, які проходили строкову службу у збройних силах, навчалися на військових кафедрах. Здебільшого саме їх відправлятимуть у зону АТО після проходження військових навчань. Однак поряд з цим частково будуть мобілізовані і ті, хто не служив в армії, зокрема через стан здоров’я чи з інших причин. "Буде повторна перевірка військовозобов’язаних, які через стан здоров’я не можуть виконувати свої обов’язки. Про це вони повинні будуть заявити на військових комісіях після чого військовий комісар направлятиме їх на повторне проходження військово-лікарських комісій", - зазначив полковник Олександр Правдивець, який у Генеральному штабі Збройних сил України відповідає за мобілізацію

Для тих, хто уникає служби в армії передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Юнаків, які мають призовний вік 18 -20 років нині не мобілізовуватимуть. До армії вони підуть тільки за спеціальним указом президента про призов. Наразі Міноборони порадило президенту відкласти це питання на невизначений термін.

За словами посадовців з Генштабу Міноборони, за мобілізованими, згідно із законом, зберігається робоче місце, посада, компенсується середня зарплата, яка виплачується на підприємстві. До того ж в зоні АТО рядовим військовослужбовцям платять близько 5 тисяч на місяць, офіцерському складу – від 10 тисяч гривень.

Окрім людей зараз мобілізовуватимуть і матеріальні ресурси для потреб армії. Здебільшого зараз військовим потрібен транспорт для підвезення ресурсів та людей, наголошує Олександр Правдивець. "Це так званий військово-транспортний обов’язок, який поширюється на власників автомобілів, причалів, АЗС. Підприємства державної власності та приватні підприємства на вимогу військового комісаріату мають надати ці транспортні засоби. Підкреслюю: це поширюється на юридичні особи. У фізичних осіб ніхто нічого вилучати не буде", - прокоментував Правдивець. За експлуатацію техніки також передбачене відшкодування з держбюджету. 

Інфографіка: Укрінформ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!