Третина об'єктів у "Шевченківському гаю" потребує негайної реставрації

2025 0
Музей народної архітектури та побуту у Львові «Шевченківський гай» налічує 107 архітектурних об’єктів, з них 37 потребують негайного ремонту. Цьогоріч у музеї планують відреставрувати або законсервувати 22 з них, розповів директор музею Роман Назаровець.

«4 дахи вже відремонтували, плануємо в цьому році відремонтувати або законсервувати, аби запобігти подальшій руйнації, ще 22 об’єкти», – розповів Роман Назаровець, пише Galnet.

Планують відремонтувати фондосховище музею та майстерні реставраторів, які жодного разу не ремонтувалися з моменту заснування музею у 1971 році. Розпочато також реконструкцію архітектурного об’єкту з села Шандрівець, який перебуває в аварійному стані.

За словами директора музею, на проведення реставраційних робіт ЮНЕСКО виділило $299 тис., крім того музей використовує власні кошти й гроші благодійників. «Середня ціна реставрації даху будівлі складає 12 тис. грн, повна реставрація споруди коштує близько 38 тис. доларів», – пояснив Роман Назаровець.

Фото: lviv.travel

У рамках проекту також розроблено нову систему навігації та позначень. Зробили 107 табличок українською та англійською мовами та нові вказівники, щоб відвідувачам було легше орієнтуватися в музеї.

Крім того, спеціаліст ЮНЕСКО, координатор проекту «Програма ревіталізації та збереження колекції Музею народної архітектури та побуту у м. Львові, Україна», який стартував у 2013 році, Нао Хаяші-Деніз повідомила, що в рамках проекту у музеї відбувається ряд освітніх семінарів та майстер-класів, у тому числі з рогозоплетіння, виготовлення ляльок-мотанок, ковальства, різьби по дереву.

Фото: lvivskansen.org

Також музей розробив проект збереження культури кримських татар, який пройшов відбір у Мінкульті й був поданий на розгляд ЮНЕСКО. У разі, якщо ЮНЕСКО підтримає проект, до «Шевченківського гаю» можуть привезти один із об’єктів архітектурної спадщини кримських татар.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!