Трускавець і Моршин претендують на статус курортів державного значення

2804 0
Це допоможе містам захищати свої природні ресурси і дасть можливість залучати кошти держави чи інвестора
Фото:пресслужба ЛОДА

Фото:пресслужба ЛОДА

Трускавець і Моршин подали документи для отримання статусу курортів державного значення. Це допоможе містам захищати свої природні ресурси і дасть можливість залучати кошти держави чи інвестора. Про це інформує пресслужба ЛОДА

Читайте також: Санаторії у Східниці і Трускавці запровадили програму оздоровлення після Сovid-19

Трускавецька міська рада два роки готувала десяток томів із науковими обґрунтуваннями, картосхемами та іншими документами, які вимагає закон. Післа погоджень у ЛОДА їх розглядатимуть у Києві. Остаточне рішення щодо статусу міст прийматиме Верховна Рада.

«Важливо, що Трускавець зробив вагомий крок до процедурного закріплення статусу курорту державного значення, адже це один із найдавніших бальнеологічних курортів Європи. У чому переваги такого статусу? Це збереження унікальних природних ресурсів, якими відоме місто, можливість залучення коштів державного бюджету на потреби курорту, а також ми прогнозуємо підвищення інвестиційної привабливості Трускавця», – зазначив заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

Він також додав, що в Україні є 7 курортів державного значення, але курорти Львівщини такого статусу що не отримували.

Після погодження центральними органами виконавчої влади Уряд скеровує законопроект щодо оголошення природної території міста Трускавця курортом державного значення до Верховної Ради України, а парламент ухвалює остаточне рішення.

Раніше документацію на присвоєння статусу курорту державного значення вже подав Моршин. Вона проходить погодження у центральних органах виконавчої влади.

Читайте також: Халк прокидається. Львів'яни – про те, як Сovid-19 впливає на психіку

Додамо, у Трускавці водолікарню для мінеральних купелей заснували у 1827 році. Але вода «Нафтуся» відома ще з 1469 року, її властивості вже у 1578 році описував лікар короля Речі Посполитої. Наукове дослідження води розпочав львівський аптекар Торосєвич, він вперше зробив її хімічний аналіз у 1835 році. Воду використовують у лікуванні захворювань печінки, жовчевивідних шляхів, підшлункової залози, кишківника, шлунку та цукрового діабету

Нагадаємо, у санаторіях Трускавця, Східниці та Моршина запровадили програму реабілітації та зміцнення імунітету для відпочивальників, які перехворіли Covid-19. Загалом, таку програму вже надають 12 бальнеологічних курортів Львівщини,



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!