Три дні у Львові показуватимуть фільми проекту «Вавилон’13»

3471 0
Фестиваль короткометражного кіно Wiz-Art 2014 представить у Львові спеціальну програму документальних фільмів про Революцію гідності, анексію Криму та події на Сході України. Це – документальна підбірка кіноформації «Вавилон’13», створеної з метою фіксації подій українського громадянського протесту 2013-2014 років.
Фото організаторів

Фото організаторів

Представлять програму, що включає в себе стрічки про революцію, анексію Криму та неоголошену війну на Сході України, художній керівник проекту, режисер Володимир Тихий, а також режисерки Юлія Шашкова та Юлія Гонтарук, відомі фільмами з циклу «Зима, що нас змінила» спільного виробництва «Вавилон’13» та телекомпанії «1+1»: «Межигір’я. Батіна хата» та «Небесна сотня».

Також 25 липня о 17:00 в Центрі міської історії Центрально-Східної Європи (вул. Богомольця, 6) відбудеться дискусія «Документальне кіно — інструмент боротьби в Україні?» за участю режисерів «Вавилон’13». Модератор: історик, знавець візуальних мистецтв Богдан Шумилович. До участі запрошують кінематографістів, дослідників, журналістів, критиків, громадських діячів та активістів.

Поява на початку грудня 2013 року людей на Майдані, зведення наметів та барикад спонукала десятьох майстрів українського кінематографу, серед яких була володарка «Пальмової гілки» Каннського кінофестивалю Марина Врода, створити «Вавилон’13», щоб дати людям розуміння того, що відбувається навколо, та дозволити мільйонам побачити свою роль в побудові нової України.

До команди проекту входить 40 осіб, «Вавилон'13» активно співпрацює з такими українськими громадськими та медійними організаціями, як «Громадське ТБ», «Євромайдан SOS», «Центр UA», «АвтоМайдан» та іншими. Загалом було створено більше 140 фільмів та задокументовано більше 1 000 годин подій.

Фільми поекту на youtube переглянули майже 4 мільйони разів, а на канал підписані понад 25 000 людей.

Матеріали кіноформації в своїх репортажах про події на Майдані та інших гарячих точках країни використовували канали CNN, Al-Jazzera, ITN та інші. Режисери та оператори відвідали більше ніж 200 показів, подій і фестивалів у десятках країн Європи та Північної Америки, у тому числі представили Україну й на Міжнародному кінофестивалі в Каннах.

Навесні одного з операторів-вавилонців Ярослава Пілунського захопили в полон в Криму, і під час допиту офіцер російського ФСБ сказав: «Ти мені ворог, тому що твоя камера сильніша, ніж моя зброя».

 

РОЗКЛАД ПОКАЗІВ ФІЛЬМІВ «ВАВИЛОН’13»:

- 25 липня о 23:00 open-air поруч з пам’ятником Івану Франку (вул. Університетська, 1), у випадку дощу у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17);

- 26 липня о 19:00 та 27 липня о 17:00 в кінотеатрі «Сокіл» (вул. Володимира Великого, 14а);

- 27 липня о 19:00 у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17).

Програму подій Wiz-Art 2014 можна знайти на сторінці http://wiz-art.ua/festival/programa/ (у програмі можливі зміни).

Нагадаємо, цього року у межах WIZ-ART покажуть українську програму короткометражок – Made in Ukraine.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!