Три міста в області отримають майже 3 млн грн за те, що приймають сміття зі Львова

2725 0
З бюджету Львова виділять 2 824 216 грн за прийом твердих побутових відходів зі Львова
Фото: поліція Львівської області

Фото: поліція Львівської області

Львівська міськрада виділила майже три мільйони гривень для Борислава, Буська і Стрия. Кошти цим містам сплачують за те, що вони приймають сміття зі Львова.

Учора, 30 вересня, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив рішення про надання субвенції місцевому бюджету. У проєкті рішення йдеться про те, що з бюджету Львова виділять 2 824 216 грн за прийом твердих побутових відходів зі Львова, відповідно до Меморандумів про співпрацю між Львівською міською радою та міськими радами Борислава, Буська і Стрия.

Так Буськ отримає 402 098 грн, Борислав – 865 172 грн, Стрий – 1 556 946 грн. За який період ці відшкодування у рішенні не уточнюють. Ці кошти міста отримають як субвенцію на соціально-економічний розвиток.

Додамо, що щорічно вивіз сміття зі Львова на полігони в інших містах коштує сотні мільйонів гривень, у 2021 році на це заклали 200 мільйонів.

Читайте також: Прокуратура заявила про сміттєві махінації у Львові на понад 2 млн грн

Нагадаємо, у лютому 2018 року у Львові оголосили тендер на проєкт сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій,12. На початку червня міський голова Львова Андрій Садовий підписав угоду з Європейським банком реконструкції і розвитку про надання кредиту на 35 млн євро для будівництва сміттєпереробного комплексу та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Тендер на будівництво оголосили 9 червня. На перший етап тендеру пропозиції подали 12 компаній. До другого етапу тендеру пройшли 5 компаній. Наприкінці 2018 року міськвиконком погодив проєктування майбутнього комплексу.

Після того, ЄБРР затвердив переможця міжнародного тендеру на будівництво механіко-біологічного комплексу з переробки відходів у Львові. Генеральним підрядником став консорціум компаній WTT Netherlands BV – Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва).

Мешканці району натомість неодноразово перекривали вулиці, виходили на протести та зверталися до суду, виступаючи проти заводу, оскільки вважають його екологічно небезпечним. Водночас проєкт заводу вже пройшов державну експертизу та отримав позитивний висновок Мінекології про його безпечність.

Натомість на місці Грибовицького сміттєзвалища планують створити парк.

Вікторія Савіцька

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!