На правах реклами

Три посилки за секунду. Як працює новий львівський термінал «Нової Пошти». Фоторепортаж

14472 2
Щогодини новий сортувальний центр обробляє 15 тисяч посилок.
фото: надане "Новою поштою"

фото: надане "Новою поштою"

У Львівській області відкрили інноваційний термінал компанії «Нова Пошта» під назвою ЛЕО, що розшифровується, як «Легкість. Ефективність. Оперативність». ЛЕО став третім сортувальним центром «Нової Пошти» в Україні після Київського (КІТ) та Хмельницького інноваційних терміналів (ХІТ). На будівництво двокорпусного ЛЕО площею близько 15 тисяч кв. м пішло майже півтора року.

Потужно та інноваційно

Львівський інноваційний термінал розташований неподалік Львова — у с. Муроване. Зовні це великий складський ангар, а всередині — живий процес. Усі ланки роботи задіяні, аби кожен зміг вчасно отримати те, що замовив. На ЛЕО сортують посилки для 108 населених пунктів України — 28 міжрегіональних і 80 внутрішньообласних напрямків, а також для всіх відділень Львова. Новий термінал обладнаний сучасною сортувальною системою голландського виробника Vanderlande, а також автоматичним сортувальним обладнанням української компанії «СМС». Більшість процесів повністю автоматизовані.

Перший поверх будівлі майже повністю займає сортувальна лінія. По два боки вздовж терміналу розташовані ворота. Тут відбувається вивантаження, сортування і завантаження поштових відправлень — кореспонденції і посилок вагою до 30 кг. На вивантаження у поштовому корпусі працюють 6 телескопічних конвеєрів, на завантаження — 24.

Посилки розвантажують не на вулиці. Завдяки BDF-контейнерам, які кріпляться на шасі авто, вони потрапляють відразу в термінал. Відкривши ролети автомобіля-контейнера, працівники кладуть посилки на довгу рухому стрічку, від якої відходять десятки «рукавів». Прослідкувати за посилкою, яка рухається по сортувальній лінії, можна, піднявшись сходинками вище. Спеціальний сканер автоматично зчитує штрих-код відправлення і перелаштовує «рукави» так, щоб посилка поїхала в правильному напрямку. Темп сканування вражає — три посилки за секунду. Потужність сортувальної стрічки складає 8,5 тис. посилок, а загальна потужність терміналу – 15 тис. посилок на годину.

Не дивлячись на те, що на ЛЕО практично усе автоматизоване, обслуговує термінал три сотні людей. Чи йде все за графіком, можна простежити на електронному табло. На них відображаються дані про рейси, маршрути, графіки, номери воріт і статус виконання — «в обробці», «виконано» або «затримується». Також за роботою сортувальної лінії стежать оператори, яких тут називають ЛЕО-лази. Побачивши проблему на конвеєрі, вони за допомогою спеціального обладнання можуть її усунути. Пильнують роботу терміналу у спеціальному диспетчерському управлінні, що стежить за навігаторами — де перебуває кожна машина та чи вона не запізнюється.

Зони завантаження автівок працюють за тим же ж принципом, що й вивантаження, лише у протилежну сторону. По телескопічних конвеєрах уже в правильному напрямку рухається посилка. Її грузять та складають в BDF-контейнери.

Не лише їздять, а й літають

Всередині цього ж корпусу є окреме приміщення, де розвантажують, сортують та завантажують посилки для авіадоставки. За добу через львівський термінал здійснюється до 20 тис. відправлень. Оскільки повітряним шляхом «Нова Пошта» поки що доставляє лише посилки вагою до 1 кг, усі невеликі вантажі і конверти оператори складають у спеціальні пластикові контейнери.

Наразі для оперативної доставки відправлень вагою до кілограма «Нова Пошта» разом з київською транспортною авіакомпанією «Елерон» запустила нічний авіарейс за маршрутом Львів — Дніпро — Львів, який виконується по буднях. До кінця 2019 року компанія планує запустити пряму авіадоставку зі Львова до Києва. Ще більш амбітна мета — розширити доставку вантажів авіатранспортом в усі регіони України.

Робовізки в допомогу

У вантажному корпусі, так само як і в поштовому, є ділянки відвантаження, сортування та завантаження. Допомагають з переміщенням вантажів роботизовані візки української компанії-виробника. Оператор вмикає візок, задає траєкторію — і «робот» починає пересуватися за чітко заданим напрямком і лише по магнітних стрічках. Завантаження і вивантаження вже відбуваються вручну. Після вивантаження робовізок повертається на вихідну позицію.

Максимальна швидкість руху такого «робота» становить 5 км/год. Вартість — приблизно 350 тис. грн. Поки що на терміналі тестуються два робовізки, а ще 18 перебувають на стадії виробництва.

Не зупинятися, а рухатися далі

Зупинятися на Львівському інноваційному терміналі «Нова Пошта» не збираєтеся і надалі продовжуватиме нарощувати логістичну інфраструктуру. Як зазначив директор компанії Олександр Бульба, на черзі будівництво і відкриття схожих терміналів у Дніпрі, Харкові та Одесі. Крім того, всередині 2020 року планують відкрити другу чергу Київського терміналу.

Зараз по всій Україні відкрито майже 5 тис. відділень, а до кінця року компанія хоче збільшити їхню кількість до 6,2 тисяч за рахунок відкриття нових відділень у селах. Зі слів співвласника «Нова Пошта» В’ячеслава Климова, зараз це їхня стратегія, оскільки в селах — потенційно великий ринок. У планах компанії — до кінця року перевезти понад 200 млн посилок 8 млн клієнтам.

Також у компанії зараз тестують нові елементи упаковки, велику увагу приділяють розвитку мобільного додатку та працюють над головним каналом комунікації між партнерами — бізнес-кабінетом. Усе це роблять, аби клієнти могли ще краще і швидше отримувати чи надсилати посилки.

Ольга Шведа

Фото надані компанією


Читайте також:
3 Листопада, 2019 09:33
Макс Шо за не гарний акцент у мужика що починає говорити на відео. Реально, після того як чуєш нормальну укр.мову в інших містах України, то потім підляшковий акцент викликає нудоту. Все краще коли говорять на пів укр. напів рос.
28 Вересня, 2019 17:05
Христина Друзі! Доброго дня усім.
Я, Купич Андрій працюю з Новою Поштою, вже, як 10 років, користуюсь привілеями від цієї компанії (бонусами, знижками) і все би нічого, але був відправлений камін з міста Яворів який прямував до міста Дніпро. Камін приїхав з Європи, був запакований в оригінальне пакування з заводу. До Нової Пошти доїхав цілий. У відділенні був оглянутий і відправлений в місто Дніпро.
Коли його приїхали забирати в місті отримання, на відділенні виявили, що скло розбите. Так як камін був застрахований на суму 50000 грн. отримувач склав Акт приймання-передачі, і написав скаргу.
Через якийсь час Нова Пошта відправила лист, що відшкодовувати скло не збирається, тому, що їм не підійшло європейське пакування цього каміну
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!