Три прем’єри квітня від львівських театрів

2220 0
У квітні театри Львова продовжують дивувати глядачів цікавими прем’єрами: історія безпритульних собак, які мріють про Свою Людину, притча для дорослих за мотивами казок Андерсена та перша українська версія п’єси Вільяма Шекспіра «Зимова Казка». Якщо ви ще не відкрили свій весняний театральний сезон, то маєте для цього усі шанси.
фото: lesya-ukrainian-theater-lviv.virtual.ua, lviv-online.com

фото: lesya-ukrainian-theater-lviv.virtual.ua, lviv-online.com

Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької

Адреса:  вулиця Лесі Українки, 1 (головна сцена).

«Голий король»

Казка-притча написана за мотивами трьох казках Г.-Х. Андерсена – «Свинопас», «Принцеса на горошині», «Нове плаття для короля». Свинопас на благородне ім’я Генріх закохується в принцесу, причаровує її: серед чеснот має неординарність думки та сміливість вчинків. За дива пустого казанка привселюдно виманює 1000 поцілунків красуні й обіцяє їй весілля. Батько ж король від свиней подалі відправляє дочку до сусіднього монарха для шлюбу, який й виявить свинську породу людського роду. Справжність принцеси перевірено – не спиться її на горошині, й жених у захваті від принад нареченої, але… Король – голий. А принцеси не одружуються з, хай навіть дуже багатими, але привселюдно визнаними самодурами. Це й забезпечить казці щасливий кінець. Хоча не лише це – не забуваймо про любов. Цинічність й іронія – те, чим виживає людина сьогодення.

Тема влади та її відповідності моральним, етичним, ментальним ідеалам провідна у творі, але привабливість та гострота її глибше: слабкодухість і плазування в душі кожного з тих, кого в п’єсі названо придворними, підданими.

Виставу можна переглянути 6 квітня о 19:00 та , 10 і 17 квітня о 18:00.

 

Львівський академічний театр імені Леся Курбаса

Адреса:  вулиця Леся Курбаса, 3.

 «Зимова казка»

На сцені Львівського академічного театру імені Леся Курбаса буде презентовано першу українську версію п’єси Вільяма Шекспіра «Зимова Казка» у рамках глобальної кампанії з нагоди 400-ї річниці смерті мтця «Shakespeare Lives».

У 2015 році конкурс «Невідомий Шекспір» запропонував одному з українських театрів здійснити постановку раніше не інсценізованої в Україні п’єси драматурга у співпраці з молодим сценографом – фіналістом престижної британської премії зі сценічного дизайну – «Linbury Prize».Перемогу у конкурсі здобув театр Курбаса та режисер Євген Худзик, а розробку простору та костюмів було запропоновано Мінґлу Вонґ.

Теми ревнощів, становища жінки в суспільстві, класових розмежувань і беззаперечного всевладдя монархів, які Шекспір порушив у контексті історії королівської сім’ї з Сицилії, режисер переносить на історію України. В образі королівської доньки Утрати, яку батьківська помилка прирікає на довгі роки життя в пастушій оселі, творці вистави зображають долю нашої країни в історичному зрізі: від Київської Русі до Революції Гідності. Чи здатні ті, у чиїх руках державна влада, повернути країні втрачене становище та ідентичність і яка в цьому роль народу і одинокого героя? З цими питаннями звертаються до себе й публіки курбасівці.

Виставу можна переглянути  15 та 16 квітня о 19:00.

 

Перший український театр для дітей та юнацтва

Адреса: вул. Гнатюка, 11.

«DOGS»

Головні герої вистави – безпритульні собаки. Вони постійно голодні, не мають даху над головою… Єдине, що в них є, – це Яр, де вони живуть у зграї чи поодинці. У Яру, як і в зграї, є свої правила, свої щоденні клопоти та завдання. Собакам бува нелегко роздобути собі їжу, але трапляються і дуже цікаві заняття: хтось полюбляє бавитися, хтось – згадувати своє попереднє життя, інші милуються місяцем, нишпорять, вчаться читати по-людськи чи поводитися як людина. Усіх цих собак об’єднує гордість, яка не дозволяє їм жалітися і скиглити, бо кожен з них – вільний, вони «народжуються і вмирають так легко»…

Проте в душі кожного героя живе мрія, мрія незалежних псів про залежність, мрія про Свою Людину… Собаки мріють не про господаря чи власника, який припне на ланцюг і буде годувати. Вони шукають Людину-Друга, а також свого місця – собачі дверцята, за якими так добре живуть пси.

Виставу можна переглянути 6 та 27 квітня о 14:00. 

За матеріалами: lviv-online.com,  zankovetska.com.ua, kurbas.lviv.ua.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!