Три кроки, що допоможуть самоорганізуватись

2884 1
У вашій голові щодня роїться безліч думок? Дізнайтеся, як упорядкувати їх максимально продуктивно, скориставшись порадами Михая Чиксентмихаї – основоположника теорії потоку, або, як її ще називають, теорії оптимального переживання. Вони допоможуть вам насолоджуватися всіма справами, які ви виконуєте, та встигати все заплановане.
фото: fitness22.com

фото: fitness22.com

У пересічної людини в голові виникає щонайменше 70 000 думок на день. Якщо не знати, як їх упорядковувати, можна посіяти хаос у щоденному житті. Нещодавнє дослідження, проведене науковцями Національного інституту з проблем старіння, довело, що дезорганізоване мислення негативно позначається не лише на роботі людського мозку, а й організму загалом. Воно зменшує рівень стресостійкості, підвищує імпульсивність, робить вас менш продуктивними і навіть відображається на здоров’ї − зумовлює збільшення маси тіла, проблеми зі сном і серцем, сильний головний біль.

Питання організації думок вивчає і Михай Чиксентмихаї – американський психолог угорського походження, який увійшов у історію психології як основоположник теорії потоку, або, як її ще називають, теорії оптимального переживання. Особливо детально він дослідив явище, із яким, мабуть, щонайменше раз у житті стикався кожен із нас. Зустріч із близькою людиною, читання цікавої статті, створення картини – всі ці дії можуть викликати стан «потоку», перебуваючи в якому людина забуває про час і просто «розчиняється» в роботі, яку виконує. На думку науковця, «потік» – стан одночасно максимальної продуктивності і максимального задоволення.

Не дарма впродовж кількох тисячоліть східні філософські течії (такі як буддизм і даосизм) вважали це явище центральним для свого духовного розвитку і вчилися досягати цього стану, виконуючи будь-яку роботу. Дослідження Чиксентмихаї показали: є люди, які майже завжди перебувають у цьому стані, а є такі, що не відчувають його майже ніколи.Насправді у стан «потоку» може ввійти кожен, якщо дотримуватиметься кількох порад, переконаний науковець.

Крок 1: складіть чіткий план дій.

Коли намагаєтеся завершити якусь справу, дуже легко втратити пильність і відволіктися на сторонні думки, якщо завдання надто легке чи, навпаки, заважке. У такому разі необхідно поставити перед собою конкретні виклики й морально підготувати себе до того, що вони будуть цікавими. Звісно, значно легше потрапити в «потік», якщо завдання нові, але за бажання натхнення виникне й тоді, коли прибираєте в помешканні.

Складаючи план, обов’язково врахуйте свої навички та вміння, а також засоби, необхідні для виконання роботи в конкретний момент. Погодьтеся: якщо вмінь у вас буде недостатньо, напруження буде зависоким для «потоку», а це вже стрес. Якщо ж ви готові гори звернути, а вам доручають готувати каву для колег, для потоку енергії буде замало.

Крок 2: будьте зосередженими.

Усім знайоме відчуття, що виникає, як тільки плануєте сідати за виконання надважливого завдання: відволікаєтеся чи то на допис у соцмережі, чи то музичний супровід для роботи шукати починаєте.

Дослідження показали: аби налаштуватися на наполегливу працю, люди витрачають близько 20 хв. Якщо відразу змусити себе взятися за роботу, ймовірність швидшого й успішнішого її виконання збільшиться в рази! Приберіть із поля зору все, що вас відволікає (телефон, соціальні мережі), поставте перед собою годинник і нічого не робіть… Стало нудно, а минуло всього кілька хвилин? Уперед до роботи!

Цю навичку можна тренувати (наприклад, медитацією), але для концентрації важлива зацікавленість у тому, що ви робите, новизна. Необхідно також вміти виділяти час на виконання завдання, бути в цей момент емоційно зарядженим. Цього навчить тайм-менеджмент.

Крок 3: робіть перерви.

Наші мозок і тіло не пристосовані до тривалої роботи. Хоча на перший погляд може здатися, що безперервне сидіння за робочим столом упродовж 8 год – найкращий спосіб отримати хороший результат, насправді це не так. Учені з’ясували, що найбільш продуктивний цикл роботи – 52 хв без перерви з подальшим 17-хвилинним відпочинком. Звісно, важко таким чином структурувати свій графік, але запорука успіху – робити хоча б короткі перерви.

Тож якщо хочете частіше досягати стану «потоку», по-перше, обирайте діяльність, яка вам подобається і в якій можете максимально застосувати свої вміння й навички; по-друге, ставте перед собою досяжні цілі; по-третє, будьте сконцентрованими.

Джерело: studway.com.ua.

 

 


Читайте також:
20 Лютого, 2016 10:47
Люда Гарна стаття! А ще про це описано у 6-ому номері журналу Експеримент. До речі, дуже цікавий україномовний журнал, читається на "одному диханні"
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!