Три унікальні концерти фестивалю «Музика у старому Львові»

2540 0
Фестиваль «Музика у старому Львові», що проходить з 15 по 31 серпня у львівських храмах, готує три унікальні завершальні концерти: 29 серпня – «Короліан» та Симфонія№7 Бетховена, 30 серпня – прем’єра у Львові опери «Сокіл» Дмитра Бортнянського, 31 серпня – «Реквієм» Моцарта, присвячений загиблим патріотам на Майдані та зоні АТО.
Фото: mediarelations.illinoisstate.edu

Фото: mediarelations.illinoisstate.edu

Фестиваль у Львові проходить вперше. Вже відбулось 6 концертів за участі українських та іноземних музикантів, співаків та диригентів. Ідею запозичили у польського фестивалю «Музика у старому Кракові», який має 39-річну історію. Гроші на організацію фестивалю виділили Міністерство культури Польщі та Генеральне консульство Республіки Польща у Львові. Частину коштів, отриманих за квитки на концерти, організатори обіцяють перерахувати на потреби української армії.

Засновник та співорганізатор фестивалю «Музика у старому Львові» Сергій Бурко розповів: «Наша головна мета – створити духовний міст між двома містами-побратимами. Ми робимо львівські проекти в Кракові, а краківські музиканти приїжджають до нас».

Цього тижня на львів’ян чекають три завершальні концерти у межах фестивалю. 29 серпня в Латинському кафедральному соборі, що на пл. Катедральній,1. Тут о 20:00 польський оркестр Бетховенської академії під диригування Тадеуша Стругала виконає увертюру «Короліан» та Симфонію №7 Людвіга ван Бетховена.

«Цей колектив виступатиме у Львові вперше. Це буде великою подією для меломанів – любителів класичної музики. Рівень цього оркестру – дуже високий. Колектив є унікальний, оскільки сформований на небюджетних засадах. Колектив дає понад 100 концертів в рік», – розповів Сергій Бурко.

30 серпня в Італійському дворику, що на пл. Ринок,6, о 17:00 відбудеться прем’єра лірико-комічної опери «Сокіл» українського композитора Дмитра Бортнянського. Це вистава у двох діях.

Для прем’єри у Львові оперу спеціально стилізували під українську мову XVIIІ століття, розповіла режисер та керівник проекту Наталія Свириденко. «Не заважаючи на те, що ім’я Дмитра Бортнянського широко відоме, дуже мало українців знайомі з його творами. Коли я була в Петербурзі, то зайшла в бібліотеку, де є рукописи Бортнянського. Нам не хотіли їх надавати офіційно, тож я зробила в дусі часу: я взяла партитуру опери «Сокіл» та вивезла її, нікого не питаючи, зняла копію і повернула її в бібліотеку. П’єса була написана французькою та російською. Мій приятель та перекладач Максим Стріха зробив переклад опери на українську мову із врахуванням стилістики мови XVIII століття», – розповіла Наталія Свириденко. Зі слів режисери, до цього показували концертний варіант опери, у Львові ж презентують костюмований сценічний.

31 серпня в Архикатедральному соборі св. Юра, що на пл. св. Юра, 5, о 17:00 прозвучить «Реквієм» Вольфганга Моцарта. Це траурна заупокійна меса. Твір написано на канонічний латинський текст австрійського композитора-класика. Місце виконання обрали не випадково. Саме у соборі св. Юра у 1826 році, вперше на теренах Східної Європи, прозвучав цей твір. Його виконав хор товариства св. Цецілії під керівництвом польського скрипаля-віртуоза Кароля Ліпінського та Франца Моцарта – сина Вольфганга Моцарта.

Організатори кажуть, що спеціально обрали «Реквієм» на завершення, аби в такий спосіб помолитись у храмі за упокій всіх героїв, які загинули під час подій на Майдані та у зоні АТО. «Це наше прохання до Господа, аби помилував їхні душі, своєрідна заупокійна служба Божа», – пояснив мистецький координатор фестивалю Юрій Луців.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!