«Це – катастрофа». Мовний омбудсмен – про трансляцію серіалів російською мовою

1350 0
Проросійські сили хочуть скасувати норму про обов’язковість трансляції державною мовою.
Photo by Jonas Leupe on Unsplash

Photo by Jonas Leupe on Unsplash

Дві третини усіх серіалів на провідних українських телеканалах демонструються російською мовою. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Секретаріат мовного омбудсмена проаналізував п’ять телевізійних каналів: «1+1», «Інтер», «Україна», «СТБ» та «ICTV».

Читайте також: За спробою зриву закону про мову стоять олігархи, які «годують» українців російським продуктом

«Аналіз засвідчив катастрофічну ситуацію із телесеріалами, які виготовляються, дублюються або озвучуються українською мовою: від загальної кількості телесеріалів на досліджуваних телеканалах, менше половини з них демонструються українською мовою (із 43 серіалів лише 14 виготовлені, дубльовані або озвучені українською мовою, інші 29 - російською)», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, на телеканалах «Інтер» та «1+1» транслюється лише по одному телесеріалу українською мовою, на телеканалі «Україна» їх лише 2.

Читайте також: Сьогодні ми ухвалили найкращий у світі закон про мову

Мовний омбудсмен нагадав, що 16 липня набуває чинності норма мовного закону про обов’язковість трансляції державною мовою.

«Це катастрофа. Маємо усіма можливими засобами захистити право десятків мільйонів наших громадян дивитися фільми на українському телебаченні державною мовою та зупинити спроби проросійських сил відстрочити чи скасувати статтю 23 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної. Окремі кабельні фільмові телеканали провідних медіа-груп вже давно ведуть трансляцію серіалів українською мовою 24 години на добу. І тільки “поганим танцюристам” завжди щось заважає», – сказав Тарас Кремінь.

Він наголосив, що виконання статті 23 мовного закону значно збільшить частку української на телебаченні, допоможе телеканалам дотримуватися мовних квот, не вдаючись до маніпуляцій.

Читайте також: Ахтем Сеітаблаєв знявся у ролику на підтримку закону про мову

Нагадаємо, що 16 липня 2021 року набуває чинності норма закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка зобоֹвֹֹֹ’язує українські телеканали дублювати та озвучувати фільми і серіали державною мовою. Однак деякі депутати, зокрема від «Слуги народу» хочуть відтермінувати цю норму. Детальніше читайте у матеріалі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!