«Це порушення закону». Літинський про відкликання Мінкультом його кандидатури на мовного омбудсмена

2239 0
Водночас львівський активіст продовжує боротьбу у конкурсі як кандидат від Мін'юсту.
Фото: 24 канал

Фото: 24 канал

Мінкульт напередодні засідання уряду відкликав кандидатуру львів'янина Святослава Літинського із конкурсу на посаду уповноваженого із захисту державної мови. Сам Святослав вважає це порушенням закону. Про це він розповів у коментарі Тvoemisto.tv.

Читайте також: «По суті треба утворити новий державний орган», – львів'янин Літинський про ймовірну посаду омбудсмена

«Вчора мені стало відомо, що мою кандидатуру Мінкульт відкликало і подало Світлану Бронікову. Це, безумовно, порушення закону, оскільки закон визначав термін подачі 30 днів таких кандидатур і відкликання ним непередбачене. Я це озвучив під час свого виступу сьогодні, але Кабмін проігнорував інформацію про порушення», – розповів Святослав Літинський.

Відповідно, у фіналі конкурсу залишилися троє претендентів: Святослав Літинський, якого паралельно висунув Мін'юст, Світлана Бронікова від Мінкульту та Тарас Кремінь від уповноваженої з прав людини.

Сьогодні кандидати презентували свої програми. Уряд мав би за одне засідання заслухати виступи і проголосувати за уповноваженого, однак він цього не зробив, говорить Святослав.

Після цього у Кабміні пообіцяли розмістити презентації на сайті для громадського обговорення, а рішення ухвалити на наступному засіданні, 8-го липня.

Читайте також: Львів'янин через суд змусив банк і ресторан видавати чеки українською мовою

Святослав ще не вирішив, чи звертатиметься до суду, з огляду на порушення закону, тому що, на його думку, найважливіше, аби запрацював нарешті секретаріат уповноваженого. 

«Я б хотів, щоб секретаріат був запущений і почав працювати – незалежно від того, хто буде обраний, звісно, щоб він не був відвертим ворогом», – каже Святослав Літинський

На питання, з чим може бути пов’язане висунення іншої кандидатури в останній момент, Святослав Літинський відповів, що важливо не рухатися по колу.

«Чому так стається, не знаю. Складається враження, що ми йдемо по колу. Минулого разу також була висунута особа, яка не мала правозахисного досвіду, хоча цього вимагає закон. Вона (Тетяна Монахова -  ред.) не почала працювати і не було результату пів року. Сподіваюся, цього разу так не буде», – зрезюмував Святослав Літинський.

Читайте також: Мовний омбудсмен подала у відставку через відсутність фінансування

Зазначимо, що Святослав Літинський ініціював та виграв багато судових справ щодо використання української мови, зокрема, в маркуванні побутової та електронної техніки та перекладі сайтів. Він також був першим громадянином України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки.

Нагадаємо, Верховна Рада 4-го червня призначила колишнього гендиректора телеканалу «1+1» Олександра Ткаченка міністром культури. Хоча комісія з добору Мінкульту рекомендувала подати  на розгляд уряду кандидатуру Святослава Літинського 2 червня.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!